Доход на местно физическо лице от източник в чужбина и ЗДДФЛ

03.02.2013, 20:18 4318 0

03.02.2013, 20:18
Публикации: 185 / 18
Привет, колеги.
Имам следния казус :
Извършена е маркетинг услуга – проучване на българския пазар, събрани са данни /маркетингово проучване/. Тази услуга ще бъде предоставена на фирма във Великобритания.

Първи вариант:
Получател на дохода е  местно физическо лице.

Втори вариант:
Получател на прихода е местно юридическо лице, регистрирано по ЗДДС.

Първи вариант:
Местното физическо лице се осигурява на максималния  доход за 2013 година – 2 200 лв. По отношение на осигуровки, дължими по българското законодателство, не би трябвало да прави вноски или да му бъдат направени удръжки за вноски.

По отношение на данъка върху дохода /ЗДДФЛ/ местните физически лица дължат данък и за придобити доходи  от източник в чужбина. Така, както чета и разбирам закона, излиза, че видовете доходи на физическите лица са в зависимост от юридическите отношения с платците на доходите – съответно трудови, извънтрудови и т.н. отношения. Според мен това важи  и за доходите от източник в чужбина или греша?
Ако е така, за този доход би ли могло да се избере граждански договор по нашето законодателство и така да се третира и данъчно – с право на 25% нормативно признати разходи? Предполагам, че такъв договор трябва да се сключи с английската фирма.  Притеснява ме обаче как ще бъдат оформени документите – самият договор,сметката за изплатени суми и дали някакво тяхно законодателство няма да се окаже спрямо нашето с някакво върховенство ? Изобщо има ли някакви особености за доходите от източници в чужбина за местните физически лица и чрез кои членове от  ЗДДФЛ са регламентирани?


Втори вариант:
Услугата е същата, разликата е, че прихода ще бъде получен от местно юридическо лице, регистрирано по ЗДДС.
Мога ли да приложа чл. 21, ал.2 за определяне на място на изпълнение на услугата и чл. 86, ал.3  и по този начин да не начисля ДДС ? Има ли нещо специфично за маркетинг услугите по отношение на ДДС-то?


Много благодаря за съдействието ви! :give_rose:

Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група