Доходи на ет

02.01.2013, 17:25 4269 2

02.01.2013, 17:25
Публикации: 2 / 0
Едноличен търговец , упражнява дейност таксиметров превзвач  със собствен автомобил  и регистриран на ЕТ ЕТАФП, от м април заминава на работа в чужбина като наето лице от фирма посредник с трудов договор  , подадена е декларация в НАП за прекъсване на дейността като самоосигуряващо лице , но всъщото време е сключен договор с друго физическо лице срещу възнагарждение да ползва автомобила и касовия апарат, регистрирани  са обороти от таксиметров превоз , както и  фактури за гориво на името на ЕТ собственик на автомобила. Как  и от кого следва да се декларират приходите и разходите реализирани  от името  и за сметка на същото ЕТ , дължат ли се осигурителни вноски  и данъци в/у този доход.
#1 | 02.01.2013, 19:45
Публикации: 6403 / 1130
Доста комплициран казус.
Теоретично, доходът на собственика на ЕТ се формира от сумата, получена като своеобразен "наем" за ползване на фирмата му. Само че аз не съм запозната има ли такъв вид дейност - отдаване под наем на фирма - и признава ли се за законен такъв вид приход.
От друга страна, лицето, регистрирало приходи и разходи от името и за сметка на собственика на ЕТ, в какво качество се явява?
Получените фактури и регистрираните приходи на касовия апарат се явяват свидетелство за дейност на ЕТ-то и върху тях следва да се внесат и данък, и осигуровки...
#2 | 02.01.2013, 21:03
Публикации: 1 / 0
След като е подадена декларация за прекъсване на дейност е следвало фирмата да не работи, а след като работи, но собственика е прекъснал да се осигурява е следвало да има назначен управител. Най добре е било да се назначи на трудов договор"наемателят" и така щеше редовно да си работи с таксито. Сега както отбелязва irenabili следва да се подаде декларация за ет както обикновено и да се внесе данък и осигуровки на СОЛ за периода.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група