На ЧСИ все нещо не им е разтълкувано, все някакви недомлъвки по поставени въпроси...Аз съм на същото мнение като Тео 968 и смятам, че от нетното трябва да се приспадне НЕСЕКВЕСТИРУЕМАТА сума / за какво е несеквестируема, ако не го направим / и тогава да се пристъпи към удръжките и не виждам защо нещо трябва да се променя в ГПК по този въпрос.
ГПК чл 446 трябва да се промени в посока на това кой да определя как и на какви прагове да се правят удръжките,кой да актуализира сумите и т.н.
В този дух са най-новите законопроекти внесени в Народното събрание: това да става с подзаконов акт на Министерски съвет.
А докато това стане факт всички трябва да се съобразяват с ТР на ВКС !
Най-неприятното е,че ако има незаконно удържани суми,те ще трябва да бъдат възстановени не от ЧСИ,а от счетоводителите ,които са ги удържали!
Съдебна практика няма , защото ЧСИ не биха посмели да се противопоставят на ТР на ВКС!
Направил съм консулт с юрист,който е работил при ЧСИ.Незаконно е да се правят удръжки от несеквестируем доход.Удръжки се правят от секвестируем доход.Когато нетният доход е над 1200 лв,секвестируема е цялата част над 600 или над 800 лв в зависимост от това дали има деца или няма.Когато нетният доход е до 1200лв,той се състои от две части:несеквестируем до размера на МРЗ и секвестируем от размера на МРЗ до 1200 лв.Сам по себе си нетният доход в пълния му размер не представлява секвестируема сума и затова вашият принцип,че "се удържа от пълния размер на нетния доход"  е погрешна и незаконна!
Примерът не е коректен. При доход 500 и допустима издръжка 1/4 на лицето би трябвало да се удържат 500:4=125 лв. и да му останат 375. Работодателят е длъжен да му остави поне 420 лв и за това удържа само 80.
МРЗ не се спада предварително, а е само ограничение за крайния остатък.
Освен това - удръжките се смятат от нетната заплата, а не от брутна и ограничението за несеквестируем минимум не важи при запор за издръжка.
Примерът се отнася за длъжник който получава нетен доход 500 лв и има деца,а не за запор за издръжка на деца.Прочете внимателно ТР.1/4 се удържат от секвестируемата част на нетния доход,а тя е равна на нетния доход-МРЗ.Правете разлика между несеквестируем минимум,секвестируема част на РЗ и несеквестируема част от РЗ,която остава на длъжника.

Когато се смята сумата на запора,трябва да се обърне внимание на следното:
С ТР на ВКС се въвеждат понятия като:несеквестируем минимум=МРЗ,секвестируема част=нетен доход-несеквестируем минимум,несеквестируема част=сумата която остава на длъжника.
Несеквестируемата част за доход до 1200 лв. се определя относително и зависи от размера на дохода и дали длъжника издържа деца.
Пример за нетен доход=500 лв и деца за издръжка.
500-420=80 лв това е секвестируемата част
80:4=20 лв това е сумата за ЧСИ (чл. 446 от ГПК)
420+(80-20)=480 лв това е несеквестируемата част,която остава за длъжника!!!