Бащинство + самоосигуряване на ниския процент

Вчера в 09:38 183 4

Вчера в 09:38
Публикации: 303 / 53
Колеги, моля да ми потвърдите, че имам колебания.
Лице, назначено по трудов договор във фирма А ползва отпуск по бащинство до 8 години на детето. По време на този отпуск започва самоосигуряване във фирма Б - собственото си ЕООД на ниския процент, т.е.  само за инвалидност поради общо заболяване, за старост и за смърт. Трябва ли да си прекъсне отпуска и полага ли му се обезщетение след започване на самоосигуряване?
#1 | Вчера в 09:53
Публикации: 82 / 17
Здравейте,

съвсем на прима виста - това е от КСО:

Право на обезщетение за отглеждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя)
Чл. 53д. (Нов - ДВ, бр. 62 от 2022 г., в сила от 01.08.2022 г.) (1) Осигуреният за общо заболяване и майчинство баща (осиновител) има право на парично обезщетение за отглеждане на дете до 8-годишна възраст, когато има 12 месеца осигурителен стаж като осигурен за този риск и не му е изплащано обезщетение по чл. 50, ал. 7, чл. 51, чл. 53, ал. 2 или чл. 53в, ал. 3.
(2) Когато на бащата (осиновителя) е изплащано обезщетение по чл. 50, ал. 7, чл. 51, чл. 53, ал. 2 или чл. 53в, ал. 3 за период, по-кратък от два месеца, той има право на обезщетението по ал. 1 в размер на разликата между два месеца и периода на изплащане на съответните обезщетения.

Срок за представяне на документи и данни за изплащане на обезщетение за отглеждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя)
Чл. 53е. (Нов - ДВ, бр. 62 от 2022 г., в сила от 01.08.2022 г.) Осигурителите, техните клонове и поделения и осигурителните каси представят в съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт документите и данните за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя) в срока по чл. 40а, т. 1, а самоосигуряващите се лица - до 10-о число на месеца, следващ този, от който се иска изплащане на обезщетението.

Обезщетение за отглеждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя)
Чл. 53ж. (Нов - ДВ, бр. 62 от 2022 г., в сила от 01.08.2022 г.) (1) На осигурения за общо заболяване и майчинство баща (осиновител) през време на отпуска за отглеждане на дете до 8-годишна възраст се изплаща парично обезщетение в размер, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 25 от 2025 г., в сила от 01.07.2025 г.) Паричното обезщетение по ал. 1 не се изплаща при смърт на детето, лишаване на бащата от родителски права или ограничаването им, даване на детето за осиновяване, при прекратяване на осиновяването, при настаняване в детско заведение на пълна държавна издръжка или по реда на чл. 26, ал. 1 от Закона за закрила на детето. Паричното обезщетение по ал. 1 не се изплаща на лица, упражняващи трудова дейност, която е основание за осигуряване за общо заболяване и майчинство.
(3) Самоосигуряващите се лица имат право на обезщетение по ал. 1, когато отговарят на условията по чл. 53д.
#2 | Вчера в 10:14
Публикации: 391 / 50
От друга страна

(2) (Доп. - ДВ, бр. 25 от 2025 г., в сила от 01.07.2025 г.) Паричното обезщетение по ал. 1 не се изплаща при смърт на детето, лишаване на бащата от родителски права или ограничаването им, даване на детето за осиновяване, при прекратяване на осиновяването, при настаняване в детско заведение на пълна държавна издръжка или по реда на чл. 26, ал. 1 от Закона за закрила на детето. Паричното обезщетение по ал. 1 не се изплаща на лица, упражняващи трудова дейност, която е основание за осигуряване за общо заболяване и майчинство.
#3 | Вчера в 10:53
Публикации: 303 / 53
Благодаря ви. Преди да пиша, изчетох КСО, включително новия текст в сила от 01/07/2025 и според мен лицето ще може да ползва отпуска и в същото време да се самоосигурява на ниския процент. Имам известни притеснения все пак, но ще видим. Не успявам да открия мотивите за промяната на чл. 53 ж, ал. 2, но си мисля, че при положение че самоосигуряващото лице има право на избор за кои рискове да се осигурява, то текстът "Упражняващи трудова дейност, която е основание за осигуряване за общо заболяване и майчинство, не би трябвало да се тълкува толкова ограничително. А пък и той е в сила от юли, когато отпускът вече ще е приключил.
#4 | Вчера в 11:06
Публикации: 12502 / 2376
... според мен лицето ще може да ползва отпуска и в същото време да се самоосигурява на ниския процент.

До 01.07.2025 със сигурност.  :smile1:

но си мисля, че при положение че самоосигуряващото лице има право на избор за кои рискове да се осигурява, то текстът "Упражняващи трудова дейност, която е основание за осигуряване за общо заболяване и майчинство, не би трябвало да се тълкува толкова ограничително.

Аз го приемам точно ограничително - самото основание вече без значение на избора лишава от правото на обезщетение. Даже се учудвам, че досега се допускаше това да си в майчинство на едно място и да работиш на друго...ама да видим.
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група