Здравейте и за много години!

Ще се регистрирам като СОЛ и докато проучвах колко осигуровки и данъци ще трябва да плащам, изникнаха няколко въпроса.

1. Дали трябва да попълвам всичко сам, или ако подавам съответните декларации за месец и за тримесечие онлайн, е достатъчно да посоча доходите, при което системата автоматично ще изчисли какво дължа, както е при подаването на ГДД?

2. В този калкулатор (https://kik-info.com/danatsi/samonaet-eood.php) забелязах, че при "Авторски и лицензионни възнаграждения" осигуровките се начисляват върху целия месечен доход, докато при "Възнаграждения по извънтрудови правоотношения" осигуровките се начисляват едва след като от дохода се извадят нормативно признатите разходи. Такава разлика в пресмятането ми се вижда доста странна, грешка ли е, или има някаква причина за това?

3. Ако действително има разлика в изчисляването при различните видове доходи, какво се попълва, ако част от дохода ми за периода е от един вид, а друга част от друг вид?

4. Какво трябва да попълня, ако получените доходи са в друга валута, а не в левове?

Благодаря!  :smile1:
Благодаря за отговора!

Доходът се разделя на месеците на упражняване на дейността - това е написано и в самите указания на Т1 и 2. .

Само че аз не упражнявам дейност. Доходите ми са от преотстъпване на авторски права, което по закон не е трудова дейност.

В указанията за попълване на таблица 2 пише следното (по отношение на моя случай):

"5.6. Тази колона се попълва от лицата, които не са осигурени на друго основание и са внасяли здравноосигурителни вноски на основание чл. 40, ал. 5 от ЗЗО върху осигурителен доход не по-малък от половината от минималния размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, определен със ЗБДОО – 120 лв., и същевременно имат получени доходи, подлежащи на данъчно облагане, съгласно данните от данъчната декларация. 
В тези случаи годишният осигурителен доход се формира, като на ред 13, колона 5.6 от Таблица 2 се вписва облагаемият доход, деклариран в Приложение 3, част ІІ, ред 1"

Само че при мен въпросният ред 13 не е активен. Сумата ще е същата, ако разделя дохода на 12 и въведа резултата за всеки месец поотделно. Другият вариант е да не ползвам декларация с баркод, ами да попълня таблица 2 на ръка.

Осигуровките по Т2 затова са за довнасяне, защото следва да са тези, които дължите в повече от внесените/дължимите авансово през годината. Вижте добре какво попълвате и къде / евентуално / грешите.


Мисля, че открих къде бъркам. В друга тема във форума видях да казват, че доходът върху който съм се осигурявал през годината по чл. 40 ал. 5, т.е. 210 лв. на месец, трябва да се впише в колона 4 (Осигурителен доход, върху който се дължат авансово осигурителни вноски от самоосигуряващи се лица) и така тези 210 лв. се приспадат от общия осигурителен доход.

И действително, като се зачетох по-внимателно в указанията за попълване, за колона 4 пише следното:
"В колона 4 се попълва избраният осигурителен доход, върху който лицата, изброени в т. 1 от указанията, дължат авансово осигурителни вноски."
Здравейте!

Моят случай е същият, доходите ми през 2013 са единствено от преотстъпване на авторски права, а през годината съм се осигурявал на 210 лв.

Пролетта подадох ГДД (за пръв път), но наскоро ми се обадиха от НАП, че трябва да подам приложение 6 за СОЛ. Тъй като не съм СОЛ (в декларацията също съм отбелязал, че се осигурявам по чл. 40, ал. 5), отидох на място да видя за какво става дума и след дълги дискусии с различни служителки, повторно посещение и безплатна консултация в офиса на Аксаков 21 се стигна до извода, че трябва да подам коригираща декларация, защото:

1. Не е трябвало да си приспадам осигуровките.
2. Трябвало е да попълня таблица 2 и да направя изравняване.

Та седнал съм сега да попълвам таблица 2, но не ми е много ясно как трябва да стане това. Имам следните въпроси:

1. В пдф декларацията с баркод ред 13 не е активен; осигурителният доход трябва да се въведе за всеки месец в горните редове. Как става това?

а) като целият доход се раздели на 12 и навсякъде се попълни една и съща сума (напр. при годишен доход 6000 лв., за всеки месец се попълват 500 лв.)

или

б) на всеки ред се въвежда точния размер на получения доход за съответния месец (напр. януари - 500 лв., февруари - 0 лв., март - 1000 лв. и т.н.)?

2. Внесените и дължимите осигуровки приспадат ли се или не? В НАП ми казаха, че не се приспадат и не трябва да ги попълвам в Приложение 3. В такъв случай къде да отбележа, че вече съм платил 201.6 лв., които трябва да бъдат извадени от дължимите осигуровки? А дори и да въведа сумата на платените вече здравни осигуровки в част II на приложение 3 (формиране на годишна данъчна основа), това не се отразява на осигуровките за довнасяне, а декларацията с баркод уж смята тези неща автоматично. о.О

3. Трябва ли към декларацията да прилагам платежните документи за вече платените здравни осигуровки?

4. Мога ли просто да не отбелязвам, че съм се осигурявал по чл. 40, ал. 5 и да не се занимавам с глупости? :D