Анкета

Необходимо ли е лицензирането на счетоводителите, чрез входящ изпит и изискване за поддържане на квалификацията чрез периодични изпити?

Да
240 (20.1%)
Не
954 (79.9%)
Общ брой гласове: 1183

Анкета: Лицензиране на счетоводителите чрез изпити отново на дневен ред

11.12.2013, 05:59 275942 252

#120 | 11.12.2013, 05:59
Публикации: 11 / 0
Мили боже, остави, че постоянно добавят каква ли не допълнителна работа на счетоводителите, ами сега и за капак малко да ги поизпитаме. Поредна подигравка с нас и винаги само с нас.
#121 | 11.12.2013, 09:36
Публикации: 4 / 7
днес шефа на ИДЕС БойкоКостов - те тва не е ли лобизъм ми кажете? Лъже че се е загрижил за отчетите на фирмите. Абе загрижил се е всяка  кварталната бакалийка и всяка малка фирма да му плаща... а после ми разправяйте да не обвиняваме одиторите!
 
http://www.investor.bg/imenata-na-biznesa/107/a/boiko-kostov-biznesyt-se-nujdae-ot-po-iasna-danychna-ramka-,162934/

- Пред какви предизвикателства е изправен един български счетоводител 5 години след кризата?

Те предизвикателствата не са от пет години след кризата. Най-голямото предизвикателство си остава и въпросът не е решен генерално. Това евентуално ще е част от дискусията по бъдещия Закон за счетоводството, поне на експертно ниво. Предстои много сериозна дискусия, дали да се създаде със закон един професионален институт на съставителите на годишни финансови отчети или институт на професионалните счетоводители, или както и да го наречем, но той да отговаря на изискванията на Международната федерация на счетоводителите за пълноправно членство.

Да има изпити за входно ниво, да има поддържаща квалификация не по-малко от 40 часа годишно, както се изисква от Международната федерация на счетоводителите (IFAC), и да се прилага Етичният кодекс на професионалните счетоводители, който е създаден от Борда по етични стандарти на IFAC. Това е част от цялостното подобряване на качеството на финансовите отчети. Тук не става въпрос, че един човек, който е завършил счетоводство или каквато и да е специалност в университета,  че не може да упражнява професията. Не, той може да упражнява професията и да работи, където намери работа или където го приемат. Но този, който съставя годишния финансов отчет, трябва да е гарантирано на бизнеса и на цялото общество, че притежава капацитета да извърши тази работа с необходимото качество.

Това е част от защитата за инвеститорите. Това е част от грижата за предприемачите, за предприемаческия бизнес, защото много често съм се сблъсквал с неточни професионални решения на хора, които са водили счетоводството на съответната фирма, които после им създават или данъчни, или счетоводни, или други казуси, които биха били избегнати, ако имаме един гарантиран професионализъм на съставителите на годишните финансови отчети.
#122 | 11.12.2013, 09:58
Публикации: 214 / 40
яко... пускат тежката артилерия да подготвят почвата

човек би си помислил, че като платиш "обучението", изпитните такси и други там, каквито ще измислят, та повече никога няма да възникват данъчни и счетоводни казуси в предприятията, било то спорни или измислени
и казусите изобщо не произтичат от оповестителния характер на годишния финансов отчет, а от текущото счетоводство, което всеки можел да работи "ако и където си намерел работа", както е споменал господинът

