:ok: :ok: ХХХХХ  :ok: :ok:
Точно това  имам в пред вид и аз - че осигуряването трябва да е през една фирма.  Добре сега пускам декларацията за започване на дейност на новата фирма без отметки за осигуряване.
Много благодаря! За декларацията за започване на дейност съм сигурна, че трябва дя се подаде. Но понеже спорим за осигуряването с мои познати - според тях до 2600 лв който е макс - ят ОД, трябва да продължа да  се осигурявам и в другото или другите дружества, които откривам в последствие ако се осигурявам на минималният ОД в тях и ако стигна тавана тогава да не посочвам отметки за осигуряване. Но четейки законите не мога да схвана и по-скоро ми се струва, че трябва да се осигурявам като СОЛ на прагове от 420 до 2600 лв  и според доходите които деклерирам годишно - т.е.  към момента аз се осигурявам на минималното. В същото време сега ако не отметна че ще се осигурявам през новото дружество от което още нямам приходи то след време ако всичко с бизнеса върви добре и отчитам големи приходи като печалба годишно  в новото дружество ще трябва да се осигурявам и през него, но прага общо ми е 2600 лв. т.е. ако достигна приходи които ме задължават да се осигурявам на макс - ят ОД то при откриване на друга фирма там със сигурност няма да отметна отметките за осигуряване. Но за сега съм далече от това. Към настоящето се осигурявам на минималният праг. И все още си мисля че не съм длъжна да се осигурявам в новото дружество тъй като няма установени печалби и приходи от дейността. Ако някой има друго мнение или е по-наясно да сподели.
Привет на всички!
Наскоро открих фирма ЕООД като едноличен собственик и управител на дружеството! до няколко дена ще трябва да подам декларация за започване на дейност. Към момента съм съдружник и управител в друга фирма ООД и там се самоосигурявам на минималният осигурителен доход-420 лв.. Интересувам се необходимо ли е да се самоосигурявам и през ЕООД-то и ако да кои отметки да посоча в декларацията:
*инвалидност поради общо заболяване, за старост и за смърт
или
*за всички осигурени социални рискове без трудова злоуполука и професионална болест и безработица
Предварително благодаря на всички!