Граждански договор с чужденец!

14.11.2013, 11:56 3503 1

14.11.2013, 11:56
Публикации: 4 / 0
Здравейте,
счетоводител съм в община. Предстои ни сключване на граждански договор с испанска гражданка /експерт в испанска община/. Лицето ще е член от екип за управление на евро-проект и ще изпълнява задълженията по договорът си на територията на Испания. Въпросът ми е трябва ли да му се удържат и внасят осигуровки и данък?
Моля, ако има някой с подобен казус да сподели опита си! Очаквам вашите отговори!
#1 | 14.11.2013, 12:04
Публикации: 251 / 8
Здравейте,

във Вашият случай е приложим Европейски регламент 883, касаещ осигуряването на лица "в трансгранична ситуация". Водещ принцип на Регламента е, че такива лица се осигуряват само в една държава и това най- често е държавата, където полагат труда.

Лицето трябва да уведоми институцията, която отговаря за осигуряването в неговата страна (при нас това е НАП) и оттам му издават формуляр А1 за приложимото законодателство. В случай, че това е испанското законодателство вноските се начисляват и удържат съгласно него.

Това е доста общо казано. Има становища на НАП по въпроса. Самият Регламент описва доста хипотези в зависимост дали лицето е наето или самонаето по смисъла на разпоредбите на Регламента.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група