Здравейте,
Въпросът ми е следния: Дължимият данък по ГДД на починало лице, упражнявало дейност като ЕТ по неговото ЕГН ли следва да бъде внесен от наследниците?
Здравейте,
При смърт на работодателя - ЕТ, лицата наети по тр.договор и с редовно внасяни осигуровки, имат ли право на обезщетение за безработица, тъй като в чл.54а от КСО тези случаи не са посочени и ако имат, на какво основание?
Здравейте,
Миналата година декларациите по чл.50 имаха опция "Зареди актуани данни подадени към НАП" и чрез него се активираха подадените данни по трудови договори, граждански договори и т.н.
Тази година опцията липсва и не намирам как тези данни биха могли да се заредят, а вече би трябвало данните да са качени. Явно нещо съм пропуснала и ще съм благодарна за малко помощ.
Всъщност вместо заличаваща и редовна можете да подадете една Д1 с код К и верните данни. След приемането на декларациите , подадени по който и да е начин от допустимите проконтролирайте резултата чрез ПИК-а на лицето.
Успех ! :smile1:

delphine, данните са верни, просто декларацията за този месец е пусната 3 пъти, така че с код К няма да стане - няма какво да се коригира, трябва 2 от тях да се заличат
Да, по електронен път ще пробвам, но ако пусна Д.1 с код заличаване, няма ли да се заличат и трите и след това да е необходимо да пускам наново д.1
Точно защото се вижда това задъ.жение от 2-те в повече вноски  аз  искам да ги за.ича по някакъв начин
С Д.6-13 си е декларирано коректно - 537.60 лв. плюс сумата за довнасяне от годишното изравняване
Самоосигуряващо се лице - пенсионер, ЕТ внася само здравни осигуровки - за миналата година върху 560 лв., т.е. по 44,80 лв. месечно или 537.60 лв. за годината. След подаване на ГДД по чл.50 на самоосигуряващо се лице  забелязах, че декларираните здравни осигуровки с декл.1 са 627.20 лв., или с 2 месечни вноски повече. След като разгледах нещата назад във времето, установих че през март 2019 г. имах отхвърлена декл.6 за персонала на 2 пъти. Но когато съм подавала отново декларациите, не съм подала само тези на персонала, а и на самоосигуряващото се лице, така че за м. март 2019 г. има подадена декл.1 три пъти. И сега излиза, че са внесени ЗО с 89.60 лв. (2 х 44.80 лв.) по-малко от декларираните.
Въпросът ми е мога ли по някакъв начин сега да залича тези 2 декларации в повече, или и трите за м.март 2019 и да пусна нова.
Честит Великден!
Някой има ли проблеми със Статистика?
Искам да попълня и пратя отчетите с КЕП.
Единствено общата част ми записа и валидира без проблем. Останалите справки нито запомня, нито валидира. Предни години никога не съм имала този проблем.
в Често задавани въпроси т.2 - "Окончателните осигурителни вноски се внасят от самоосигуряващите се в сроковете за подаване на годишната данъчна декларация по Закона за данъците върху доходите на физическите лица". Което би следвало да се отнася и за подаването на годишната декл.6 според мен
С Указ 71 това вече е факт - записано е в § 6. (1), като е записано че средствата се превеждат по банков път на съответния осигурител в срок до 5 работни дни въз основа на предоставена от Агенцията по заетостта писмена информация. https://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=147150&fbclid=IwAR1iPk284xG4rSOwvj2gfTBmPzX4m7sF1STGyl-Mz0XcmvwKTTGbiXYgjbI
Но не разбрах на практика как се случва това, какви документи се подават и къде точно.
Да, има. Пробвах и този начин, същото - само до 2015 г.
Копирам цялата папка. Няма как да заместя новата със старата, тъй като на компютъра, на който искам да копирам информацията въобще няма папка, на него слагам цялата копирана от другия компютър папка
Здравейте!
Моля за малко помощ - искам да си прехвърля данните от програмния продукт за д. 1 и д. 6 от един на друг компютър. Копирам цялата папка с информация , но след като я прехвърля на другия компютър, информацията за декларациите, която излиза когато дам "въведени декларации" е само за периода 2009 - 2015 год., останалата до 12.2019 я няма. Защо така се получава?
Това не си ли противоречи - хем ЗО като безработен да се включват в Т2 на ГДД, хем в годишната декл.6 да не се включват
Подала съм няколко декларации на физ. лица по чл.50, с ПИК код.
Едната от тях обаче трябва малко да се коригира. За съжаление обаче точно на нея като вляза, не ми излиза бутон КОРИГИРАЩА декларация, а бутон ПОПЪЛВАНЕ, иначе декларацията е подадена и приета.
На останалите излиза бутон КОРИГИРАЩА декларация. Какво да направя в този случай?
От години подавам декларации 1 и 6, но този път не мога да разбера къде ми е грешката!
Лицето е самоосигуряващо се, като осигуряването започва от 18 септември...
Не разбирам защо да няма равнение в дните!
Ето какво получихме днес от Статистика:
Националният статистически институт би искал да Ви информира, че Вашето предприятие ............. с ЕИК ............... е включено в регулярното тримесечно изследване „Дейност на нефинансовите предприятия” за 2017 година. Изследването е част от националната статистическа програма и е с предвиден задължителен характер на участие.
Наистина ли е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ???? Срокът да се подаде отчет за първо тримесечие е 30 април...
Човек не може и ден почивка да има