Благодаря, ХХХХХ, такова е и моето разбиране, но тъй като не съм била в такава ситуация, не съм съвсем сигурна.

Didtria, абсолютно съм съгласна, че не е редно. В тази ситуация търсим възможности да не се прибягва до съкращаване на служители, при положение, че работата е намаляла с повече от 50%, а да намалим други разходи.

Благодаря за коментарите.
Здравейте, моля за помощ по следния казус. Фирмата, в която работя предоставя на всички служители платен годишен отпуск в размер на 25 дни, което е записано в трудовите договори и уведомленията за полагаем отпуск за годината, които даваме за подпис на служителите до 31 януари всяка година.
Предвид създалата се кризисна ситуация, искаме да намалим полагаемия отпуск за 2020 на 20 дни. Необходимо ли е да сключваме отделни допълнителни споразумения с всеки служител или това може да се случи с вътрешна заповед или друг документ, въпреки, че вече са раздадени уведомленията с отпуск за 2020 в размер на 25 дни?
Ако направим промяната от 1 април, бихме ли могли да намалим полагаемия отпуск на 20 дни за цялата 2020 или е необходимо да бъде пропорционално изчислено, а именно от януари до март (25:12)*3 и от април до декември (20:12)*9?
Здравейте, моля ви за съвет. Имаме служител на постоянен трудов договор на 4 часа. В последните месеци броя на персонала се е увеличил значително и този служител не може да покрие нарасналите задължения за договорените 4 часа, но не иска да мине на пълен работен ден. Не можем да наемем втори човек на 4 часа, защото първият е с нерегламентирани часове и идва, когато прецени. Моля, посъветвайте ме как да подходим с освобождаване в случая?