Работа на график

19.02.2011, 15:07 12940 5

19.02.2011, 15:07
Публикации: 42 / 3
Здравейте,
Имам четири човека охрана, които са назначени на щатна длъжност, осем часа, петднавна раб седмица. В действителност не работят така. Съдружниците искат да се промени работнто им време - на график, така както реално работят, но  при условие, че няма да получават  по-голяма заплащане-просто не искат да им се плащат нощен, извънареден труд и прочие. За целта назначихме още един човек - по документи.
Сега като правя вариантите за графици, понеже са вече пет човека, отработват по-малко часове от нормалната продължителност за месеца, дори след превръщането на нощните часове и  нощния труд, пак е под щатната им заплата. Редно ли е да има се плати на база отработените часове, или нямам право да им плащаме под договорената заплата ?
#1 | 19.02.2011, 22:18
Публикации: 3145 / 253
Длъжни сте да им платите заплатите по ТД. Те нямат вина, че вие не можете да им уплътните работното време. Да сте чели за престой?
1. Имате ли заповед за работа на сумарно работно време и на какъв период на отчитане е ?
2.Защо няма да получават нощни и извънреден?
#2 | 20.02.2011, 11:32
Публикации: 42 / 3
Нямам заповед за сумарно работна време, а и не предпочитам така да ги водя, защото трябва да правя корекция на Д1 с преизчислените дни. Те си получават щатна заплата, аз ги водя на 8 часа с петдневна седмица, но искам да променя това положение с ДС за работа на смени, като ще им начислявам нощен труд+превръщането на нощни часове в дневни. Въпроса ми е: На какво работно време да са и отчитането на това работно време ? То да не е сумарно.
#3 | 20.02.2011, 11:37
Публикации: 3145 / 253
Няма не искам. Задължително е преминаването на сумарно работно време, ако не искате да си имате разправии с ИТ. Вие гледате на вас, как ще ви е добре или как е законното?

П.П. Вземете и почете по-добре КТ и НРВПО и тогава мислете за останалото. Вие сте в нарушение.
#4 | 20.02.2011, 12:07
Публикации: 42 / 3
На сумарно работно време те ще получават по-малко заплащане, защото отработват по-малко часове от нармалните за месеца. Заплатата  им е договорена, получават я всеки месец, но пак ви казавам: водя ги пазачи на осем часа  при петдневна седмица, а няма локига да има пазачи само през деня, без събота и неделя. Затова с ДС мога ли да добавя полагане на нощен труд по съответната ствака, като запазя основната им щатна заплата. Не ги ощетяваме, напротив, отработвата по-малко часове, а си получават твърда заплата ? Чета и двата норматива, които ми посочвате, но в моя случай не срещам незаконосъобразност. Моля ви пак за мнение.
#5 | 20.02.2011, 12:26
Публикации: 3145 / 253
Не съм съгласна с това, което пишете. По всичко се вижда, че вие не искате да се занимавате със СИРВ.
Наистина що не прочетете това, което ви написах по-горе?
Имаш ли нощен труд, задължително се преминава на СРИВ
А това, че ги водите на 8ч и на петдневна раб.седмица, това е правилното. Защото в България законоустановеното раб.време е 8ч и петдневна раб.седмица, всичко над това е извънреден труд.
Няма да има ощетяване, ако този, който прави графика, го прави, както трябва. За предпочитане най-малкия период на отчитане на СРИВ да е тримесечен, за можете да компенсирате извънредният и да могат да си отработват часовете.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група