а загрижеността за предприемачите наистина звучи фалшиво - изобщо не съм убедена колко биха се зарадвали на допълнителните плащания, които им предстоят в тази връзка, и също не схващам - ако чрез този институт/камара, които се планират, се гарантирала защитата на бизнеса -  защо забравят, че съществува нормална регресна отговорност на счетоводителя, ако клиентът/работодателят му е преценил, че са му нанесени щети от професионална немарливост?
#123 | 11.12.2013, 10:00
Публикации: 1 / 1
Как може такова безобразие... За какво лицензиране става дума... Във връзка със сближаване на националното ни законодателство с европейското надълго и нашироко ни обясняваха, че ще намалят лицензионните режими с цел облекчаване на бизнеса. А какво става? Въвеждат нов лицензионен режим. И то за кого? За счетоводителите... Че това ли е професията, която има най-голяма необходимост от опресняване на знанията /с полагане на периодични изпити/? А какво да кажем за монтьорите на автомобили - та автомобилната индустрия се развива така динамично... Ами лекарите? Ще има ли лицензионен режим и за тях?
Неморално е да се конфронтират одитори и счетоводители. Неморално е и направо подло да се взима хляба на счетоводителите, за да се даде на одиторите.
Не е ли по-добре лицензионен режим да се въведе и за одиторите?Същия, като за счетоводителите... Да видим как ще се справят одиторите при решаване на практическите задачи от ежедневието на бизнеса... Пък да сравним резултатите, а? Защото занижените критерии за вписване като одитор са причина днес да има толкова много одитори със съмнително ниво на знания... които обаче поддържат един безумно висок стандарт на живот, който искат да задържат и след 2016г.-когато все по-малко фирми ще имат нужда от техните услуги...
#124 | 11.12.2013, 10:01
Публикации: 6 / 0
Тези съвсем не са наред! Президент, министър-председател, депутат може хей така, а счетоводител не може. Значи професията ни е много по-отговорна, ами тогава да определят минимално възнаграждение поне колкото е тяхното и да го плаща работната група. В проекта за изменение на ЗС даже "умник" е записал ГФО да се изготвя САМО от експерт-счетоводители! :( :( :(
#125 | 11.12.2013, 10:11
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Прочетох статията. Потвърдил е, че ПРЕДСТОИ много сериозна дискусия ДАЛИ да се създаде със закон такава изпитваща организация. Това, което и аз ви казах в началото, че този въпрос е повдигнат и стои отново на дневен ред. Поне мотивите не са такива клеветни, като предните за счетоводните предприятия, които се мотаят из нет-а.

Ще смятаме, ще гледаме колко ще струва тази екстра на малкия бизнес с по-качествените нови отчети, ще говорим и пишем. По-голямата част от отчетите са на малките предприятия и те също трябва да си кажат имат ли нужда от тази "защита на инвеститорите" или са ОК със сегашните "по-некачествени" и евтини отчети. Отделно ще смятаме колко ще струва това на счетоводителите. Засега в ИДЕС цените, които разбрах са 300 лева на изпит и 700 лева на курс за подготовка. За 2-3 изпита, като се предвижда по счетоводство и данъчно и осигурително право, като умножим това по 10-15 хиляди, които ще се явят на изпит, то става въпрос за 20-30 милиона само за изпити и курсове.
#126 | 11.12.2013, 10:21
Публикации: 11956 / 2182
Не знам да има по-добър регулатор на некачествена стока и услуга от пазара и закона. Тези два фактора "привеждат" в ред нещата на всяко ниво. Отсяват се и  "некачествените" сетоводители , "некачествените" одитори, но също така и "некачествените" бизнесмени , защото вече никой не желае да работи с неизрядни фирми . Последните обаче не са малко . Има закони , които трябва да се спазват . Сега действащият ЗСчетоводство не се спазва по никакъв начин в частта му за съставителите на отчети. Колкото повече нови закони и наредби, толкова повече хаос се създава или той е предназначен да обслужва нечисти интереси.Не виждам на момента никаква пречка да имаме действащ Закон за счетоводство, където има ясни правила по въпроса за съставител на отчети и той просто да се контролира и спазва. Но, както се казва, не би !
Иначе по въпроса за "гарантираното" обслужване като качество на бизнеса, нека същият този бизнес сам си отговори той отговаря ли също така "качествено" на изискванията на законите, за които го информират  счетоводителите му ?
Поставените въпроси имат много аспекти и много нюанси. Нека ни представлява нашата работа и ни защитава законът. Другото само ще дойде.
#127 | 11.12.2013, 12:24
Публикации: 7 / 4
Честно казано на мен ми мирише, че искат да намерят нова ниша на одиторите. Аз съм за - да се съблюдава, кой има право да подписва отчети, може би дори и да има някаква картотека, но да се правят проверовъчни изпити непрекъснато, някак си не ми се връзва :) Тук вече се отива на ДАЙТЕ НИ, че да ви дадем!
#128 | 11.12.2013, 13:26
Публикации: 825 / 178
"Малка административна такста за Регистър" ? - Така си мислиха и строителните фирми, а я измислиха  1440 лв.  И то не еднократна - а всяка година!
На тия с лобистките напъни трябва да им се каже:
1. Има си закон, в който много добре е обяснено кой може да съставя и подпсва ГФО и е долно и жалко да променят в свои интерес нещата!
2. Пазарът на нашия труд е определящ за качеството на труда ни и спазването на Закона за счетоводството! Така е и на Запад. Непрекъснато сме в проверки, ревизии и други щуротии и веднага една фирма би избягала от нас, ако не сме подготвени или просто слаби в професията си - то това не може да се скрие.
Ако тия с напъните го разберат, де - те сега са се вторачили в пъпа си и друго освен пари за курсове, изпити, такси -  не виждат!
пп. Да не говорим каква корупционна практика ще се отвори, като във всяка една лицинзирана дейност у нас. Да, такава е практиката в Бг, за жалост.
#129 | 11.12.2013, 13:29
Публикации: 4 / 7
Шефа на ИДЕС е казал в статията че "Това евентуално ще е част от дискусията по бъдещия Закон за счетоводството, поне на експертно ниво"

