Отразяване на законна стачка в трудовата книжка

01.08.2013, 09:53 2991 1

01.08.2013, 09:53
Публикации: 71 / 3
Лицето е било през 2007г. два дена в стачка.Сега се пенсионира и като й изготвях документите забелязах,че никъде в трудовата й книжка не е нанесена стачката,а мисля че тези два дни трябва да й се приспаднат от трудовия саж.Става въпрос за служител на ЦДГ и всички записвания се правят от директора.Ако обичате напишете ми точно как и къде се отразяват тази стачка,а също така и ако лицето е било в неплатен отпуск зачитащ се за осигурителен стаж.
#1 | 01.08.2013, 10:18
Публикации: 1166 / 86

ЗУКТС
Чл. 18. (1) (Изм. - ДВ, бр. 27 от 1991 г.) Работникът не получава трудово възнаграждение за времето, през което поради участие в стачка е преустановил изпълнението на трудовите си задължения. За това време той може да получи обезщетение за сметка на специално обособен стачен фонд. Фондът се създава по желание на работниците с техни средства или със средства на професионалните организации.
(2) Забранява се блокирането на стачните фондове по време на стачка.
(3) За времето, през което участвува в законна стачка, работникът има право на обезщетение за сметка на общественото осигуряване по общия ред, а ако стачката е призната за незаконна - само ако е доброволно осигурен.
(4) Времето на участие на работниците в законна стачка се зачита за трудов стаж.
(5) На работник, който не е участвувал в стачка, но поради стачката на други работници не е могъл да изпълнява трудовите си задължения, се заплаща трудово възнаграждение както при престой не по негова вина.
Чл. 19. (1) Работникът не отговаря дисциплинарно и имуществено за участие в допустима от този закон стачка.
(2) За участие в незаконна стачка работникът отговаря дисциплинарно и имуществено съгласно разпоредбите на Кодекса на труда и на другите закони.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група