Благодаря ви за отговора. Но в случая не е предаден на време, т.е. до 15-ти януари и не мога да си обясня как просто ей така би могло до няколко дни да се предаде, както са обяснили от страна на работодателя. Нали все пак би трябвало да е приключен декември и да са подадени Д1 и Д6, т.е. данните за този работник да са подадени.... Но наистина ви благодаря за помощта ;)
Здравейте! Бих искала да попитам има ли ограничение в броя на дните в болничен, които могат да бъдат ползвани от работещ пенсионер? Мислех, че няма и може да ползва до 6м непрекъснат болничен от здравното заведение, но ще съм благодарна ако ми отговорите. Бих искала и да попитам за болничен, който не е предаден до 15-то число на месеца, следващ този, през който е издаден - може ли да се подаде след това от осигурителя без проблеми? Този казус стои пред един познат и се опитвам да си изясня положението с болничния ;) Благодаря ви предварително за отделеното време и помощта!
Бих искала да помоля за коментар на следното: От 7-ия месец на бременността излязох в болнични, но тогава заплатата, на която ме осигуряват от години я промениха от 620 на 340.00 лв. До колкото си обеснявам това не би трябвало да се отрази на очакваното майчинство, защото през последните 2 месеца преди раждането, макар и да съм с намалена основна заплата от 620 на 320лв, аз ще получавам болнични на база предходните месеци и точно тези суми на болничните ще бъдат взети под внимание при формиране на обещетението за майчинство. Благодаря.]
Здравейте! Срешнах следното твърдение: "Майката има право на платен отпуск за гледане на дете до навършването му на 2 години След навършване на 1 година получава сума от 340 лева месечно. Затова обаче е необходимо да има непрекъснат осигурителен стаж не по-малък от 12 месеца преди термина." Въпросът ми е има ли такова изискване? Знам за 12 месеца трудов стаж като изискване за изплащане на обезщетение, независимо прекъснат или не, но има ли така особеност за втората година - след навършването на годинка на детето? Допускам, че това твърдение е грешно, но ще съм ви благодарна ако ми отговорите.
Да, използвах вече калкулатора, но се затруднявам и нещо не правя правилно при положение, че изляза в болничен например в 6-тия месец преди раждане и така последнит 3 месеца преди термина ги обърквам. Отаналото си попълвам коректно, изчислих и при положение, че работя до 45-тия ден преди раждането. Но ако изляза по-рано болничен не успявам да попълня коректно нещата - дано не ви изнервя много с написаното обяснение, че не се справям ;)))))
Благодаря Ви за отговора, щом са само здравни осигуровки сумата е достатъчно малка, за да не притеснява. А болничния до излизане в 45-дневен боличен преди раждане кака точно се изчислява - например при брутна заплата през последната една година от 600 лв? Това е доста елементарно питане и със сигурност е разисквано, но много ме обърква сумата на болничния колко трябва да се получи. Много, много благодаря! :smile1:
Здравейте! Бих искала да Ви попитам следното: Бременна съм в 4 месец. Стаж имам достатъчно дълго през годините. Но бих искала да не си карам майчинството на сегашната ми месторабота по определени съобръжения. Правата си ги знам добре, работодателя също познавам добре и към момента нямам проблеми никакви, но определено бих искала в друга фирма да изкарам майчинството. Въпросът ми е ако сегашният работодател ме освободи например в 6-ия месец, веднага постъпя на работа в нова фирма, работя там примерно 5 дни и изляза веднага след тези 5 дни в болничен и така до самото раждане, то при новият ми работодател трябва да се внесат всички дължими осигуровки и данъци само за тези 5 дни и от там нататък няма да му коствам никакви разходи, освен че трябва да ми се подава декларация 1, да ми се предвижат болничните и т.н. Бихте ли ми отговорили дали правилно съм се ориентирала. Просто смятам да помоля накой познат да ме назначи за няколко дни и да изкарам при него майчинството. Благодаря предварително!