Пенсиониране с граждански договор

Днес в 12:03 163 3

Днес в 12:03
Публикации: 305 / 53
Здравейте, ще съм благодарна за малко разяснения по гражданските договори.

1. Ако цял живот съм осигурена само по граждански договор ще имам ли право на пенсия? Нали се дължат осигуровки за фонд пенсия, би трябвало да? Но вътрешното ми обеждение е, че лицата по граждански договори са в малко по-неизгодно положение спрямо тези с трудов договор.

2. Лице се осигурява по трудов договор и изработва нещо по граждански договор в една и съща фирма. Ако ползва болничен лист по трудовия договор, то по гражданския трябва ли нещо да се отрази? Може ли да продължи да получава хонорара си, който ще е над МРЗ, т.е. осигуровки се дължат?

#1 | Днес в 12:13
Публикации: 10143 / 1774
1. Ще се признае за осигурителен стаж за пенсия периодите, през които по ГД са внесени осигурителни вноски за пенсия върху доход над МРЗ.
2. 1. По ГД няма осигуровки за ОЗМ и няма работно време, за това за ГД болничният няма значение и не се отразява
2.2. щом в месеца с ГД е осигурен по ТД /независимо, че е бил болен или в отпуск/, по ГД се дължат осигуровки и при доход под МРЗ
2.3. Изразът "да продължи да получава хонорара си" ми прилича на прикрит трудов договор  :hmmm:

ПП Като счетоводител би трябвало да може да намерите отговори на въпросите си в КСО и НПОС :(
#2 | Днес в 12:25
Публикации: 305 / 53
Благодаря ви. Теоретично знам отговорите. По-скоро търся потвърждение от опит. Не съм пенсионирала човек с граждански договор и не знам какви особености има. По-скоро от страна на НОИ какво ще прегледат при евентуално пенсиониране - би трябвало персоналния регистър да е достатъчен, осигурителните книжки нали отпаднаха.
#3 | Днес в 12:34
Публикации: 10143 / 1774
би трябвало персоналния регистър да е достатъчен - да, би трябвало. За периоди след 1997-98. Ако има несъответствия - ще Ви кажат с какъв документ да ги изчистите.
осигурителните книжки нали отпаднаха - отпаднаха след 2015. За периоди преди това се изисква заверена осиг.книжка. Не помня до кога ГД се вписваха в осиг.книжка. Май беше преди 2015
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група