Здравейте,
може би някои от вас се сблъскаха вече със трудностите при подаване на болничните със файл генериран от "Микроинвест ТРЗ Про". И аз попаднах в това число  :noexpression: .  И така: Подадох файл към НОИ с грешна дата на издаване на болничния /01.01.2016г/ не защото съм сложила грешна дата по невнимание /в картона на лицето всичко е правилно/, а защото приложение 9 такава дата е сложило. И след проверката на файла нямах открити грешки и се доверих на файла и го изпратих така. Интересното е че го приеха без да открият проблема. Справката от НОИ е ОК. Сега незнам как да постъпя? Да подам ли пак болничния с правилната дата на издаване и с какъв код да го направя? И ако не направя нищо дали ще получа по късно някакво писмо от НОИ? Как мислите?

Здравейте!

    Аз имах подобен казус, само че бях объркала името на служителя. Оператор от НОИ ми каза да подам пак болничния, но да отбележа в приложение № 9 "корекция" и да напиша съответно името правилно. Също така ме увери, че на по-късен етап, когато разглеждат подадения от мен болничен ще ме уведомят на имейл, че има допусната грешка, в случаите когато сама не съм я открила.
Работникът има право на парично обещетение за неизползван отпуск,когато е придобил поне 1 пълен месец трудов стаж. Последният се зачита за пълен, ако работникът е изработил най-малко половината от работните дни на месеца.
Разбрах! Благодаря Ви!
Успешен ден  :wink1:
Здр! Да направя сверка с вас,Служител назначен на 16.06.2014г.които има дълъг стажследователно има право на отпуск ,сега ми пуска молба за два дни отпуск платен,има ли право като няма поне месец отработен при нас,макар че може да си ползва след постъпването нали така или бъркам?

Здравейте!

   Ще използвам започнатата тема за да попитам трябва ли да се плаща обезщетение за неизползван отпуск на служител, който започва и напуска работа в рамките на този месец и има 17 работни дни?
Благодаря!
Здравейте!

Виждам, че темата за УП-та е многократно коментирана, но не съм сигурна при работа на 2 часа как трябва да се попълни коректно УП-2?
Ако да кажем от 01.01.2013 до 31.12.2013 е работено на 4 часа, в графите "години/месеци/дни" - 1 година
А ако за 01.01.2014 - 31.12.2014 е работено на два часа, пак ли пиша 1 година, защото УП-то касае осигурителен доход, а не стаж или ...?

Предварително благодаря на всички отзовали се!
КСО
(7) (Предишна ал. 6, доп. - ДВ, бр. 67 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 38 от 2005 г.) Осигурителят е длъжен да издава безплатно документи за осигурителен стаж и осигурителен доход:
1. при прекратяване на трудови или служебни правоотношения-в срок до 30 дни от прекратяване на правоотношението;
2. по искане на осигуряваното лице или негов представител-в 14-дневен срок от искането.
(8) (Нова - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г., предишна ал. 7 - ДВ, бр. 67 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г., доп. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 99 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.)

Благодаря за отзивчивостта, приятна вечер!
elbarino, УП3 се издава  при неравенство  на ТС и ОС и ако има има извънреден труд

Да, това е ясно за Вас и хора, занимаващи се с тази материя. Исках да разбера записано ли е изрично някъде и въз основа на това да се откаже издаването му на всеки, който чул-недочул поиска, а същевременно няма нужда от такова, понеже ОС и ТС му се равняват?
Вписване на равенство между трудов осигурителен стаж
Изискването за това вписване се съдържа в чл.40, ал.4 от Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж и въпреки, че в Наредбата за трудовата книжка и трудовия стаж няма такава разпоредба, вписването се прави, когато има основания за това. Текстът, който се вписва, е:’’Трудовият стаж е равен на осигурителния“.Преди приключване на трудова книжка длъжностните лица, отговорни за попълването й, следва прецизно да установят дали трудовият и осигурителният стаж се покриват. В случай че те не са равни, в трудовата книжка се вписва само трудовият стаж.Когато трудовият и осигурителният стаж не се покриват, този факт не се отбелязва в трудовата книжка. Вписвания от рода на ‘’Трудовият стаж не е равен на осигурителния“ са недопустими.
Когато двата вида стаж са различни, периодите, които се зачитат за осигурителен стаж,се установяват с удостоверение обр. УП-3.

