Не са на график, ще им заплатим за офиц. празник+Извънреден, но нужна ли е заповед за разбота през празнични дни в такъв случай?
Не работят на смени, така че ще включа само абзаца за обедната почивка.
Благодаря!
А за хората, които не работят на СИРВ, а на ненормирано работно време, трябва ли да издавам заповед, за да работят през празничните дни, или няма нужда? Всъщност може би на базата на тази заповед след това трябва да им се изплати увеличено възнаграждание?
Здравейте отново, колеги.
Тъй като възнамерявам този път наистина да въведа СИРВ, бихте ли ме посъветвали заповедта ОК ли е така?
Благодаря
ВЪТРЕШНА ЗАПОВЕД
№.............

На основание чл.142, ал. 2 от Кодекса на труда


УСТАНОВЯВАМ

Считано от 01.05.2014г. сумирано изчисляване на работното време в структурно звено „Обекти“ за длъжностите Началник строителен обект, Водопроводчик, външно ВиК, Кофражист, Технически ръководител, строителство.
Периодът за отчитане на сумираното работно време е 6 месеца.
Графиците за работа и почивки на работниците се изготвят от отдел „Човешки ресурси“ и  се предоставят своевременно на работниците, за които се отнасят и  се поставят на видно място в предприятието.
В 5-дневен срок от изтичане на календарния период за отчитане на сумираното работно време Ръководител проект на всеки обект предоставя в счетоводството данни за действително отработените часове през календарния период.

Екземпляр от заповедта се връчва на отдел „Човешки ресурси“ и преките ръководители на звено „Обекти“ за сведение, изпълнение и съхранение.




А рискувам ли  нещо, ако продължа в същия дух, примерно при евентуална проверка от Инспекцията по труда?
Благодаря на всички ви за помощта. С риск да си навлека още някой ироничен отговор, ще попитам следното: какво правя, ако счетоводителят не е подавал никакви декларации и дотук хората се водят на 8-часов работен ден, с идеята, ако в края на отчетния период се окаже, че са работили повече, да им се заплати извънреден труд?
След като не е упоменато, не се ли счита, че влиза в сила от датата на издаване на заповедта?
Ами въведено е от 23, защото така се наложи... не мислех, че това е проблем? Все пак съм начинаеща в областта.. А ето как е формулирана заповедта:
            
ВЪТРЕШНА ЗАПОВЕД
№222/23.10.2013г.

На основание чл.142, ал. 2 от Кодекса на труда


УСТАНОВЯВАМ

Сумирано изчисляване на работното време в структурно звено „Обекти“ за длъжностите Началник строителен обект, Водопроводчик, външно ВиК, Кофражист.
Периодът за отчитане на сумираното работно време е 6 месеца.
Графиците за работа и почивки на работниците се изготвят от отдел Човешки ресурси и  се предоставят своевременно на работниците, за които се отнасят и  се поставят на видно място в предприятието.
В 5-дневен срок от изтичане на календарния период за отчитане на сумираното работно време Ръководител проект на всеки обект предоставя в счетоводството данни за действително отработените часове през календарния период.

Екземпляр от заповедта се връчва на отдел Човешки ресурси и преките ръководители на звено „Обекти“ за сведение, изпълнение и съхранение.
Здравейте колеги,

във връзка със СИРВ, имам следния въпрос: Отчетният ми период от 6 месеца започва на 23 ноември и свършва на 23 април. През месец януари постъпват трима служители на длъжност "Водопроводчик". В заповедта за определяне на СИРВ е упоменато, че тя важи за всички хора на тази длъжност. Как трябва да отчета часовете на новопостъпилите? Или по-тоочно кога? На края на отчетния период, т.е. 23 април, или когато за тях минат 6 месеца?
Благодаря за помощта.
Здравейте,
тъй като виждам, че тук става въпрос за ненормирано работно време, бих искала да попитам, възможно ли е да се установи такова със задна дата? Тъй като за определена категория служители това е факт от началото на тази година, сега бих искала да издам заповед, че то се въвежда, считано от 1-ви януари 2013. Как мислитем възможно ли е?
Благодаря!
Здравейте!
Струва ми се, че това е правилната норма.
Какво ще кажат другите колеги?

Много благодаря! Въпросът ми този път обаче е от страната на служителя. Става въпрос за мой близък. Задължили са го да си вземе платен отпуск за този един ден и сега търся обосновка за отказ. Не могат да го задължат, след като те не са си уплътнили графика!?
Здравейте драги колеги,
моля за отговор на следния въпрос, тъй като съм начинаещ :)
При сумирано изчисляване на раб. време и отчетен период 1 месец, се оказва, че в края на този месец часовете не са изравнени и един човек е работил с ден по-малко. Това си остава за сметка на работодателя, тъй като не е успял да уплътни графика, нали така? Да караш служителя да си взима платен отпуск за този ден е неправилно?
Пише ли някъде нещо по този въпрос или отговорът е по подразбиране?

Благодаря!