Здравейте,
 ал. 2 на чл. 21 гласи:
Мястото на изпълнение при доставка на услуга, когато получателят е данъчно задължено лице, е мястото, където получателят е установил независимата си икономическа дейност.
Не би ли следвало ние да гледаме ал.1 на чл. 21:
Мястото на изпълнение при доставка на услуга, когато получател е данъчно незадължено лице, е мястото, където доставчикът е установил своята независима икономическа дейност.
Благодаря за бързия отговор.
До колкото разбрах от линка, който сте дали, когато получателят е данъчно незадължено лице, мястото на изпълнение е в държавата на доставчика. Щом мястото на изпълнение е България, не би ли следвало да се следва БГ законодателство и да си чакаме достигане на оборот от 50 000лв ?
Благодаря за отделеното време.
Здравейте,
българска фирма извършва услуга на фирма от ЕС.
За финализирането на услугата са нужни 4 месеца.
Българската фирма иска от английската фирма, авансови плащания всеки месец, защото сумата не е малка. За тези авансови плащания не се издават фактури, а когато услугата е приключена ще се издаде една обща фактура. Проблемът ще е, ако да кажем на третия месец авансовите плащания са за повече от 50 000лв, ще настъпи ли нужда от регистрация по ддс или фирмата ще е длъжна да се регистрира на четвъртия месец, когато издаде и фактура за услугата?
Имам още един въпрос.
Фирмата получател също не е регистрирана по ддс, това ще представлява ли някакъв проблем и ако да, може ли и двете фирми да се регистрират в месеца на издаване на крайната фактура за услугата? (Общата стойност ще е за около 60 000, става въпрос за маркетингови проучвания, изработка на софтуер и обучение, бизнес консултация).