За потвърждение НПОС чл.40

4) (Нова - ДВ, бр. 19 от 2003 г., в сила от 01.01.2003 г.) За времето след 31 декември 2002 г., ако продължителността на осигурителния стаж за лицата, работещи по трудово или по служебно правоотношение, е равна на продължителността на трудовия или на служебния стаж, в трудовата или в служебната книжка при прекратяване на правоотношението се вписва от осигурителя следният текст: "Осигурителният стаж е равен на зачетения трудов (служебен) стаж." Ако в трудовата или в служебната книжка не е направено посоченото вписване, осигурителният стаж се установява с документ по образец, утвърден от управителя на Националния осигурителен институт, издаден от осигурителя.


А това означава ли, че УП-3 трябва да се издава само на служители, които не са на 8 часа, или всеки има право да поиска такова?
Наредба за трудовата книжка и трудовия стаж
Чл. 9. (1) Трудовият стаж се изчислява в дни, месеци и години.
(2) За един ден трудов стаж се зачита времето, през което работниците или служителите са изработили най-малко половината от максимално установената с Кодекса на труда нормална дневна продължителност на работното време или установеното за тях с решение на Министерския съвет намалено работно време.
Благодаря и на Вас за отговора, но това всеки може да го намери и прочете, по-важно за мен в случая е правилното тълкуване.
   В допълнение само да кажа, че от Инспекцията по труда казват, че една година трудов стаж е една година и за 4 и за 8 -часов работен ден, а от НОИ току-що ми се скараха и казаха, че това не е вярно!
В трудовата книжка изрично се отбелязва, че зачетения трудов стаж не е равен  на осигурителния.
За уп-3 е така - стажа на половина, в случая

Благодаря Ви за отговора, но във въпросната  книжка  трудовия стажа е намален наполовина и е записано, че зачетения трудов стаж не е равен на осигурителния.
Ако са верни моите разсъждения би следвало в правоъгълния печат да е записано една година примерно /както между другото казват и от Инспекцията по труда/, а не шест месеца, понеже договора е бил на 4 часа.
??? Кое е правилното?
Привет!

   Ако дадено лице работи на ТД, например от 01.01.2014 г. до 31.12.2014 г., независимо дали на 8 часа или на 4 часа, то това се зачита за 1 година трудов стаж, начислява се клас прослужено време и при тези, работещи на 4 часа като за една година и при оформянето на трудовата книжка се пише една година /пак за тези на 4 часа/?


Когато се попълва УП-3 обаче, при работещите на 4 часа тази една година се зачита за 6 месеца, нали?
Сама си отговорих!
Чл. 5, ал. 7 от КСО ... ако някой също се интересува.
Здравейте!

Може ли някой да ми посочи къде точно са написани законовите срокове за издаване на УП-2 и УП-3?
Здравейте!

Имаме служител, който отказва да изпълнява подписаните от него задължения в длъжностната си характеристика. Изискани са му писмени обяснения, след това му е отправена забележка, след това предупреждение за уволнение. Поради това, че продължава да не изпълнява отговорностите си следва да бъде уволнен дисциплинарно ... обаче става въпрос за майка на дете до три годишна възраст, които са защитени от закона. Но това означава ли, че този човек образно казано може да прави каквото пожелае в работата /т.е. да не изпълнява нарежданията/ или може да бъде уволнен все пак?  Възможно ли е някакви други санкции да му бъдат наложени?
Здравейте!
Питането ми е следното: документи за пенсиониране по постоянен адрес ли се подават или може и в София?
   Вероятно има във форума такова питане и отговори, но аз не намерих и затова ще задам въпроса, който ме вълнува.
Не ми е ясно при оформяне на трудова книжка и/или други документи /УП-2/3// като начална дата коя се пише, тази на сключване на договора или датата на започване, при положение, че двете не са еднакви.
Благодаря за бързият отговор! Приятен ден!
Здравейте!
Служител на втори трудов договор /при нас/ напуска. Някои твърдят, че не трябва да му се попълва трудова книжка, а само да се издаде УП?! Моля, за вашето мнение!