Въпроси за електронна трудова книжка, единен електронен трудов запис и промените от 01.06.2025 г.

Вчера в 16:35 17152 97

#80 | Вчера в 16:35
Публикации: 170 / 2
Ако трябва да се увеличи основната заплата след 01,06,25 по договор , сключен преди тази - например 2020 година , / който не е подаден с етз/ как ще става , защото в продукта на НАП не допуска ДС без договор към него ,
в наредбата за регистъра чл 11 - за промяна на ТД с ДС - се изисква този договор да е подаден вече с ЕТЗ, а той е подаван някога с уведомлението по чл 62
#81 | Вчера в 17:22
Публикации: 4739 / 837
а според вас, при прекратяване на допълнителен трудов договор, какво ще правим с полета 30 и 31? щом е допълнителен, очевидно лицето има основен договор, по който ще му се зачете стажа... приемаме, че все пак имаме някаква информация от самия човек, че по основния работи на 4 или повече часа, т.е. по допълнителния времето не му се зачита за трудов стаж, и? не попълваме т.30 или попълваме прослуженото време в т.31 - че не се зачита за стаж? ако пък по основния договор има някакви периоди, в които не е зачетен трудов стаж (неплатен отпуск след 30-тия ден например), става още по-дебела работата какво и как попълваме ...
Досега стаж се зачиташе, презполагам ще продължава да се зачита, само по основен ТД, независимо от отпуски и други отсъствия по основния. Вторият работодател може да не знае какво става по основния ТД на работника.
#82 | Вчера в 18:02
Публикации: 224 / 44
е да ама в трудовия запис ще се изисква нещо да попълниш, и тогава какво?
#83 | Вчера в 18:19
Публикации: 10180 / 1787
е да ама в трудовия запис ще се изисква нещо да попълниш, и тогава какво?
Отваряхте ли програмата на НАП за ЕТЗ? Аз не съм. И не зная дали ще иска да се попълни стаж при втори ТД.
#84 | Вчера в 18:29
Публикации: 224 / 44
да, пробвах - изисква задължително попълване в т.30 - зачетен трудов стаж, с положително число (пробвах и с нули, за всеки случай)
#85 | Вчера в 19:13
Публикации: 20 / 2
Имам питане- пенсионер, работещ на трудов договор действащ към момента, трябва ли да му се приключва трудовата книжка
#86 | Вчера в 20:13
Ако ТК на пенсионер е при мен в досието, бих я попълнил, приключил и предал срещу подпис в дневника. Ако не е в мен - може би ще си трая... но имам пенсионери и ще им ги поискам, приключа и предам :) Ако пенсионерът се сети и поиска приключване - ще я приключа. Все пак, теоретично е възможно пенсионерът да почне нова работа някъде и ТК да му потрябва отново за стажа преди 01.06.
#87 | Вчера в 20:59
"Разяснението" на НАП ми подсказа още една малка недомислица: "Преди постъпване на работа на работника или служителя работодателят подава ЕТЗ с данни за началото на изпълнението на трудовия договор". Това е т. 14 от бланката.

Такова подаване обаче може да е само с предполагаема дата, която може да се окаже невярна, ако работникът не постъпи на уговорената дата. Това означава, че може да се наложи корекция - само че кога ще е тази корекция - пак преди постъпването (което пак не е сигурно) или след постъпването, когато то вече е сигурно?!?

Като добавим и ДС, което трябва да правим след като установим стажа на работника - голямо административно облекчение ни чака :(
#88 | Днес в 11:08
Публикации: 4 / 0
От едно обучение разбрах, че подавате уведомлението без да вписвате дата на постъпване, ако не сте сигурни и после подавате ново, с вече попълнена дата, след като служителят постъпи на работа.
#89 | Днес в 11:25
Публикации: 682 / 134
Някой има ли идея как се вписва в записа за прекратяване на ТД обезщетение по чл. 222, ал.3 (при придобито право на пенсия)? То ще се изплати в края на следващия месец и не може да се запише точната дата на изплащане към момента.
Засега идеята ми е да подам коригиращ запис след изплащането с допълнена дата на изплащането.В наредбата това обзщетение фигурира като самостоятелно основание за подаване на трудов запис, но не виждам код за него в програмата.

(4) Работодателят и органът по назначаването подават електронен трудов запис съгласно приложение № 1 в седемдневен срок от:
2. изплащане на обезщетение при прекратяване на трудовото правоотношение на основание чл. 222, ал. 2 и/или ал. 3 от Кодекса на труда;
#90 | Днес в 11:34
Публикации: 12537 / 2387
От едно обучение разбрах, че подавате уведомлението без да вписвате дата на постъпване, ако не сте сигурни и после подавате ново, с вече попълнена дата, след като служителят постъпи на работа.

Не знам защо при положение, че датата на началото на изпълнение на трудовия договор е задължителен реквизит в ТД да е проблем вписването на тази дата в уведомлението. Ясно е, че следва корекция в случай на нужда.

КТ
Чл. 66. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) Трудовият договор съдържа данни за страните и определя:
................
3. датата на сключването му и началото на неговото изпълнение;

Напълно безсмислени са съвети от рода на този, че може и да не се пише.
#91 | Днес в 12:08
Публикации: 3 / 1
Сключен договор през април с дата на постъпване 02.06. Трябва ли да правя нещо на 02.06 по отношение на т.14 и ако да как точно? Защото тази дата на постъпване няма да я има в хартиената трудова книжка, няма да я има и е регистъра?
#92 | Днес в 12:15
Публикации: 5 / 1
Сключен договор през април - ako е подадено уведомление по чл. 62, с датата на постъпване, то при мигриране на данните от уведомленията към базата ЕТЗ, би трябвало информацията да е на лице  :hmmm:
#93 | Днес в 12:21
Но не се подаваше дата на постъпване преди , т.е. до днес включително, така че няма как информацията за първи работен ден да мигрира, защото я няма....и съм в чуденка дали трбява нещо да се направи на 02.06
#94 | Днес в 12:26
Публикации: 183 / 34
Раздел III
Единен електронен трудов запис
Чл. 10.
(3) Работодателят подава електронен трудов запис съгласно приложение № 1 с данни за началото на изпълнението на трудовиядоговор преди постъпване на работа на работника или служителя.
#95 | Днес в 12:56
а когато първият работен ден на служителя съвпада с първия работен ден на новата система?не се подава така ли?
#96 | Днес в 13:37
Публикации: 5 / 1
''Чл. 10. (1) Работодателят и органът по назначаването подават електронен трудов запис съгласно приложение № 1 в тридневен срок от:

1. сключване на трудовия договор или възникване на служебното правоотношение;
....
(3) Работодателят подава електронен трудов запис съгласно приложение № 1 с данни за началото на изпълнението на трудовия договор преди постъпване на работа на работника или служителя.
''

Правилно ли разбирам, че датата на сключване и постъпване не бива да съвпадат!? Защото при  съвпадане, ако спазя ал.1, ще наруша ал.3?
#97 | Днес в 13:47
Публикации: 12537 / 2387
(3) Работодателят подава електронен трудов запис съгласно приложение № 1 с данни за началото на изпълнението на трудовия договор преди постъпване на работа на работника или служителя.[/b]''

Все пак е казано "преди постъпване", а не "преди датата на постъпване".  :smile1:
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група