Най ми харесва последното изречение:
Съдружник, който декларира по съответния ред, че не упражнява трудова дейност като такъв в дружеството, не следва да се осигурява по реда на чл. 4, ал. 3, т. 2 КСО.
Естествено, харесва ми и болдвания текст (малък опит за дефиниция, ама не от ЗДДФЛ).
Защото съгласно него при така описаната ситуация трудно ще се докаже, че за периода от една година (ако толкова трае договора) лицето е извършвало дейност повече от 1 ден месечно (като изключим датата на подписване на договора).
Но във всеки случай в конкретния казус дори и съгласно това писмо на МТСП не виждам причина лицето да се осигурява за целия едногодишен период. Стига да има нерви всеки месец да подава по две окд 5 за възобновяване и прекъсване на дейност за еднодневния период (може да ги занесе наведнъж дори), в който евентуално се е потрудил с някакво хактическо действие (подпис на СИС, да речем), отнело му 10 секунди, ако подписът му е много завъртян. А ако няма СИС или плащането е извършено еднократно, знаеш ли кога ще си направя труда да ходя до НАП, и да унищожавам хартия, само заради риска, че някой ще тръгне да ми прави мръсно и да търси доказателства, че има подписани от мен документи.