Ликдвидация на фирма и отписване на ДМА

09.05.2025, 08:46 222 0

09.05.2025, 08:46
Публикации: 14 / 0
Здравейте, за пръв път ми се налага да ликвидарам фирма и имам няколко въпроса. Фирмата е регистрирана по ЗДДС и има няколко ДМА, всички под 5 000 лв. За повечете са минали 5 г от придобиването им, има такива за които не са минали 5 г и само един, който все още не е напълно амортизиран. Чуденето ми е свързано с отписването на тези ДМА.
1. Този, който не е амортизиран напълно ще бъде дарен на лице от персонала. Ще има договор за дарение на стойност балансовата стойност на ДМА. Ще се направи корекция на ползвания ДК по формулата в чл 79. Стойността на дарението ще бъде непризнат разход и ше се преобразува резултата в ГДД. Правилно ли съм се насочил тук?
2. Тези, за които не са минали 5 г, но са амортизирани също има идея да се дарят на персонала.Данъчната основа за дарението пазарната стойност ли трябва да е или основата при придобиване? Съответно върху ДО ще се самоначсили ДДС. Така ли трябва да бъде?
3. Как следва да се процедира с тези, за които е изтекъл 5 г срок и ДДС не подлежи на корекция? Как е редно да ги отпишем? Ако използваме пак дарение ще трябва да има ДДС върху ДО? По какъв начин да ги отпишем, за да не се начислява ДДс?

Благодаря
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група