на "екпертно ниво" значи... ще искат да изключат счетоводителите от дискусията!
#130 | 11.12.2013, 14:46
Публикации: 3 / 2
Защо трябва да защитя знания по счетоводство на хотел, строителна фирма, месеопреработвател, шивач на ишлеме, земеделска кооперация, след като мога да бъда счетоводител на едно средно предприятие, което е с определена дейност....... ясно е че трябва да сме нация от (бедни) вундеркинди-хахахаха
Хонорара на експерт счетоводителя покрива и разхода за сътрудници, аз като съставител, ще имам ли финансовата възможност да си наема такива?
#131 | 11.12.2013, 15:04
Публикации: 22 / 2
Не виждам на момента никаква пречка да имаме действащ Закон за счетоводство, където има ясни правила по въпроса за съставител на отчети и той просто да се контролира и спазва.

Всъщност, правилата изобщо не са ясни. Никъде в правния мир не е дефинирано що е то "икономическо образование", а още по-малко счетоводно-икономическо образование. Единственото място където може да се намери някаква информация е "Класификацията на областите на образование и обучение - КОО-2008", но този класификатор е само за статистически цели, а и там специалностите като счетоводство, финанси, маркетинг и т.н. изобщо НЕ СА в раздел икономика. Т.е.според този класификатор може да си само икономист, може и да си само счетоводител, но е невъзможно да бъдеш икономист-счетоводител, нито да имаш подобно образование (освен ако не завършиш комбинирана програма или имаш две дипломи).  При това положение за да се контролира изпълнението на закона трябва да гледат какво пише в дипломата. Ако си "магистър по икономика - финанси" си ОК, но ако си само "магистър по финанси" (има и такива дипломи), какво правим тогава? Ако си "Екоикономика" (УНСС) си ОК, но ако си "Екомениджмънт" (СА Свищов) икономист ли си или не?  Може да завършиш икономика в американския университет в Благоевград без да вземеш нито един курс по счетоводство (в програмата им не е предвидено), в същото време да завършиш бизнес администрация с "концентрация счетоводство", но в дипломата ти никъде няма да пише "икономика" или "икономист".

