Тристранна операция

14.10.2013, 11:06 5178 3

14.10.2013, 11:06
Публикации: 15 / 1
Турска фирма дава стока на БГ фирма /под формата на консигнация/, която стока влиза на митнически склад, стои там повече от година, не се осъществява никаква реализация, турската фирма си намира друг купувач от Румъния и нарежда на БГ фирмата да организира превоза от митническия склад до румънска митница. Издадени са следните документи-митн.декларация за заприходяването на стоката в митн.склад на база ф-ра от турската фирма, ф-ра от БГ фирма към румънската фирма и съответно митн.декларация, като ст/стта на стоката е 1:1 с доставната стойност от Турската фирма. Разплащането се осъществява м/у турската и румънската фирма и нямаме идея за стойност и начин.
Операцията е осчетоводена като тристранна операция, като стоката е по Дт на 304 и по Кт 702 е еднаква, т.е. без печалба-както си е и вдействителност. Издадената ф-ра е с клиент румънската фирма.
НАП се заинтересува от тази сделка и в момента тече ревизия, резултата е че не е открита румънската фирма/пратили са искане до румънския НАП/. Ние разполагаме с официален документ от БГ митница че стоката е влязла в румънска митница и е снета от отчет в БГ. ЧеМеРе нямаме. Според предварителните коментари на НАП сме загазили. Ще сме благодарни на всякакви коментари и дискусии по случая.
#1 | 14.10.2013, 12:05
Публикации: 6403 / 1130
Преди всичко е странно, че сте я осчетоводили като тристранна операция, защото няма условия за това - Турция не е членка на ЕС. Тристранна операция е доставката на стоки между три регистрирани за целите на ДДС лица в три различни държави членки А, Б и В, за които са налице едновременно следните условия:
- регистрирано лице в държава членка А (прехвърлител) извършва доставка на стока на лице, регистрирано в държава членка Б (посредник), което след това извършва доставка на тази стока на лице, регистрирано в държава членка В (придобиващ);
- стоките се транспортират директно от А до В;
- посредникът не е регистриран за целите на ДДС в държавите членки А и В.
В този случай придобиващият в държава В следва да си самоначисли ДДС, като прехвърлителят (в държава А) и посредникът (в държава Б) не начисляват ДДС.

Второ, подали ли сте VIES декларация с отразяване на фактурата за Румъния и как, с какъв VAT номер, ако НАП не намират такава фирма? :(

Самата сойност на стоката не е от значение, не виждам законово ограничение да я продадете на загуба.
#2 | 14.10.2013, 13:03
Публикации: 15 / 1
Благодаря ви за бързия отговор. VIES декларация е подадена в законовия срок, проверихме и VAT номера на фирмата получател, всичко беше наред тогава /м.10.2009г/, сега при проверка показва невалиден номер. Не знаем какви ще са аспирациите на НАП в този случай.
#3 | 14.10.2013, 13:12
Публикации: 6403 / 1130
Вие сте изпълнили коректно задължението си по ЗДДС, подали сте  VIES декларация и щом е била приета, това означава, че е имало такъв контрагент със съответния VAT номер. Според мен, НАП не могат да Ви търсят отговорност за действията на Вашите контрагенти от други страни-членки. Нали за това е системата VIES, за да се осъществява своевременен контрол.
Минали са 4 години, какво искат? Фирми се закриват не само у нас, но и по света :smile1:
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група