Здравейте, малко встрани от сърцевината на темата, но пак за обезщетението по чл.224 и по-специално, клетка 34 от Д1. Начислявам го за първи път и оглеждам много внимателно декларацията, защото ПП я генерира с нули за нетното възнаграждение, защото от нетната заплата вади ДДФЛ на обезщетението. Правилно ли е така?  Ако нямаше начислено обезщетение, то тогава брутно - лични осигуровки - данък прави нетното от 54лв /служителят работи само 5дни от конкр. месец/. А данъкът на обезщетението е двоен на нетното. Оплетох се като пате в калчиЩе. Трябва ли нетното възнаграждение 54лв да го посоча в точка 34 без да закачам обезщетението? Благодаря!
Здравейте! Предстои през ноември 2016г. пенсиониране на мъж, тогава навършва 65г и 10м /чл 68, ал3 от КСО/. Има ли връзка между здравното осигуряване и социалното, защото човекът има неплатени здравни осигуровки. Т.е. може ли да му откажат пенсия с условието преди това да плати здравните си задължения? Аз се опитвам да го убедя да извърши плащането още този месец като му казвам, че другата година ще има трудност при пенсионирането. Притеснявам се да не говоря глупости :(
Здравейте! А за починал родител, СОЛ като собственик и управител на дружество, който се е осигурявал и за ДОО до 3мес преди смъртта си, има ли възможност обезщетение? Към датата на смъртта, СОЛ се е осигурявал само здравно заради отпусната лична пенсия. Благодаря!
Моля ви, дайте съвет. 2015 ще я оправя, мога да коригирам Д1. Лицето /ЕТ/ е далече от пенсия. Дали да не изчакаме 5год и тогава да се върнем да оправяме 2013г., че признавам - не щем ревизия. Що ли и аз ходя в гората като ме е страх от мечки! :blink:
Добър ден, мили хора! Искам да помоля да помогнете и на мен. Оплетени са конците здраво и все още се чудя и мая преди да запретна ръкави и действам. Случай: СОЛ през 2009год избира  ниския процент за осигуряване. До март 2013г всичко е ОК. От март 2013г до момента са пускани Д1 на 16,3% с ОЗМ, плащането също е на високия процент. Само че януари 2013г не е подадена декларация за промяна на процента. СОЛ не е ползвал болничен от началото на дейността си, не е заверявал книжка от 2012г. НАП и НОИ не забелязват до момента. Такаа - какво правя? Доколкото знам подаване на декл за промяна на процента от нисък към висок със задна дата абсурд. Другият ход е корекция на Д1 от март 2013 до сега. Само че то не една беля - корекция на год Д6 и ГДД на ФЛ за 2013 и 2014г. Чуденето ми е дали с предписанието и корекциите ще се приключи въпроса, или да очаквам ревизия? Някой да е преминал през подобно преживяване?