Срокът е до края на месеца, следващ тримесечието на придобиването на дохода, като за 4-то тримесечие авансов данък не се внася. Образец на платежно нареждане/вносна бележка за плащане на авансов данък, удържан от предприятие или самоосигуряващо се лице върху наем може да видите тук http://www.firmeno.net/2013/01/44-4.html
Чл. 20. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 49 от 2010 г., в сила от 29.06.2010 г.; изм. и доп., бр. 48 от 2011 г., в сила от 24.06.2011 г.; доп., бр. 27 от 2012 г., в сила от 03.04.2012 г.; доп., бр. 54 от 2012 г., в сила от 17.07.2012 г.) (1) Извеждане от експлоатация на ФУ и прекратяване на регистрация се извършва:
1. (изм. - ДВ, бр. 48 от 2011 г., в сила от 24.06.2011 г.) по инициатива на лицето по чл. 3;
2. при бракуване на ФУ по инициатива на лицето по чл. 3, при което се демонтира фискалната памет и устройството не може да бъде използвано.
(2) (Изм. изцяло - ДВ, бр. 49 от 2010 г., в сила от 29.06.2010 г.; доп., бр. 54 от 2012 г., в сила от 17.07.2012 г.) За дата на извеждане от експлоатация се счита датата на получаване на потвърждение от НАП на изпратеното съобщение за дерегистрация съгласно приложение № 17. Устройството отпечатва това съобщение, като отпечатаният бон за успешната дерегистрация се съхранява в книгата за дневните финансови отчети на страницата за деня на настъпване на събитието. При ФУВАС съобщението се отпечатва чрез специализираното устройство по чл. 10, ал. 1, т. 4 от КЛЕН в деня на настъпване на събитието и се съхранява в паспорта на устройството.
(3) (Нова - ДВ, бр. 49 от 2010 г., в сила от 29.06.2010 г.; доп., бр. 48 от 2011 г., в сила от 24.06.2011 г.) При техническа невъзможност за изпращане на съобщение поради повреда на ФУ за дата на извеждане от експлоатация се счита датата на издаване на протокол за демонтаж на фискалната памет. В този случай лицето по чл. 3 уведомява писмено в 3-дневен срок НАП, като прилага заверено от лицето по чл. 3 копие на протокола за демонтаж на фискалната памет.
(4) (Нова - ДВ, бр. 27 от 2012 г., в сила от 03.04.2012 г.) В случаите по ал. 3 при извеждане от експлоатация на ФУ уведомяването може да бъде извършено от сервизната фирма чрез подаване на протокола за демонтаж на фискалната памет по електронен път на официалните електронни адреси на НАП чрез използване на квалифициран електронен подпис в 3-дневен срок от датата на издаването му.
12. Осигуряване на самоосигуряващите се, които работят без трудово правоотношение, извън дейността, за която са регистринани:

При изплащане на доходи за работа без трудово правоотношение на самоосигуряващите се лица, възложителите не внасят осигурителни вноски и не удържат такива от възнаграджението на самоосигуряващия се. Тези доходи самоосигуряващите се включват при определянето на окончателния размер на осигурителния си доход (чл. 11, ал. 1 и ал. 2 от НООСЛБГРЧМЛ)
Давността за данъчни и осигурителни задължения е пет години. Ако вие не сте ги платили пет години след последното напомняне или обезпечителна мярка, можете да подадете възражение в офисите на НАП с искане задължението ви да се погаси по давност. Датата 31 декември 2012 е гранична. Ако срокът за плащане на вашия данък или осигурителна вноска е изтекъл пет години преди тази дата, удръжките от заплатата ви и вноските няма да се използват за погасяване на старото задължение. Но има едно условие - ще трябва да поискате от НАП да го погаси в срок до 31 декември 2013 година.

Ако не поискате погасяването му по давност, през 2014 г. вашите вноски ще се насочват за погасяване на най-старото ви възникнало задължение. Важно е да знаете, че давността започва да тече от първи януари на годината, която следва изтичането на срока за плащане на задължението ви. Това означава че на първи януари 2013 година стават пет години от 2008 година и така по давност отпадат задължения, които е трябвало да се платят през 2007 година
   Необходимо е да Ви бъде разрешено от общината да отворите автосервиз Ето и самата наредба http://www.firmeno.net/2012/10/blog-post_24.html
 Прехвърляне на дружествен дял в ООД
Дружественият дял е дела от имуществото на ООД, който притежава отделният съдружник (чл. 127 от ТЗ). По принцип, размерът на дружествения дял е пропорционален на дела, с който съдружникът участва в капитала на дружеството (основен дял).
Дружественият дял представлява участието на съдружника в ООД, като съвкупност от имуществени и неимуществени членствени права и задължения.



Прехвърлянето на дружествен дял в ООД е уредено в чл. 129 от Търговския закон. Най-често прехвърлянето се извършва с договор за продажба, но е възможно да се прехвърли с договор за дарение или за замяна. Приобретателят на дела е отговорен солидарно с прехвърлителя за дължимите на дружеството вноски срещу дела в капитала (чл. 130 от ТЗ). Възможно е да се прехвърли и идеална част от един дял, когато е налице съсобственост (чл. 132 от ТЗ).

Законът изисква договорът за прехвърляне на дружествен дял да е писмен с нотариално заверени подписи (чл. 129, ал. 2 от ТЗ).

Приобретател по договора за прехвърляне на дружествен дял може да бъде всяко дееспособно българско или чуждестранно физическо лице, както и българско или чуждестранно юридическо лице (арг. от чл. 65, ал. 1 от ТЗ).

Прехвърлянето на дружествен дял от един съдружник на друг се извършва свободно, стига да е спазена изискуемата форма . Когато обаче дружественият дял се прехвърля на трето лице несъдружник е необходимо да се спазят изискванията на чл. 122 от Търговския закон за приемане на нов съдружник. Необходимо е трето лице да подаде молба до общото събрание на дружеството, в която да заяви, че приема условията на дружествения договор. Общото събрание се произнася с решение, за чието вземане е необходимо мнозинство повече от 3/4 от капитала, освен ако в дружествения договор не е предвидено по-голямо мнозинство (чл. 137, ал. 1, т. 2 във връзка с ал. 3 от ТЗ).

Прехвърлянето на дружествения дял се вписва в търговския регистър (чл. 129, ал. 2 от ТЗ). Управителят на дружеството е длъжен в седемдневен срок да подаде заявление до Агенцията по вписванията, като приложи следните документи:
1. Препис от нотариално заверения договор за прехвърляне на дружествен дял;
2. Дружествен договор, в който е отразено прехвърлянето на дела;
3. Квитанция за внесена държавна такса;
4. Заявление по образец Г4.

Когато дружественият дял е прехвърлен на трето лице несъдружник, освен горните документи се представят още:
- препис от протокола от общото събрание на дружеството, на което е дадено съгласие за прехвърляне на дружествен дял;
- молба от третото лице, в която то заявява, че приема условията на дружествения договор.