Осигуряване на съдружник за работа и по трудов договор с дружеството

16.04.2013, 12:07 34817 19

16.04.2013, 12:07
Осигуряване на съдружник за работа и по трудов договор с дружеството

Въпрос. Новорегистрирана българска транспортна фирма осъществява дейност по международен транспорт в рамките на ЕС, както и вътрешни курсове в страната. Съдружниците са взели решение да се осигуряват като самоосигуряващи се лица и тъй като нямат наети лица по трудов договор, които да изпълняват длъжността шофьор, те ще я упражняват и това е повод да се сключи договор за работа с личен труд. В нарушение ли ще бъдем или не? Като самоосигуряващо се лице, което работи като шофьор, необходимо ли е да се правят допълнителни вноски по фонд ДЗПО ППФ специално?
Притесненията ни са да не би от НАП да ни направят проблем и да не би да го разтълкуват като граждански договор, какъвто той не е. Когато попитахме в ДАИ, ни отговориха, че няма проблем.

   
Отговаря Гошо МУШКАРОВ – д-р по икономика

Отговор. В съответствие с чл. 84, ал. 1 от Търговския закон всеки съдружник има право да управлява дружествените работи, освен ако с дружествения договор управлението е възложено на един или няколко съдружници или на друго лице, което не е съдружник. Поради това към заявлението за вписване на дружеството в търговския регистър се прилага и учредителният договор, който съдържа клауза за начина на управление и представителство на дружеството.
Лицата, упражняващи трудова дейност като съдружници в търговски дружества, са задължително осигурени за инвалидност поради общо заболяване, за старост и за смърт. Те са самоосигуряващи се лица и се осигуряват за своя сметка на основание чл. 4, ал. 3, т. 2 от КСО. Осигуряването им възниква от деня, в който те започват да упражняват трудова дейност и за която са внесени или са дължими осигурителни вноски, и продължава до прекратяването й. Така че вписването на лицето като съдружник в търговско дружество само по себе си не е достатъчно, за да възникне задължение за осигуряване. Необходимо е съдружникът след вписването на дружеството в търговския регистър да упражнява трудова дейност във връзка с функционирането на самото дружество - преговори и сключване на договори, подписване на различни документи във връзка с прилагането на Закона за счетоводството, данъчните закони и т.н. Ако не извършва такава дейност и не получава доходи за нея, съдружникът не подлежи на задължително осигуряване по реда на КСО.
Когато с учредителния договор или с решение на общото събрание един съдружник е посочен като управител на дружеството и с него е сключен договор за управление и контрол с определено по него възнаграждение, той подлежи на осигуряване на основание чл. 4, ал. 1, т. 7 от КСО върху не по-малко от минималния месечен размер на осигурителния доход по основната икономическа дейност на дружеството.
Съдружниците, които имат сключени трудови договори за работа в същото дружество, подлежат на осигуряване по чл. 4, ал. 1 или ал. 2 от КСО върху договореното трудово възнаграждение, но върху не по-малко от минималния месечен размер на осигурителния доход по основната икономическа дейност на дружеството и квалификационната група професии, в която попада заеманата длъжност.
Когато едновременно с трудовата си дейност по трудовия договор (в случая - като шофьор) такова лице упражнява и трудова дейност по управление на дружеството като съдружник или управител, то подлежи на осигуряване и на двете основания - като шофьор по трудови договори и като самоосигуряващ се съдружник, респективно като управител на същото.
В съответствие с чл. 6, ал. 10 от КСО за лицата, които подлежат на осигуряване за доходи от дейности на различни основания по чл. 4 от КСО, осигурителният доход се формира от сбора от осигурителните им доходи при спазване на поредността, регламентирана в същата алинея, но върху не повече от максималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, определен със Закона за бюджета на ДОО за съответната година. За 2013 г. максималният размер на осигурителния доход е определен на 2200 лв.

#1 | 16.04.2013, 12:26
Публикации: 425 / 4
А не може ли да  е СОЛ  и шофъор едновременно - управлява безвъзмездно дружеството и за това че работи като шофъор се осигурява като СОЛ?
#2 | 16.04.2013, 13:29
Публикации: 5497 / 371
А не може ли да  е СОЛ  и шофъор едновременно - управлява безвъзмездно дружеството и за това че работи като шофъор се осигурява като СОЛ?

