Трудоустрояване

26.01.2014, 22:35 8157 4

26.01.2014, 22:35
Публикации: 206 / 1
      Здравейте,
       Работя във ВиК София област, район Елин Пелин като работник поддръжка на водопроводни мрежи и системи. През юни 2013 г. ми отстраниха левия бъбрек поради наличието на голям камък. Бях в болнични 180 дни. На 06.01.2014 г. минах на ТЕЛК. Решението на ТЕЛК-а е 50 % трайно намалена трудоспособност за 1 година, противопоказни условия на труд: „ТФР, лоши климатични условия”. Предписанието е: „Може да работи като работник подръжка без показаните противопоказания. Уместно е да бъде трудоустроен на работа без ТФР, и лоши климатични условия”.
     Представих решението на ТЕЛК-а на работодателя, казаха ми следното: предприятието има 40 бр. работни места за трудоустроени, по 3 бр. за всеки район. Трите такива места в район Елин Пелин, където съм аз са заети от други трудоустроени служители и за мене няма свободно. Предложиха ми три варианти:
1. Да се върна на роботното си място на 8 часов роботен ден
2. На 4 часов рaботен ден заедно с друг колега
3. Да ме освободят като ми изплатят две работни заплати.
     Ако се върна на рaботното си място означава да работя при всякакви климатични условия включително и лоши, тъй като работното ми място е навън.
     Правилно ли постъпва работодателя ми?
     Правилно ли е да има ограничение на броя на работните места за трудоустроени при положение, че служителите, които имат нужда от трудоустрояване са повече от трима?

      Благодаря предварително!
#1 | 27.01.2014, 09:41
Публикации: 1202 / 120
Трудоустрояването на работника е процедура, в която решението на ТЕЛК е само документът доказващ основанието за нея. На практика в 7-дневен срок от получаването на решението, постоянна комисия назначена от работодателя трябва да разгледа случая и да се произнесе с решение за трудоустрояване на определено работно место, отговарящо на изискванията, на основание на което работодателя временно да ви преназначи. Определянето на броя места е на основание Наредба /която прилагам/, от която става видно, че за вашата дейност следва 7%  (т.36 и т. 37) от работните места да са определени за трудоустроени работници. Тези места ежегодно се обявяват пред АЗ и НОИ. Щом предприятието ви е определило 40 места значи, че е с повече от 300 души и като държавно /мисля, че повечето ВиК дружество са държавни с общински участия/ би следвало за има и специализирано звено/цех за работа само на трудоустроени работници. Това е общо и не знам как може да се регламентира по райони. Работодателят няма право да ви допусне до старата ви работа щом не отговаря на изискванията на ТЕЛК, но в случай, че в посоченият срок работодателя не ви намери подходяща работа, същият е длъжен да ви начислява обезщетение по реда на чл. 217 от КТ.  В случай, че ви предложи подходяща работа (независимо в кой район е), която вие обаче откажете да заемете губите правата си и може да ви освободят по здравословни причини непозволяващи да изпълнявате задълженията си.

КТ:
Скрит текст :

- обезщетение:
Скрит текст :
#2 | 27.01.2014, 14:40
Публикации: 206 / 1
Благодаря за отговора.
Това означава ли че след като предприятието е над 50 служители,а местата за трудоустроени са заети и работодателя няма на какво място да назначи този служител е длъжен през целия период на трудоустрояването /1 година/ да изплаща на служителя си обезщетение по чл.217 от КТ ежемесечно.И има ли право при заетите 40 места за трудоустроени работодателя да освободи лицето или е длъжен да му намери място за трудоустроен или да му плаща обезщетение по чл.217 от КТ ежемесечно?
Благодаря!
#3 | 28.01.2014, 09:00
Публикации: 1202 / 120
Понеже решението на ТЕЛК спира моментално изпълнението на досегашната работа то обезщетението се дължи само за периода до намиране на нова подходяща работа т.е. до самото трудоустрояване от комисията и подписването на заповедта. След преназначаването, ако заплащането на новата длъжност е по ниско разликата до предишната заплата се донажда на работника също под формата на обезщетение. Що касае тези 40 места то в наредбата е казано "Този процент не може да бъде по-малък от:" , което означава, че няма ограничения над тази бройка. Да разгледаме обаче тези 40 места. Те се определят в протокол като се изброяват точно кои са и документите се предават в Регионалната дирекция по заетостта и в НОИ. На тези места работодателя трябва да назначава трудоустроени работници. В случай, че няма толкова работници с решения на ТЕЛК той назначава другиq но с клауза в договора, че местото е за трудоустроен и в случай на поява на такъв ТД със здравият работник се прекратява. Дали всички 40 места са заети от такива лица можете да се консултирате със синдиката, който е в правото си да знае това или с представителя на работниците по чл. 7а от КТ (в случай, че не сте синдикален член и ви откажат). Дори обаче всички 40 места да са заети с работници с ТЕЛК-ови решения това не освобождава работодателя от задължението да изпълни предписанието и да ви намери подходяща работа. В кодекса е казано, че трудоустрояването може да стане и на собственото работно място, но при изпълнение на изискванията на ТЕЛК. Във вашият случай това ще е трудно, но могат да ви вкарат в работилница или склад като помощен работник за периода на временната загуба на работоспособност. Не е основание за прекратяване на ТД това, че работодателя е заел всички определени места за трудоустроени работници и не може да ви предложи работа при облекчени условия. За да ви освободи при наличието на решение на ТЕЛК трябва да поиска разрешение от Инспекцията по труда като предварително ще трябва да поиска становище от същият ТЕЛК за това как ще повлияе уволнението на здравословното ви състояние – мисля, че трудно ще му дадат такова разрешение.
#4 | 08.02.2014, 01:49
Публикации: 206 / 1
Конкретно работодателя има ли право да прекрати договора на трудоустроен служител с 50% неработоспособност ако всичките места определени за трудоустроени са заети?Благодаря!
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група