Добър ден!
Порових се в ЗДДФЛ и започнах доста да се смущавам. Отнася се за следния случай...
Физическо лице, пенсионер, което няма регистрирана фирма, нито е упражнявало свободна професия, обикновен гражданин, по наследство е притежавал около 30 дка земеделски земи и гори в землището на селото, където са районизирани тези земи. Не знам колко добре се изразявам, но... лицето е починало в началото на тази година. След него наследници остават съпругата му - пенсионер, както и двете му деца - син и дъщеря. Дъщерята е безработна, осигурява се само здравно. Синът е на трудов договор. След онаследяването на тези имоти, решават да ги продадат. Сделката е осъществена и е получено възнаграждението. Въпросът ми е - следва ли да се декларират и обложат тези доходи с годишна декларация по ЗДДФЛ, облагаеми ли са доходите и как точно да се оформят нещата? Четох в закона и там, доколкото разбирам, след като не са изминали пет години от "придобиването" и продажбата на имота - следва да се обложат. Само че придобиването не е в следствие на покупка, а онаследяване на имот. Бихте ли могли да ме посъветвате как да постъпя и има ли нещо обезпокоително... Какво трябва да се направи в този случай?