Предизвестие от служител

Днес в 10:44 298 7

Днес в 10:44
Публикации: 11 / 0
Здравейте,
Вече тотално се обърках с тези предизвестия. Преди време писах в една от темите тук как се брои срока на предизвестие, когато е в месеци.

Миналата седмица дойде поредното предизвестие, в което обаче служителят е посочил считано от коя дата иска да бъде освободен.   Човекът си входира предизвестието на 26.06. В ТД пише, че и при него има два месеца предизвестие и започваме да броим от следващия ден, от 27.06 до 26.07 - 1 месец . После от 27.07 до 26.08 два месеца и ако правилно съм разбрала 26.08 следва да бъде последният работен ден и считано от 27.08 да е освободен.
Обаче, човекът е писал, че иска да бъде освободен, считано от 01.09.  Тоест, това се оказва, че ще работи малко след двумесечния срок на предизвестието. И сега се чудя в този случай, след като е заявил, че иска да бъде освободен на 01.09, кога трябва да бъде освободен? Някак ми се струва, че след като е минал този двуместен срок, май може от датата, от която иска да бъде освободен... В обратния случай, ако искаше преди двата месеца да бъде освободен, тогава би следвало или да дължи обезщетение за неспазено предизвестие или да си отработи предизвестието?
#1 | Днес в 12:00
Публикации: 10277 / 1809
"Някак ми се струва, че след като е минал този двуместен срок, май може от датата, от която иска да бъде освободен"
Няма такива екстри. Изтича предизвестието - освобождавате. Ако е искал от 01.09. да си е сметнал датите по-добре.
#2 | Днес в 14:25
Публикации: 4791 / 859
Малко ми е объркващо с тия "30 дни" и "Х месеца" в КТ, но според мен, при подадено предизвестие на 26.06. то започва да тече от 27.06. и след два месеца (не 2 х 30 дни) - на 27.08. работникът вече не е на работа.
#3 | Днес в 15:52
Публикации: 96 / 22
Прекратете го по взаимно съгласие, считано от 01.09.2025 г. На практика той си е отработил предизвестието.
#4 | Днес в 16:25
Прекратете го по взаимно съгласие, считано от 01.09.2025 г. На практика той си е отработил предизвестието.
Е, ако се разберат да пратят презизвестието в кръглата папка, става и така  :wink1:
#5 | Днес в 17:02
Публикации: 196 / 32
"Чл. 72. Срокът, който се брои по месеци, изтича в съответното число на последния месец; ако този месец няма съответно число, срокът изтича в последния му ден. Срокът, който се брои по седмици, изтича в съответния ден на последната седмица. Когато срокът се брои по дни, не се брои денят на събитието или на момента, от който започва да тече срокът. Срокът изтича в края на последния ден.
Когато последният ден от срока е неприсъствен, срокът свършва в първия следващ присъствен ден."
Предизвестието изтича на 27.08 и ТД трябва да бъде прекратен считано от 28.08. Така се брои предизвестието в месеци според закона за задълженията и договорите.
#6 | Днес в 18:49
Публикации: 11 / 0
Ние сме бюджетно предприятие, училище. Въпросният служител вече е в отпуск, при което не знам как ще му се връчи заповедта за прекратяване. Отделно човекът казва, че се съветва с познати, които са адвокати и първоначално, когато му преизчислихме отпуската каза, че не било вярно изчислението.  После праща имейл, в който показа как се изчислява отпуск и сега спорът е , че неговите изчисления се разминават с тези на ТРЗ програмата.

И когато от съвсем скоро водиш ТРЗ и всеки втори идва и ти казва, че се е светвал с някого , просо не знаеш какво да правиш.
#7 | Днес в 21:08
И когато от съвсем скоро водиш ТРЗ и всеки втори идва и ти казва, че се е светвал с някого , просо не знаеш какво да правиш.
Хубаво, че се е съветвал. Ако си съгласна със "съвета", слушаш и изпълняваш. Ако не си съгласна, казваш: "Тук работим със закони и документи. Нека Вашият познат/приятел/адвокат цъде така добър и да посочи къде точно пише това, което твърди- закон, член, алинея."
Никой не се е родил научен, никой не знае всичко, но това не е заведение за обществено хранене, на клиента винаги да има право
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група