Здравейте, имаме активи, придобити два месеца преди регистрацията по ЗДДС - машини, които са под прага - по около 500-600 лв. едната. Не са заведени като активи, а са изписани на разход - по с-ка 601. Може ли да се приспадне данъчен кредит за тях?
По принцип да, но в ТЗ пише, че "Увеличаване и намаляване на капитала, приемане и изключване на съдружник, преобразуване на дружеството, избор и освобождаване на управител, както и назначаване на ликвидатор имат действие от вписването им в търговския регистър". Затова не знам кое е правилно.
Да, но от кога има право да започне дейност като СОЛ?
Здравейте, Собственик на ЕООД продава дяловете си. Новият собственик и съответно нов управител от коя дата трябва да подаде декларация за самоосигуряване - от датата на нотариалното прехвърляне на фирмата или от датата на вписването в Търговския регистър?
5
ЮЛНЦ » Футболен клуб
19.09.2018, 15:17
Здравейте, до сега за мачове футболистите пътуваха с автобус, като транспортната фирма издаваше фактура за превоза. Сега обаче пътуват с лични автомобили като взимат фактури за зареденото гориво. Има ли проблем за това - признава ли се разхода за гориво, след като автомобилите не са на сдружението?
Благодаря ви много! А ако се върне на работа при същия работодател, половината от майчинството ли ще продължи да получава?
А може ли по втория ТД да бъде назначена на 8 часов работен ден?
Здравейте, майка, която е в отпуск по майчинство в една фирма и подпише втори трудов договор в друга фирма и полага труд в нея, а в първата продължава отпуска по майчинство, може ли да продължи да получава майчинство? И как точно трябва да е оформен трудовия договор?  Да не се осигурява за майчинство ли? Нещо не мога да се ориентирам.
В Годишния доклад за дейността по чл.40, ал.2 от ЗЮЛНЦ - т.3. пише, че трябва да съдържа вида, размера, стойността и целите на получените и предоставени дарения, както и данни за дарителите. Когато дарителите са физически лица, какви данни трябва да се впишат за тях - трите имена и ЕГН ли?
Здравейте! Съгласно СС №9 ГФО включва Сч. баланс, ОПР, ОПП, ОСК и Приложение.
Може ли ЮЛНЦ да бъде категоризирано съгласно ЗС като микропредприятие и да публикува само Сч. баланс и ОПР?
Здравейте, подали сме заявление за пререгистриране на СНЦ в обществена полза в АВ, но все още не е обработено. В Устава на сдружението пише, че поканата се публикува в ДВ един месец преди датата на провеждане.
С промяната на закона, ако друго не е предвидено в устава, поканата се обявява в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, воден от Агенцията по вписванията, и се поставя на мястото за обявления в сградата, в която се намира управлението на сдружението, най-малко един месец преди насрочения ден.
Значи сега публикуваме поканата пак в ДВ, без АВ, нали?
А в АВ как ще става публикуването? Има ли някаква яснота?
Значи разходите за дарения се признават за данъчни цели на дарителя, ако са до 10% от счетоводната печалба, но не получава никакво облекчение за това?
Здравейте, моля за примерен текст на договор за дарение от ЮЛ  в полза на ЮЛНС за обществена полза.
ЮЛ - дарител получава ли някакъв вид облекчение за това, че е извършила дарението?
Да, но новия регламент влиза в сила от 25.05.2018г., а дотогава как стят нещата?
Трябва ли да се регистрира като администратор на лични данни сдружение с нестопанска цел - спортен клуб, ако изплаща възнаграждение по назначително писмо от БФС на съдии?
Дарението е 2 хил.лв. без условие от ФЛ. Сдружението е спортен клуб, който получава субсидия от общината. Остатъкът от предходната година е 4 хил.лв. от такава субсидия. Разходите се за футболни екипи, топки, проведени мачове. Затова са изхарчени 6 хил.лв., не е получена субсидия от общината за тази година, а само дарение 2 хил.лв. от ФЛ. Затова не знам къде в ОПР да попълня този остатък от субсидия от миналата година.
Аз не мисля, че трябва да се подава в ТР декларация, че няма дейност. Все пак има, макар и само нестопанска такава.
Здравейте, сдружение с обществена полза не е осъществявало стопанска дейност.
В началото на 2017г.  има неизразходен остатък по РС - 4 хил.лв. Има получено дарение през 2017г. - 2 хил.лв. и извършени разходи за нестопанска дейност 6 хил.лв.
Остатъкът от предходната година съм го завела като Други резерви към 31.12.2016г.
Към 31.12.2017г. балансът е нулев.
В ОПР-то за 2017г. посочвам други разходи 6 хил.лв. и приходи от дарение 2 хил.лв.
Излиза V.Резултат 4 хил.лв. /остатъка от 2016г./ Така ли е правилно да го подам?
Здравейте, необходимо ли е пълномощно за подаване по ел.път на декларация в НСИ, че фирмата не е имала дейност през 2017г.? Питам, защото като избера счетоводна къща, ме допуска. Имам пълномощно за пред НАП и "пред държавните, общинските, съдебните и др. органи в страната", но точно пред НСИ не пише в пълномощното. Може ли да има някакъв проблем?