Точно по тези причини никой не се напъва да следи за спазването на закона. Нещо което не е дефинирано както трябва няма как да се контролира и още по-малко да се спазва.
#132 | 11.12.2013, 15:21
Публикации: 72 / 29
И аз съм на страната на разума, естествено. Какви изпити и регистри, само защото никой не иска да проверява правоспособността на съставителите.

Дали сте завършили това http://kursove123.com/component/content/article/34-front-page/76-kurs-schetovodstvo-vaucher.html?utm_source=etarget&utm_medium=cpc&utm_campaign=etarget или висше образование и имате 10 години стаж като главен счетоводител е все едно, така ли?
Другото, което също звучи идиотски е, че един ДЕС ще съставя отчет, който друг ДЕС ще заверява - за отчетите, които подлежат на заверка. Т.е. един ДЕС не стига, че станаха ДЕС връз ДЕС.
Според мен ДЕС трябва да решат - дали ще са ДЕС или ще са счетоводители, да се впишат в единия от двата регистъра и да работят само едното. Иначе има конфликт на интереси и се удря върху авторитета на професията им.
Освен това за таксата за вписване в регистъра - не виждам основание за такса. Този регистър се налага, защото НАП не са в състояние или не им се иска да проверяват отчети и съставители. Защо счетоводителите трябва да плащат за регистъра?
Лично на мен повече ми харесва идеята да има професионална организация на счетоводителите, която да съставя регистъра и да си следим сами за правилата. Тогава може да е с такса за членство.
#133 | 11.12.2013, 15:27
Публикации: 11956 / 2182
" Според мен ДЕС трябва да решат - дали ще са ДЕС или ще са счетоводители."

Ами решили са го - искат и двете ! :smile1:
#134 | 11.12.2013, 15:31
Публикации: 72 / 29
Защото занижените критерии за вписване като одитор са причина днес да има толкова много одитори със съмнително ниво на знания... които обаче поддържат един безумно висок стандарт на живот, който искат да задържат и след 2016г.-когато все по-малко фирми ще имат нужда от техните услуги...

Не са само това причините. Не познавам ДЕС, който да си работи одитите. Въведоха 3-годишното робство, наемат си всяка година по няколко почти неопитни зайчета за без пари и не работят (с малки изключения). Според мен трябва да се въведе ограничение до колко часа работа може да поеме един ДЕС по одити и да им се позволява сключване на договори само за тези часове.  Ако сами си работят одитите може да се окаже, че са малко.
#135 | 11.12.2013, 15:32
Публикации: 72 / 29
" Според мен ДЕС трябва да решат - дали ще са ДЕС или ще са счетоводители."

Ами решили са го - искат и двете ! :smile1:

Не може хем нотариус, хем ЧСИ, хем адвокат, хем съдия...
#136 | 11.12.2013, 15:36
Публикации: 11956 / 2182
Ако не беше толкова жалко , щеше да е просто смешно .
#137 | 11.12.2013, 15:51
Публикации: 9335 / 1570
" Според мен ДЕС трябва да решат - дали ще са ДЕС или ще са счетоводители."

Ами решили са го - искат и двете ! :smile1:

То добре да са и двете, ама как хем ще съставят отчетите, хем ще одитират?
#138 | 11.12.2013, 17:20
Публикации: 2 / 2
Само по този начин ще се прекъсне порочната практика в търговски регистър да се публикува статистическите бланки - „отчет за дейността“.  Това че нивото на финансовите отчети на българските фирми е много ниско е вън от съмнение. Ако един счетоводител се смята за професионалист не би трябвало да се притеснява от изпит по МСФО и НСФОМСП. Иначе и аз съм против тези изпити да са годишни.
#139 | 11.12.2013, 18:01
Публикации: 640 / 95
Прочетох цялата тема и искам да кажа, че не ми се разтягат локуми.
Нито ми се явява на измислени изпити, нито ми се дават грешни пари.
Кой когато е трябвало от нас е учил, да не се опитват с лека ръка да елиминират университетите!
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група