По едно и също време аз и близък получихме имейли от НАП за проверка за последните 5г. Ясно ми е, че става дума за сигнал от съсед, който явно сън не го хваща да прави къде дребни, къде не чак толкова дребни пакости. И друг път е насъсквал разни ведомства с/у нас, сега явно е стигнал до НАП. Но това в случая е второстепенно.
Проверките са възложени на различни служители на НАП и в исканията към мен и моя близък има леки разлики. Тук събирам всичките им искания:
1. Документи за всички получени доходи и направени разходи по вид, размер, дата
2. Декларация в кои банки са налични сметки
3. Банкови извлечения
4. Декларация за притежавани сметки в Револют
5. Декларация за притежаваните криптовалути
6. Справка за движението - покупко-продажби на криптовалути
7. Движимо и недвижимо имущество, Документи за средствата с които е придобивано, вкл. като СИО
8. Имуществено състояние за всяко от годините
9. Документи за направени разходи за издръжка и живот от Вас и семейството Ви
10. Справка за осъществените задгранични пътувания през периода с посочени цел на пътуване, превозно средство
11. Договори за кредити от кредитни институции
12. Документи за получени средства от финансови и др.институции. Размер и произход на получените средства.
13. Документи за получени и предоставени заеми
14. Писмени обяснения отн. съхранение на налични средства в брой
15. Налични средства в брой към 01.01.2020м информация и документи за мястото на съхранението им
16. Представете информация каква дейност осъществявате през периода
17. Писмени обяснения за дейността, местонахождението и местоживеенето през периода, семейно положение
Повечето искания изглеждат резонни за данъчна проверка. Но ме изумяват т.10 (“Справка за пътуванията в чужбина”) и т.17 (“местонахождението и местоживеенето през периода, семейно положение”).
НАП има ли право да събира такава информация?