Осчетоводяване на закупен апартамент

Вчера в 13:22 241 4

Вчера в 13:22
Публикации: 22 / 0
Здравейте, колеги! Фирма "Х" миналата година стартира бизнес, като основната дейност е покупка на апартаменти, ремонтиране и препродажба. Въпроса ми е как е най-правилно да се осчетоводи?

Покупка на апартамента - 304/401, 4531/401, да трупам разходи за ремонт в 613 и при продажбата да ги призная за разход? 304/613 ли да осчетоводя? В края на 2024г. в 613 къде да ги покажа в баланса? Извинявам се, не съм се сблъсквала с подобен вид дейност.
Ще съм благодарна на всякакви напътствия.
#1 | Днес в 09:48
Публикации: 12522 / 2380
След като при закупуването апартаментът не е в готовност за последваща продажба и ще се извършват допълнителни разходи в тази посока е добре да си създадете сметка , в която да го завеждате до привеждането му в окончателен вид. Натрупвайте там разходите и тогава прехвърлете в 304. Можете да я наречете, както Ви е удобно за целите на създаването и. Примерно стоки за дообработка или друго - сметкопланът вече е освободен по отношение на номера и наименование на сметки стига да отразяват правилно характерът на операциите , извършвани с тях.
#2 | Днес в 13:25
Много Ви благодаря! Възможно ли е да е "Разходи за бъдещи периоди" и още един въпрос - в края на годината къде да покажа това в баланса?
#3 | Днес в 13:28
Публикации: 12522 / 2380
 Възможно ли е да е "Разходи за бъдещи периоди"

Аз не бих ползвала тази точно сметка за характеристика на това, което описвате - довършване на закупените апартаменти и привеждането им във вид за продажба.

в края на годината къде да покажа това в баланса?

Разходи за бъдещи периоди си има точно място в баланса - позиция с това наименование. Просто помислете дали това са такива разходи.
#4 | Днес в 14:32
Абсолютно съгласна съм с Вас и благодаря за отговора! Може би в 302-ра сметка ще ги сложа и ще бъдат в "Суровини и материали" в баланса. Мисля, че така ще бъде правилно? Какво мислите?
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група