Получени каталози от ЕС, нулева стойност и протокол по ЗДДС

08.04.2025, 18:06 255 3

08.04.2025, 18:06
Публикации: 168 / 5
Здравейте,
Получихме каталози от наш доставчик от ЕС. Нямаме фактура, само packing list за транспорта.
Доставчика няма да ни издаде и нулева фактура, тъй като потвърди в е-майл кореспонденция, че каталозите са подарък/рекламен материал.
Според мен трябва да издам протокол по ЗДДС без начисляване на ДДС (имам спомен, че някъде бях чела, че се издава в този случай).
Моля за помощ трябва или не трябва да издам протокол по ЗДДС чл. 117?
Благодаря предварително!
#1 | 08.04.2025, 19:59
Публикации: 679 / 134
Нямате ВОП, защото доставката е безвъзмездна, следователно не се издава протокол.
#2 | 08.04.2025, 21:37
Публикации: 168 / 5
След като написах въпроса потърсих и намерих https://www.tita.bg/page/119 - т.е. трябва да се издава протокол:
По силата на изменената ал. 6 на чл. 81 от ППЗДДС, от 01.01.2010 г. протокол по чл. 117 от закона трябва да се издава и в случаите, когато доставката е облагаема с нулева ставка, както и когато данък не следва да се начислява. Съставяният протокол не трябва да съдържа на отделен ред начислен ДДС и в него трябва да се посочи основанието за неначисляване на данъка (в случая – необлагаемо съгласно чл. 2, т. 2 от ЗДДС безвъзмездно вътреобщностно придобиване на мостри). И в този случай протоколът се отразява в дневниците за покупки и продажби и във файловете "PRODAGBI.ТХТ" и "POКUPKI.ТХТ" на издателя му, но полето, описващо стойност за данъка, се оставя празно (не се попълва) или се записва стойност нула.
#3 | 09.04.2025, 09:43
Публикации: 4702 / 817
Доколкото виждам, във въпроса в Тита става дума за наличие на фактура за мостра, а вие получавате безплатни рекламни материали без фактура. Това не е ли все едно да получите брошура на Кауфланд, но от Германия, примерно?
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група