Съкращаване по чл. 325 при допълнителен трудов договор.

Вчера в 15:51 95 3

Вчера в 15:51
Публикации: 2 / 0
Здравейте,

Имам следния въпрос:

Ако майка на дете под 3 години работи едновременно на две места по основен и допълнителен трудови договори и напусне първата си работа (по взаимно съгласие или по собствено желание),
възможно ли е след това да бъде съкратена от втората работа по чл. 328, ал. 1, т. 2 от Кодекса на труда (съкращение на щата),
без да е необходимо разрешение от Инспекцията по труда съгласно чл. 333 от КТ?

Закрилата по чл. 333, ал. 1, т. 1 важи ли в този случай и за втората работа, след като първата вече е прекратена?

Благодаря предварително за съдействието!
#1 | Вчера в 16:24
Публикации: 10321 / 1814
Закрилата по чл.333 не важи за допълнителен ТД. Вижте чл.334, ал.2
Обезпокоително звучи това: "след това да бъде съкратена от втората работа по чл. 328, ал. 1, т. 2 ".
Кога "след това"?
След като основния ТД е прекратен, то допълнителния вече няма как да е допълнителен. От деня, считано от който основния ТД е прекратен, "допълнителният" е станал единствен. Трябва да се предприемат необходимите мерки за превръщането му в основен.
Така че в отговор на въпроса Ви: възможно  е да бъде съкратена от втората работа по чл. 328, ал. 1, т. 2 от Кодекса на труда (съкращение на щата),
без да е необходимо разрешение от Инспекцията по труда до момента, до който има действащ основен ТД. Не може да го прекратите така считано от дата, по-късно от датата, считано от която е прекратен основния ТД. На една и съща дата може
Ако целта е "пълна борса" - няма да стане
#2 | Вчера в 17:15
Публикации: 3232 / 446
Аз ще си позволя да се намеся и да кажа, че ако допълнителния работодател не знае, че основният договор е прекратен, може да прекрати на основанията за допълнителен. Тези неща ги изяснявах покрай ковида. Също така, ако допълнителният е прекратен с предизвестие от работодател по чл. 334, може да ползва пълна борса. Не знам за какво се борите в случая, затова го казвам.
#3 | Вчера в 19:50
Публикации: 2 / 0
Именно "пълна борса". Благодаря!
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група