Благодаря много! Предполагам, че приходите от къщата няма да участват в годишния оборот и няма да се наложи да минава по ддс, защото е по патентен данък тази дейност. Или приходите от двете дейности няма да се събират, или греша?
Здравейте, моля за помощ по следния казус: Земеделски производител ФЛ се осигурява като такъв целогодишно –(вече върху 710 лв)му предстои да отвори къща за гости до 20 места без да регистрира фирма за това. Какво и къде трябва да подаде? Трябва ли да подава в Агенцията по вписванията заявление за новата дейност, за да му дадат отделен Булстат?  След дълго ровене, моля за помощ дали е така:
1. Подаване на документи в общината за регистрация на къща за гости и категоризация като ФЛ.
2. Подаване на декларация по патентен данък отново в общината.
3. Закупуване на касов апарат, защото нощувките ще се плащат в брой.
4, Заплащане на туристически данък всеки месец в общината.
5. Регистриране на отдадените нощувки в единен електронен регистър.
6,Как ще се оформи годишната данъчна декларация за двете дейности?
7, Осигуряване само като ЗП?
8. Попълване на декларация за защита на личните данни на гостуващите. От къде мога да си набавя бланката?
Благодаря предварително на всеки включил се и дано сме полезни!
Здравейте!
Моля за съдействие за следния казус:
Транспортна фирма закупува лизингов актив на стойност 40 000 лв. през 2019 г.  и ДДС данъка е начислен и платен при предаване на актива. Март 2021 г настъпва тотална щета - катастрофа. и следва да се изпише актива. Налице е издадена фактура от лизингодателя за наем до настъпване на събитието  30 000 лв. - до размера на платените лизингови вноски. Издадено е и кредитно известие от лизингодателя за цялата стойност на актива - 40 000 лв
Застрахователната компания изплаща щетата към лизингодателя, чиято стойност е по-голяма от нашето задължение - 16 000 лв. Разликата не е върната все още от лизингодателя към лизингополучателя.

Възникват следните въпроси в счетоводното отразяване на операциите в нашите регистри:

1. За тоталната щета, възникнала месец март 2021 взех следната операция, за да изпиша актива от ДСПл и ДАПл:
Дт 241 - набраната амортизация до момента - 6 000
Дт 609 - балансова стойност -34 000
Кт 205 - транспортно средство - 40 000

2. През месец октомври 2021 след заплащане на лизингодателя от застрахователя на обезщетението, лизингодателят ни издава кредитно известие за цялата стойност - във връзка с чл. 6, ал. 2 от ЗДДС
Дт 4531 - ДДС с минус 6 700
Дт ? - тук възниква въпроса коя сметка да използвам - с минус 33 300
Кт 401 - Доставчици с минус 40 000

3. Фактурираният наем за платените лизингови вноски:
Дт 4531 - ДДС 4 700
Дт 611 - Основна дейност 24 000
Кт 401 - Доставчици  28 700
Данъчно признат разход ли ще е наема за 2021 г? - Така ли е според Вас? Според мен - ДА.

4. Какви операции да взема  за приключване на 159 - други заеми и дългове - остатък 16 000 лв ?
5. Какви операции да взема за закриване на сметка 401, след като не дължа нищо на лизингодателя? С кои сметки да кореспондирам?

При определяне на данъчния  финансов резултат за годината, ми е  известно, че същия ще се преобразува с увеличение и намаление на счетоводна и данъчна балансова стойност.

