Договор по заместване

11.10.2012, 21:53 5094 2

11.10.2012, 21:53
Публикации: 2 / 0
Здравейте,
благодаря ви че ви има.
Казусът е следния:
В детска градина помощник възпитател, назначен на 8 часов постоянен трудов договор излиза в болнични за една седмица. Може ли да бъде заместван от другия помощник възпитател, който е назначен на безсрочен трудов договор на 4 часа и ако да на какво основание трябва да бъде оформен договора. Има ли възможност да бъде заместван на 4 часов работен ден, като договорът му по принцип е на 8 часа.
Благодаря ви предварително за отговора
#1 | 12.10.2012, 08:22
Публикации: 1202 / 120
Допълнителен труд при същия работодател
Чл. 110. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работникът или служителят може да сключи трудов договор с работодателя, при когото работи, за извършване на работа, която не е в кръга на неговите трудови задължения, извън установеното за него работно време.

В бюджетната сфера най честата формула за определяне ва ФРЗ е одобрената численост на заведението х определената средната брутна заплата. В рамките на този фонд и икономиите от неусвоения ФРВр (болнични и отпуски незаплащани от ФРЗ)  можете да сключвате всякакви договори. Договора на заместващия педагог не е обвързан по друг начин с договора на заместваният. Щом не преразходвате ФРЗ и не сте в нарушения на режимите за труд и почивка сте свободни в решенията си. Можете да наемете временно и педагог "от вън" ( Допълнителен труд при друг работодател
Чл. 111.  Работникът или служителят може да сключва трудови договори и с други работодатели за извършване на работа извън установеното за него работно време по основното трудово правоотношение (външно съвместителство), освен ако не е уговорено друго в индивидуалния му трудов договор по основното му трудово правоотношение.; или Чл. 68. (1) Срочен трудов договор се сключва:
...................
3. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) за заместване на работник или служител, който отсъствува от работа;)
т.к. броя на физическите лица може да превишава броя на одобрената численост.
Другия вариант е със заповед за извънреден труд да покриете часовете, но не се препоръчва, особено за бюджетна структура.  :thumbup:
#2 | 12.10.2012, 11:02
Публикации: 2 / 0
Благодаря за изчерпателния отговор :yes3:
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група