Имам доходи от дейност като свободна професия и от Трудовия договор.Други доходи нямам.
Попълвам си ГДД по чл.50 за 2017г. Самоосигуряващо лице съм. Това съм го отбелязъл.Обаче през годината за няколко месеца бях спрял самоосигуряването и си плащах здравни вноски като безработен-3 месеца от м.03-до м.05 вкл.От 01.06.2017 бях на ТД,който бе прекратен от 01.10.2017 и пак възобнових самоосигуряването.
Интересува ме ,дали в ГДД освен ,че съм СОЛ да отбележа също и че съм бил лице ,което си е внасяло само ЗОВ. И тези вноски по 18.40,дали трябва да ги вписвам в Табл.2 или изобщо не им е там мястото?
А при осигуровките промяна някаква трябва ли да отчета? Аз съм самоосигуряващо лице-свободна професия. През м.01 и 02 бях самоосигуряващо върху 600лв. За тези 2 месеца имам само 300лв. доход от българска фирма.После  прекратих самоосигуряването и бях на ТД и осигурен на максимален доход.От 01.10.2017 пак станах самоосигуряващо лице и плащам осигуровки на 2600лв. Доходът за м.10-12 са доста над 2600,трябва ли този доход да се разпредели и върху останалите месеци и да доплащам осигуровки?
Т.е парите,получени от м.11 и 12-ти,които ще получа през м. януари или фефруари 2018,трябва да ги декларирам и да платя данък за тях в 2019г..Нали така? Въпреки,че съм ги фактурирал с дати от 2017г. Поне до сега така правя.
И аз имам такива доходи.При мен са от страни от ЕС-Великобритания.Поне до сега са от ЕС. Когато издавам българската фактура и по курса на валутата в деня на издаването на фактурата.После си отчитам дохода по курса ,който е в деня на получаването.Не отчитам курсови разлики,защото не водя счетоводство.
Не съм обаче сигурен кога трябва да декларирам дохода за м.11 или 12,който примерно получавам през месец януари или февруари на следващата година.Тези доходи ,които са за фактури от предната година,получени де факто през новата година кога трябва да ги декларирам?
Благодаря ви много.Предполагам,че ще трябва да декларирам догодина евентуално ако имам начислени някакви лихви по сметката.
Здравейте,
Тъй като имам известни доходи от Великобритания,получавани от мен за услуги ,които извършвам на тамошни фирми, мисля да си направя сметка в банка в Лондон.Преди да го направя обаче ми се ще да знам,дали не е необходимо да декларирам това някъде и евентуално в какви срокове?За да не пропусна нещо,тъй като ми се налага да оставам там по няколко седмици.
А, знаете ли дали може да се направи запитване по е-мейл? И ако знаете такъв, моля да го напишете. Благодаря предварително.
Аз като колегата съм консултант на фирма от ЕС и съм регистриран по чл.97а.Нямам други дейности освен консултациите за фирмата от ЕС.Този месец ще направя 50х.лв. оборот.Бях сигурен,че не трябва да се регистрирам по ДДС по чл.96,но сега като видях този въпрос и се замислих. Имайки само доход от консултации за страна от ЕС,имайки оборота трябва ли пак да се регистрирам по ЗДДС-чл.96?
Лицето е получило хонорара по банковата си сметка на 31.10.2014.Т.е вече е дерегистрирано и тази сума не влиза в СД по ДДС за м.10.2014г.
Благодаря ви много.
Искам да попитам,дали трябва да се декларира по ЗДДС хонорар,получен на 31.10.2014г. по банкова сметка.
ФЛ е било регистрирано по ЗДДС,поради това че е надвишило за 12м. 50х.лв.-от Граждански договори.Доходите са намалели и с дата 24.10.2014г. лицето е Дерегистрирано по ЗДДС.На 31.10.2014г. получава хонорар по ГД за работа,която е извършвало през целия месец октомври.ТА поради тази причина сега се чудя,дали трябва да се декларира и тази сума по ЗДДС,въпреки че е получена на дата,на която вече лицето е дерегистрирано?
Пак във връзка с отписването на вземания по фактури от 2008г. се чудя,дали сега при приключването на 2013г- трябва да ги отпиша или в следваща година.Чуденката идва от следното.Фактурите са издадени през 2007 и 2008г. от ЕТ"Иван", и не са платени.Обаче Иван умира през 2010г. и неговото ЕТ,заедно със всички задължения и вземания  е наследено от ЕТ"Пенка"-съпругата му.Всички документи по прехвърлянето в АВ са през 2011г.Та кога изтичат 5-те години за отписването на тези вземания във фирмата на ЕТ"Пенка",за да са и данъчно признати?
ЗДравейте,ще си попълвам ГДД и изпитвам някои затруднения.Имам доходи от ТД-това е за приложение 1.Обаче не знам кое точно приложение трябва да попълня за доходите,които съм получил като лице свободна професия ,извършвало услуги за германска фирма и получило доходи от там-преведени по банкова сметка в евро.Ако е важно да упомена,че имам за тази цел регистрация по ДДС по чл.97а.
Много благодаря за отговора.А ако не се дерегистрирам ,трябва да подавам всеки месец нулева декларация ли?А с регистрацията за свободна професия какво трябва да направя.просто да си подам ,декларация че няма да извършвам дейност ли?
Здравейте,
През лятото се регистрирах като свободна професия-компютърен дизайнер и сащо се регистрирах и по ДДС чл.97а,защото извърших услуга на лице от ЕС.
Свърших услугата ,направих фактура и си получих парите.Нямам други поръчки и не знам дали ще имам.Междувременно си намерих работа по ТД,на която ще ме осигуряват на максимален доход.
Какво става с регистрацията ми като свободна професия и по ДДС?Трябва ли нещо да правя,след като няма да извършвам дейност като свободна професия и няма да имам сделки с лица от ЕС?
Много  ви благодаря.Явно при колегата става дума за компютърна програма,тъй като е програмист,а при мен не е така.Пак много ви благодаря.
Благодаря за мнението.Може би се бъркам,но един колега програмист-преди месец прави някакъв софтуер на лице от Холандия и се беше консултирал със счетоводител и му бяха казали ,че ще му се признаят 40% и аз си помислих ,че моя случай е подобен.И при него имаше сключен договор за този софтуер.
Имах в предвид после да ми се признават 40% разходи.
Регистриран съм като дизайнер-свободна професия.Имам регистрация по ДДС по чл.97а,защото мислех,че ще имам доходи от ЕС и така ме посъветваха,но за сега все още нищо не съм получила.Сега от една българска фирма ми предлагат да изработя дизайна за визитки и каталог.Какво трябва да знам и какво трябва да издам като документи.Аз се самоосигурявам върху 420 лв.Аз мисля,че моята работа е с авторско право-какви права имам имайки това в предвид?