Прекратяване или промяна на осигуряване на СОЛ

Днес в 14:06 176 7

Днес в 14:06
Публикации: 103 / 2
Здравейте,
Имам следния казус, моля за съвет.
СОЛ ми съобщава, че вече желае да осигурява само здравно, тъй като смята да се пенсионира по болест.
СОЛ има навършени 62г., трудовия стаж го има и му остава малко до пенсиониране по възраст и стаж. Към момента се осигурява за всички социални рискове без трудова злополука и професионална болест и безработица.
Има 2 фирми.
Може ли обаче да се промени осигуряването да е само здравно? Дори и все още да не пенсиониран.
Знам, че промяна в осигуряването се прави само до 31.01 и затова идеята ми е да му прекратя осигуряването в текущата фирма и да започне осигуряване само за здравно в другата фирма.
Тъй като не съм го правила досега, би ли станало по този начин според вас?
Или без значение, че сменя фирмата ще ми върнат ОКД-5, като не приета?
Като цяло моето мнение е да продължи да се осигурява за всички рискове, докато не бъде пенсиониран било то по болест или възраст, но не успявам да го убедя.
#1 | Днес в 14:40
Публикации: 211 / 44
Когато излезе пенсионото решение, тогава може да подавате Д1 със само здравно. Решението разбира се, ще е влязло със задна дата, ще направите корекции на Д1, ката в месеца в  който от определена дата, ще имате пенсонно решение, ще бъдат 2 записа в Д1.Няма нужда да спирате дейността му като самоосигуряващ се в 2-те му дружества, ако имат дейност. За надвнесените осигуровки, след направените корекции на Д1, ще си ги поискате.
#2 | Днес в 14:49
Публикации: 10209 / 1791
Не трябва да се осигурява "само здравно" преди датата на пенсиониране (било то по възраст или по болест)
Доколкото документът за отпускане на пенсия излиза няколко месеца по-късно и е в сила със задна дата, то е възможно да се мине на "само здравно" от датата, на която сте сигурни че ще започне пенсията. Но трябва да сте много сигурни.
Какво става, ако не уцелите датата и почнете "само здравно " по-рано - правите корекция на Д1 и довнасяте осигуровки и за ДОО (и ДЗПО).
В края на краищата решението е лично на лицето, а не на счетоводителя му. Вие му обяснявате последиците, а той си взема мотивирано решение и той си носи отговорността.
Може ли обаче да се промени осигуряването да е само здравно? Дори и все още да не пенсиониран.
Промяната в осигуряването от ДОО+ЗО към само ЗО става единствено с Д1. И никой нито пита, нито проверява дали към този момент лицето е пенсионер. И не е свързано с датата 31.01.

Това, дето го мислите да заобиколите 31.01. с двете фирми, няма как да стане, ако преминавахте от осигуровки с ОЗМ, към осигуряване без ОЗМ или обратно.
За преминаване към "само здравно" не е необходимо. И не се подава ОКД5. Вижте наредбата
#3 | Днес в 15:13
Не трябва да се осигурява "само здравно" преди датата на пенсиониране (било то по възраст или по болест)
Доколкото документът за отпускане на пенсия излиза няколко месеца по-късно и е в сила със задна дата, то е възможно да се мине на "само здравно" от датата, на която сте сигурни че ще започне пенсията. Но трябва да сте много сигурни.
Какво става, ако не уцелите датата и почнете "само здравно " по-рано - правите корекция на Д1 и довнасяте осигуровки и за ДОО (и ДЗПО).
В края на краищата решението е лично на лицето, а не на счетоводителя му. Вие му обяснявате последиците, а той си взема мотивирано решение и той си носи отговорността.
Промяната в осигуряването от ДОО+ЗО към само ЗО става единствено с Д1. И никой нито пита, нито проверява дали към този момент лицето е пенсионер. И не е свързано с датата 31.01.

Това, дето го мислите да заобиколите 31.01. с двете фирми, няма как да стане, ако преминавахте от осигуровки с ОЗМ, към осигуряване без ОЗМ или обратно.
За преминаване към "само здравно" не е необходимо. И не се подава ОКД5. Вижте наредбата

Благодаря Ви за изчерпателния отговор. Аз категорично съм на мнение, че трябва да си остане с пълното осигуряване, докато не излезе пенсионното решение, но както казах не успявам да го убедя.
Значи, ако все пак настоява мога още за м.Май да подам с Д1 само ЗО и не би изникнал проблем, така ли?
И евентуално при една проверка биха искали да направя корекции и да довнесем?
#4 | Днес в 16:00
Публикации: 10209 / 1791
Значи, ако все пак настоява мога още за м.Май да подам с Д1 само ЗО и не би изникнал проблем, така ли?
Да. Ако е твърдо убеден, че от 01.05. ще е пенсионер. И да се допусне грешка - до април догодина може да се откоригира.

И евентуално при една проверка биха искали да направя корекции и да довнесем?
При разминаване в датите, не чакайте проверка, а си коригирайте навреме. Поне лихвите ще икономисате
#5 | Днес в 16:15
Много благодаря, отново!  :smile1:
#6 | Днес в 17:39
Публикации: 12555 / 2397
 Аз категорично съм на мнение, че трябва да си остане с пълното осигуряване, докато не излезе пенсионното решение, но както казах не успявам да го убедя.

Имайте предвид, че тези осигурителни вноски, които ще внесе лицето не подлежат на възстановяване, ако се окаже, че е имал право на пенсия. Използват се за преизчисляване на пенсията. Аз лично не споделям този подход - да се продължава пълното осигуряване и то до получаване на разпореждането. Все пак на доста по-ранен етап е ясно дали изобщо има право на пенсия, а разпореждането вече си е завършек на процедурата. А и есна корекция назад във времето е възможна в доста либерални срокове.
#7 | Днес в 18:46
Имайте предвид, че тези осигурителни вноски, които ще внесе лицето не подлежат на възстановяване, ако се окаже, че е имал право на пенсия. Използват се за преизчисляване на пенсията. Аз лично не споделям този подход - да се продължава пълното осигуряване и то до получаване на разпореждането. Все пак на доста по-ранен етап е ясно дали изобщо има право на пенсия, а разпореждането вече си е завършек на процедурата. А и есна корекция назад във времето е възможна в доста либерални срокове.

Разбирам какво имате предвид, но СОЛ все още не е подал документи за пенсиониране по болест и въпреки това желае да се осигурява само "здравно".  В подготовка е в момента.
Поради това не подкрепям желанието му и се притеснявам. Не ми се струва добра идея да му подавам с Д1 само ЗО, при положение, че все още не е ясно какво ще стане и дали ще успее да се пенсионира по болест.
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група