Ако  произвеждаме слънчоглед върху земя, собственост на ФЛ и после го отдаваме за преработка на ишлеме за получаване на олио и кюспе, които продаваме на лицето, тогава какви записи принципно трябва да има.

Може да имам и такава ситуация в бъдеще :)
Селското стопанство си е доста специфично :)
Ясно, значи предходната тотално е оплескала записите...
Благодаря :)
Въпросните ФЛ са кооператори и земята им е под наем в кооперацията.
Такова е решението на общото събрание - количеството олио и ишлеме, които са решили да дават на декар, като себестойност надвишава продажната му стойност...
С две думи, точно както сте го написали :)
Може би не съм се изразила правилно.
Взаимоотношенията са такива, че на общото събрание определени ФЛ заявяват желание за получат олио и кюспе за земята, която притежават и съответно да доплатят за това. За целта кооперацията обработва земята, като продукцията от декарите на тези лица се предоставя на фирма за преработката и в олио и кюспе. /Сключен договор за ишлеме  кооперация - фирма/. Кооперацията кара слънчогледа за преработка. След извършеното ишлеме, фирмата издава фактура - разходи ишлеме олио, кюспе, транспорт. Олиото и кюспето са продава на ФЛ за определена /символична сума, по-ниска от разходите :)/ Кооперацията издава фактури за продажбата на олиото и кюспето на ФЛ.
Целта е селото да е щастливо :)
Може ли да разиграем и следната ситуация:
Същите операции, същите документи, но обработката от наша страна на земята да е като външна услуга.
Т.е. без да заприходждаваме продукцията балансово.
Питам, тъй като предходната счетоводителка се е опитвала да прави операциите по този начин, но е оплела доста нещата. Кореспонденция на задбалансова с балансова сметка и т.н.

Хубава вечер желая :)
Много благодаря за изчерпателният отговор. Само още нещо - Договор за изработка/ишлеме върши ли работа, ако е конкретен, т.е. упоменати са точните параметри по сделката - количество, цени и схема на производство/месец, година/, или трябва допълнително Искане за ишлеме?

Хубава вечер и още веднъж благодарности за помощта ;)
Какво са Ви фактурирали от преработващата фирма - самите олио и кюспе или преработка?
С какъв документ сте предали слънчогледа и как сте осчетоводили това?

1. Преработка /отделно олио и кюспе/+ транспортни разходи и ДДС.
2. За предаването на слънчогледа, нямаме документ мисля, или поне не са ми дали. Какъв трябва да е документа?
Все още не е осчетоводено предаването на слънчогледа.
Здравейте,

Нова съм в гилдията на счетоводителите, а ми се наложи да осчетоводявам следните сделки:

Кооперацията обработва земи за лично ползване на ФЛ. Поела е ангажимент да им предостави олио и кюспе, което съответно те заплащат.
За целта кооперацията сключва договор за ишлеме, като предоставя произведеният слънчоглед от декарите за лично ползване, получава насреща олио и кюспе и заплаща ишлемето и транспортните разходи за доставката на олиото и кюспето. Има издадена фактура от фирмата извършваща ишлемето към кооперацията /олио, кюспе и транспортни разходи/.
Кооперацията издава и фактура за продажбата на олиото и кюспето на ФЛ/лично ползване - олио и кюспе/.
Моля за помощ :)