Не, не може
#3 | 16.04.2013, 13:45
Публикации: 425 / 4
Не, не може

Dalila ,  защо не може , би ли пояснила, моля те . В другите фирми това е обичайна практика сол-а да работи по дейността на фирмата безвъзмездно?
#4 | 16.04.2013, 13:51
Публикации: 5497 / 371
Не, не може

Защото при ревизия НАП ще търси осигуряване като СОЛ + личен труд /за шофьор в случая/
КСО
Чл. 4. (1) (Изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Задължително осигурениза общо заболяване и майчинство, инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, трудова злополука и професионална болест и безработица по този кодекс са:
3) (Обявена за противоконституционна по отношение на работещите пенсионери, включени в кръга на задължително осигурените лица по този законов текст - РКС, ДВ, бр. 55 от 2000 г.) Задължително осигурени за инвалидност поради общо заболяване за старост и за смърт са:
1. лицата, регистрирани като упражняващи свободна професия и/или занаятчийска дейност;
2. (доп. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) лицата, упражняващи трудова дейност като еднолични търговци, собственици или съдружници в търговски дружества и физическите лица - членове на неперсонифицирани дружества;
#5 | 16.04.2013, 13:53
Публикации: 11932 / 2174
" Когато едновременно с трудовата си дейност по трудовия договор (в случая - като шофьор) такова лице упражнява и трудова дейност по управление на дружеството като съдружник или управител, то подлежи на осигуряване и на двете основания - като шофьор по трудови договори и като самоосигуряващ се съдружник, респективно като управител на същото."

ДР пар.1 т.26 и на ЗДДФЛ приравнява доходите от полагане на личен труд на съдружник на доходи от трудови правоотношения.В този смисъл съдружникът е в облигационни правоотношения с дружеството и получава възнаграждение за положен личен труд , а дейността му е трудова. Смятам, че декларирайки упражняване на дейност в дружеството съдружникът се самоосигурява и получава доходи за извършване на тази си дейност в качеството си на СОЛ като за това не е необходимо да има сключен трудов договор.
В тази връзка изразявам несъгласие с изразената позиция  като все пак трябва да имаме предвид, че съдружникът има право да бъде на трудов договор и то , ако дружеството е ООД  без това обаче да е задължение за него.
#6 | 16.04.2013, 14:02
Публикации: 2027 / 254
От станвище на НАП :
Управителят на дружеството може да извършва и друг вид трудова дейност в същото, извън задълженията и функциите му на управител (да полага личен труд, за който може да получава или да не получава възнаграждение). В този случай лицето попада в кръга на задължително осигурените по чл. 4, ал. 3, т. 2 от КСО, т.е. като самоосигуряващо се лице.
 Лицата по чл. 4, ал. 3, т. 2 от КСО - еднолични търговци, собственици или съдружници в търговски дружества и физически лица - членове на неперсонифицирани дружества, са задължително осигурени за инвалидност поради общо заболяване, за старост и за смърт (фонд „Пенсии”), а по тяхно желание и за общо заболяване и майчинство (фонд “Общо заболяване и майчинство”). Те дължат авансово осигурителни вноски изцяло за своя сметка върху месечен осигурителен доход между минималния и максималния месечен размер на  дохода, определен със ЗБДОО за съответната година (чл. 6, ал. 7 от КСО).

В случай , че управителя няма ДУК с посочено възнаграждение ,той се осигурява като СОЛ и аз мисля,че няма пречка да бъде и шофъор без да получава доход от положен личен труд.
#7 | 16.04.2013, 14:06
Публикации: 11932 / 2174
Упражняването на личен труд е условие за самоосигуряване на съдружника в ООД или на собственика на ЕООД , същият, както и алфа отбеляза , не е задължително да получава възнаграждение за това , но със сигурност упражнява трудова дейност съгласно ДР от ЗДДФЛ и самоосигуряването е достатъчно за покриване на осигурителните му задължения.
#8 | 16.04.2013, 14:13
Публикации: 5497 / 371
Съгласна съм с алфа и делфинче, но вижте въпросът!

А не може ли да  е СОЛ  и шофъор едновременно - управлява безвъзмездно дружеството и за това че работи като шофъор се осигурява като СОЛ?