Няма да има прехвърляне на собственост на актива, тъй като останките от погиналата вещ също са платени на лизингодателя.
Здравейте, моля за помощ по следния казус: Земеделски производител ФЛ се осигурява като такъв целогодишно му предстои да отвори къща за гости до 20 места без да регистрира фирма за това. Какво и къде трябва да подаде? След дълго ровене, моля за помощ дали е така:
1. Подаване на документи в общината за регистрация на къща за гости и категоризация като ФЛ.
2. Подаване на декларация по патентен данък отново в общината.
3. Закупуване на касов апарат, защото нощувките ще се плащат в брой.
4, Заплащане на туристически данък всеки месец в общината.
5. Регистриране на отдадените нощувки в единен електронен регистър.
6, Подаване на приложение 7 към ГДД по чл.50, за да декларира доходите от патентната си дейност, които не участват във формирането на ГДО от стопанската му дейност като ЗП
7, Осигуряване само като ЗП.
8. Попълване на декларация за защита на личните данни на гостуващите. От къде мога да си набавя бланката?
Благодаря предварително на всеки включил се и дано сме полезни!
Благодаря много за помоща! Да осигурявам се за болнични.
Здравейте! Моля да ми кажете какви документи съпътстват подаването на болничен в нои от зем.производител фл? Благодаря предварително
40% НПР, защото вече не е ЗП от 01,08,2016, а за осигуровките след тази дата, питам дали да ги приспадам от неговата ГДД  или от моята ГДД, защото нали осигурявайки го като съпруг на земеделски производител аз му подавам декларация 1 от моя ПИК.
Та въпросът е ДОО и ДЗПО му от коя ГДД да ги приспадна. Здравните ще са от неговата, защото пише, че съпрузите на ЗП се самоосигуряват здравно.
И още нещо се сетих - как да попълня декларация 6.
Малко се обърках :smile1:
Здравейте! До 30,07,2016 съпругът ми беше ЗП и има продадена продукция през този период. От 01,08,2016 вече не е ЗП и го осигурявам като съпруг на земеделски производител. Въпросът ми е как ще му подам годишната данъчна декларация?  - ще приспадна осигуровките до 30,07,2016, а до 31,12,2016 само здравните. А за изчисляване на нормативно признатите разходи - до 30,07,2016 - 60%, а след това - 40%.
Относно моята годишна данъчна декларация - осигуровките, които му плащам ДОО и ДЗПО от 01,08,2016 трябва ли да ги приспадна заедно с моите осигуровки? И още един въпрос - мога ли да декларирам част от продукцията на негово име като през 2017 вече ще приспадам само здравните му като разход и 40% нормативно признати разходи?

Благодаря много за уточнението. Бяхте ми много полезни.
Здравейте! Искам да попитам правилно ли съм разбрала - подавам декларация 1 с моя ПИК за съпруга ми и плащам ДОО и ДЗПО върху /в момента/ 300 лв, а той подава от своя ПИК декларация 7 еднократно от 01,08,2016 и декларира, че ще се самоосигурява здравно върху 420 лв. Така ли е? Благодаря предварително.
,
Здравейте! Аз съм пчелар ЗП фЛ и ми се налага да назнача мъжа ми в стопанството като общ работник от 01,08,2016. Моля за отговор какви осигуровки трябва да плащам всеки месец - върху каква сума и какви проценти и какви декларации трябва да подавам. Имам ПИК и изтеглена програма за декл 1 и 6. Трябва ли да водя ведомост за заплати? Трудовия договор мога ли да си го изтегля от интернет или е точно определена бланка. Вече 12 г. съм ЗП, но досега не ми се е налагало да назначавам хора и затова счетоводно и документално съм доста боса. Благодаря предварително за консултацията!
ок. Много благодаря! Поздрави!!!
Да разбирам ли, че когато ползвам болнични винаги трябва да внасям и тези 4,8 % Здравни осигуровки за дните, през които съм била в болничен, т.е. ако съм разбрала правилно - плащам си всички осигурителни вноски ДОО, ДЗПО, и ЗО за отработените дни за съответния месец - , а за дните в болничен плащам тези 4,8 %. Тях ги внасям пак по сметката за ЗО, само че с отделно платежно
Да, на високия процент се осигурявам 16,3 % върху 300 лв.
Защо трябва да ги внасям тези допълнителни Здравни осигуровки!?! Не разбирам. И защо върху 420 лв? Търсих в закона, но не можах да се ориентирам какво точно се отнася за мен като ЗП
Здравейте! Наложи ми се да ползвам болничен 3 дни през февруари. Едновременно съм на трудов договор и ЗП с пълни осигуровки. Въпроса ми е като си подавам декларация 1 за м.февруари, трябва ли да отразя, че съм била 3 дни в болничен и как да си изчисля осигуровките, които трябва да платя за месеца?  Осигурявам се в/у 300 лв. Мисля, че е така: 300/21=14,286; 14,286*18=257,14 и после 257,14*8% ЗО, 257,14*5% ДЗПО и 257,14*16,3% ДОО, но не съм сигурна. И още един въпрос - ще си получа ли болничните обезщетения и като ЗП, освен тези, които ми се полагат по трудов договор или трябва да правя нещо допълнително за това? Благодаря предварително!
Здравейте!
Аз съм земеделски производител - пчелар и едновременно с това работя на трудов договор. Искам временно да прекъсна осигуряването си като земеделски производител за есенно-зимния сезон и отново да го подновя за пролетта и лятото. Въпроса ми как това ще ми се отрази на подаването на годишна данъчна декларация, като имам предвид, че продавам произведения мед само на едро с договор именно есента или зимата. Как да постъпя, за да ми е изрядно всичко - продажбата и декларирането на продукцията?
Благодаря предварително!