Здравейте, за пръв път ми се налага да ликвидарам фирма и имам няколко въпроса. Фирмата е регистрирана по ЗДДС и има няколко ДМА, всички под 5 000 лв. За повечете са минали 5 г от придобиването им, има такива за които не са минали 5 г и само един, който все още не е напълно амортизиран. Чуденето ми е свързано с отписването на тези ДМА.
1. Този, който не е амортизиран напълно ще бъде дарен на лице от персонала. Ще има договор за дарение на стойност балансовата стойност на ДМА. Ще се направи корекция на ползвания ДК по формулата в чл 79. Стойността на дарението ще бъде непризнат разход и ше се преобразува резултата в ГДД. Правилно ли съм се насочил тук?
2. Тези, за които не са минали 5 г, но са амортизирани също има идея да се дарят на персонала.Данъчната основа за дарението пазарната стойност ли трябва да е или основата при придобиване? Съответно върху ДО ще се самоначсили ДДС. Така ли трябва да бъде?
3. Как следва да се процедира с тези, за които е изтекъл 5 г срок и ДДС не подлежи на корекция? Как е редно да ги отпишем? Ако използваме пак дарение ще трябва да има ДДС върху ДО? По какъв начин да ги отпишем, за да не се начислява ДДс?
Благодаря