добре де, ами тогава за какво ни е УП3? нали него попълваме, когато лицето работи на непълно раб. време? :blink:

УП-3 се попълва когато в трудовата книжка не е записано дали осигурителния стаж е равен на трудовия или не е равен. То няма връзка с УП-2. Уп-3 е за осигурителния стаж. УП-2 е за осигурителния доход и когато човек работи на непълно време то се отразява и в УП-2.

А УП-2 попълваме месечно при намалено работно време..........не виждам никаква логика в тези часове, които са в УП-2.

Представете си, че имате един месец с 21 дни, а лицето е работило 6 часа дневно. За да получите осигурителния стаж стаж за УП-2 дори и за един месец трябва да умножите дните по часовете, които е отработило лицето и след това трябва да разделите на законоустановеното време и се получават в случая едзни 15 дни и 0,75 което обаче е нищо друго освен часове, които трябва някъде да запишете.
Такааа...указание не намерих, но разбрах защо има такава колона "часове". Тя се използва ако лицето е работило на непълно работно време. Тогава осигурителния стаж ще трябва да се превърне спрямо законоустановеното работно време 8 часа и тогава е възможно да се появят и часове....  :yes3:

Мисля, че имаше едно указание на НОИ относно попълването на УП-2, където се посочваха тези часове. Като го намеря ще го пусна тук.
Малко объркано стана. Аз мисля, че предположенията станаха много и затова мисля да изчакам galia2 да даде повече информация какво получава в момента и в какъв отпуск е.
И по принцип такава декларация се подава и във връзка с изплащане на парично обезщетение по заявление-декларация до 410 дни.
При смяна на осигурителя се подава такава декларация. В случая това е нейна фирма и тя е като самоосигураващо се лице, но тази декларация се подава като самоосигуряващо се лице за да се спре изплащането на обезщетението от него. Датата естествено ще е датата на която ще спре дейността като самоосигуряваща. А вече в новата фирма ще подаде нова декларация за получаване на обезщетение.
Ако не подаде тази декларация ще спрат обезщетенията, защото няма да има подавани Д1 след датата, когато е спряла.
Собственика на ЕТ е извън кръга на осигурените лица.С внасянето на вноските ще възобнови права.

...и ще можете да занесете болничните в НОИ след като подадете и Д1...
 >:( Nightfly преуморен си! Както вече казахме, според чл. 46, ал. 3 от КСО "Парично обезщетение за временна неработоспособност и за бременност и раждане не се изплаща на лица, упражняващи трудова дейност, която е основание за осигуряване за общо заболяване и майчинство през периодите, за които са издадени актове от здравните органи", който е в сила от 01.01.2010г.  едноличния търговец следва да назначи прокурист още с настъпването на временната неработоспособност поради бременност и раждане.За трудова дейност се приема дори подписването на придружителните писма за представяне на болничните в НОИ.
 От друга страна  относно прекратяване на осигуряването  чл.52 от КСО   гласи  (Изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 1.01.2009 г.) При прекратяване на осигуряването за общо заболяване и майчинство през време на получаване на обезщетение за бременност и раждане на осигуреното лице се изплаща парично обезщетение до изтичане на срока на обезщетението за бременност и раждане по чл. 50.
И  така  това са последните становища на НОИ. ::)

Tzolova1972, то че съм преуморен, така е. Точно се канех да променя поста си ако можех да открия как... :smile1:

Извинявам се на всички за допуснатата грешка....
А ако предприятието на ЕТ е неработещо, даже и след тези 410 дни?

Е, ако дейността на ЕТ е спряна няма да има право на каквото и да е обезщетение....Тя излиза от кръга на осигурените. ако си възстанови дейността ще има право на обезщетение, което ще зависи от това дали ще си назначи прокурист или не
НОИ не изискват прокурист за периода на 410-те дни. След този период е нужно да имате такъв ако искате да получавате обезщетение за по чл. 53 от кодекса. Ако се върнете на работа след 410 дни ще имате право на половин майчинство и право на обезщетение по други болнични.
Колкото до осигуровките когато сте в болнични и след това от 135-ия ден до 410 ден вие дължите само една здравноосигурителна вноска и то не в пълен размер...
Аз до април месец имам непрекъснат стаж 3 години, интересува ме сега ако продължа примерно да си плащам само здравните осигуровки за тези месеци където ми остават до раждане какво майчинство ще взимам?
 Благодаря за вниманието  :smile1:


Само здравно осигуряване не ви върши работа. Това единствено ще ви осигури достъп до болнично заведение, но няма да ви даде право на парично обезщетение. Има осигурителна вноска за всички осигурителни случаи, която ви дава право на такова обезщетение, но след регистрация в НАП като самоосигуряващо се лице.
Ако не се осигурявате към датата на първия болничен лист единствения начин е да получавате обезщетение от агенция за социално подпомагане като неосигурена майка до 1 година на детето, но в съвсем различен размер.

Здравейте,
По принцип няма проблем да се регистрирате като самоосигуряващо се лице като можете да регистрирате някаква фирма като ЕТ или ЕООД, а може и просто да сте свободна професия. ПО принцип това изисква да отдуляте повече време на това, защото цялото осигуряване, подаване на декларации и съобразяване със законодателство ще лежи на вашите плещи, но не е невъзможно.
Важното е към момента на излизане в болнични за бременност да имате необходимия стаж /12 месеца, независимо кога/ , да сте осигурена за болнични /което вие трябва да направите като изберете осигуряване за всички случаи ако изберете самоосигуряването/, и всички вноски да се внасят редовно за да не изгубите самото право на болнични.

Ако имате още въпроси съм насреща.

Лека вечер :smile1: