Подписахме договор за правна защита с адвокат. В договора адвоката се идентифицира с Булстат, който е различен от ЕГН-то. Трябва ли да му поискам декларация, че е самоосигуряващо се лице, за да не му удържам авансов данък при плащане на суми по договора?
Вашия казус, но го разбрах и какво са ви казали от ИТ. Иначе отговора, който сте дали е единия от двата за които споменах. Другия е 62.50лв т.е.
1000/160=6.25*10ч=62.50лв.
Има и ТРЗ програми които го изчисляват по втория начин, като не взимат под внимание и порф.опит. Въпроса е кой вариант е верния?
Да, чл.264  от КТ го знам. Въпроса е колко е сумата която трбява да получи и защо точно толкова. В спор с колеги поучих два различни отговора и затова и поставих и тук  въпроса, в търсене на истината.
Служител работи при сумирано отчитане на работното време за период от 1 месец
Основна му заплата  е - 1000.00лв
Професионален опит 1.2% - 12.00лв.
Нормална продължителност на работното време за месеца е 160 часа
Служителя  работи по график за месеца - 160 часа
Служителя е положил труд на официален празник -  10 часа.
Каква сума трябва да получи служителя за положения труд на официален празник?
През 2014 сме начислили доходи на чуждестранни юридически лица по издадените от тях фактури (доходите попадат в обхвата на авторски и лицензионни възнаграждения). Приложили сме СИДДО и е удържан и внесен данък при източника в по - малък размер, и съответно  дължимия данък е деклариран за съответното тримесечие. Към 31.12.2014 тези доходи не са изплатени. 
При попълване на деклрация по чл.142 ал.5, какво се попълва в колона "изплатен доход"? Аз си мисля, че ако смисъла на тази декларация е да се подава за календарна година, то в тази колона трябва да е написано "0". Но в НАП софтуера не я приема. Какво се  попълва в тази колона на декларацията?
Благодаря предварително!