Не може за това, че е  и шофьор да се осигурява като СОЛ.
Осигурява са като СОЛ, защото управлява дружеството /независимо дали му се плаща за това/ и ако му се плаща и за работата като шофьор,  допълнително се осигурява върху тези суми.
#9 | 16.04.2013, 14:18
Публикации: 11932 / 2174
Далила, щом лицето е СОЛ е декларирало, че упражнява дейност като такова и полага личен труд този труд може да бъде и за шофьор, като за това не се налага да се осигурява и по ТД.
#10 | 16.04.2013, 14:20
Публикации: 2027 / 254
Съгласна съм с алфа и делфинче, но вижте въпросът!

А не може ли да  е СОЛ  и шофъор едновременно - управлява безвъзмездно дружеството и за това че работи като шофъор се осигурява като СОЛ?

Не може за това, че е  и шофьор да се осигурява като СОЛ.
Осигурява са като СОЛ, защото управлява дружеството /независимо дали му се плаща за това/ и ако му се плаща и за работата като шофьор,  допълнително се осигурява върху тези суми.


Според мен е точно обратното , осигурява се като СОЛ, защото полага личен труд по дейнстта на фирмата - кара камиона , а ако в протокола от общото събрание е записано ,че за това че е управител ще има възнаграждение да кажем 1000 лева , значи ще се осигурява като управител + като СОЛ /защото кара камиона/
#11 | 16.04.2013, 14:21
Публикации: 11932 / 2174
Дори и лицето да получава възнаграждение за това, че е шофьор то това му възнаграждение би могло да бъде в качеството му на СОЛ полагащ личен труд съгласно ДР пар.1 т.26 и от ЗДДФЛ, което правоотношение не е по КТ.
#12 | 16.04.2013, 14:39
Публикации: 5497 / 371
Дори и лицето да получава възнаграждение за това, че е шофьор то това му възнаграждение би могло да бъде в качеството му на СОЛ полагащ личен труд съгласно ДР пар.1 т.26 и от ЗДДФЛ, което правоотношение не е по КТ.

Точно така
#13 | 16.04.2013, 14:42
Публикации: 2027 / 254
но това възнаграждение не е задължително , ако не получава си става осигуряването като СОЛ на 420лв. минимум

ето и едно запитване но НОИ по същия въпрос- управител ,полагащ личен труд като счетоводител :
http://blog.primabg.net/
#14 | 16.04.2013, 14:46
Публикации: 5497 / 371
но това възнаграждение не е задължително , ако не получава си става осигуряването като СОЛ на 420лв. минимум

ето и едно запитване но НОИ по същия въпрос- управител ,полагащ личен труд като счетвдител :
http://blog.primabg.net/


Да, не е задължително :) Може безвъзмездно да шофира :)
#15 | 16.04.2013, 14:49
Публикации: 11932 / 2174
но това възнаграждение не е задължително , ако не получава си става осигуряването като СОЛ на 420лв. минимум

ето и едно запитване но НОИ по същия въпрос- управител ,полагащ личен труд като счетоводител :
http://blog.primabg.net/


Алфа, дори и да получава възнаграждение за този си личен труд осигуряването по ТД пак не е задължително, защото това възнаграждение би го получавал по смисъла на ДР пар.1 т.26 и от ЗДДФЛ.
#16 | 16.04.2013, 14:50
Публикации: 2027 / 254
#17 | 16.04.2013, 14:58
Публикации: 5497 / 371
Делфинче, предполагам Алфа има предвид, че ако има заплащане на личния труд, с подаване на ГДД, ще има изравняване на осигуровки
#18 | 16.04.2013, 15:04
Публикации: 2027 / 254
Делфинче, предполагам Алфа има предвид, че ако има заплащане на личния труд, с подаване на ГДД, ще има изравняване на осигуровки

Да, ако искат да минат "най-тънко" - осигуряване като СОЛ и без възнаграждение за личния труд като шофьор,няма и да изравнява и подава ГДД по ЗДДФЛ ако няма други доходи. Ако вече искат да се осигурява върху повече - СОЛ+ доход за личен труд , ДУК+СОЛ+личен труд .Пак ъависи и от размера на възнаграждението дали ще довнася.
:)
#19 | 16.04.2013, 15:09
Публикации: 11932 / 2174
 :give_rose: Съгласна съм напълно с Алфа, Далила и със себе си  :laugh: и най-вече с това, че СОЛ може да се осигурява като такъв и да извършва с личен труд и дейност като шофьор в рамките на самоосигуряването без да е задължен да се осигурява и по трудов договор. :give_rose:
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група