Декл. по чл. 50 от ЗДДФЛ за 2013 г. за починало лице

04.02.2014, 13:45 7112 2

04.02.2014, 13:45
Публикации: 47 / 4
Здравейте,

Поводът да пиша е много тъжен - татко ми почина в началото на 2014 г. от инсулт. Оказва се, че човек не може да се отдаде на мъката си, а трябва да се занимава с доста бюрократични въпроси, но какво да се прави....

Баща ми беше пенсионер, но продължаваше по малко да работи. Предполагам на граждански договори. Основно водеше по малко лекции, поне в 2 университета и от време време за даваше консултации на фирми. До колкото знам от майка ми, сумите не са били големи, но вероятно дължим ДДФЛ, поне за 4-то тримесечие. Опитах се да намеря информация, но не успях. Затова моля за Вашата помощ по следните въпроси:

1. Трябва ли да подаваме декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ - предполагам да, нали се наследяват и задълженията.
От чие или на чие име е декларацията. Той вече не може да упълномощи никого. Може ли декларацията да е една на негово име, с пълномощно от другите наследници.

2. Обаче как да разбера точно какви данъци трябва да се платят, т.е. има ли начин да разбера със сигурност какви доходи е получил през 2013 г. Разбира се, ще поискам бележки (СИС) от местата, където със знам, че е преподавал или е имал договор, но е възможно да пропусна нещо. Как изобщо мога да декларирам нещо, за което не съм сигурна, че е пълно. Дали в НАП, НОИ или на друго място могат да ми дадат такава информация, за да знам къде да търся служебни бележки?

#1 | 04.02.2014, 13:56
Публикации: 260 / 61
Не трябва да подавате ГДД по чл. 50 от ЗДДФЛ за доходите на починало лице.
Аргументи­те за това се извличат от разпоредбите на данъчния закон и по-конкретно от:

   - чл. 3 на ЗДДФЛ, според който отго­ворността за данъка върху доходите на физическите лица е лична;

   - чл. 50, ал. 1, т. 1 и т. 2 от ЗДДФЛ, където е регламентирано задължението за подаване на данъчната декларация. Според тези разпоредби годишна данъчна деклара­ция за облагаемия си доход подават данъч­но задължените по този закон лица.

   Въпреки това според някои експертни становища лицата, наследили починалия, имат задължението да поемат и евентуалните му задължения във връзка с декларира­нето. Като аргумент за това се сочи чл. 30, ал. 1 от ЗМДТ, съгласно който: „Наследстве­ното имущество включва притежаваните от наследодателя движими и недвижими вещи и права върху такива вещи, както и другите му имуществени права, вземания и задължения към момента на откриване на наслед­ството, освен ако в закон е предвидено дру­го.“ Според нас обаче това се отнася до взе­мания и задължения на починалия, свърза­ни с преки данъци по ЗМДТ, както и за не­гови вземания и задължения по сключени договори по ЗЗД. В самия ЗДДФЛ обаче ня­ма разпоредба, която да вменява на наслед­ниците на починалия или на други, свърза­ни с него лица, да подават годишна данъчна декларация за облагаемия му доход, придо­бит преди неговата кончина.

#2 | 06.02.2014, 08:46
Публикации: 47 / 4
Nean,

много благодаря за отговора.
Наистина това ни е проблемът - как да декларираме нещо, за което не сме сигурни, че е пълно.

Ако науча нещо по въпроса, ще пиша.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група