Благодаря, ще се обърна. Нямам право да споделям данните от фиша с никого
Заплатата за месеца с използван болничен е редуцирана със съответните дни. Във фиша е отбелязана сумата. За следващия месец е нормална, тоест, тези два дни не са включени
Имали ли сте забавяне от над 2 месеца при изплащане на болничен от работодател? Преводът от нои пристигна след месец, но такъв от работодателя няма. Не съм предал болничният лист на работодателя, само съм пратил сканирана снимка веднага след получаване
А защо първо не го обсъдите с ръководството? Защо прибягвате до адвокат? Говорете с тях, ако не се съгласят, напуснете, толкова е просто  :smile1: . Адвокати, съдилища, протокване на дела с години и за какво..

Написал съм "в случай че не се съгласят" Няма да ми остане друг избор.
Но пък от друга страна, според форума, не трябва да ми пука или да се защитавам срещу несправедливостите!
Ако не е тайна, на колко си години? :)

Каква връзка има възрастта с въпроса ми? Ако съм млад да се пускам, ако съм стар - да се дърпам до последно ли?
Написал съм "ако фирмата откаже да промени решението си."  :wink1: Не ми остават опции за защита тогава
Здравейте. Във фирмата, в която работя, имаше реконструкция на екипа, в който работех. Наеха допълнително служители и направиха два екипа. Само че не ме преместиха в единия, а искат да работя едновременно във двата. Това се явява повече от двойно увеличение на задълженията ми. Просто го съобщиха, дори не лично. Аз не съм съгласен, защото това ще доведе до влошаване на резултатите ми, оттам критики и излишен стрес за мен. Имам ли основание в този случай да се свържа с адвокат по трудово право, в случай че фирмата откаже да преразгледа решението си?
Благодаря, разбрах
Тоест, значи ли, че ако работодателят не е заличил трудовия договор, лицето не може да подпише друг трудов договор през този период?
В описания случай, като се абстрахираме от взаимоотношенията ви с работодателя, можете да не тръгвате на работа при него. В ТК не се попълва нищо, още повече, че тя си е у вас и не е попълвана, компенсация няма как да ви поиска.

Благодаря, а подобно заличаване е възможно само ако не е започната работа, нали? Дори при един работен ден се дължат осигуровки, заплата и трябва съгласие от работодателя за прекратяване...
Здравейте, извинявам се че използвам темата, но случаят ми е същият. Днес подписах трудов договор със 6 месечен изпитателен срок, не е уговорено в чия полза, със стартова дата другата седмица. Заплащането е минимално, но бях принуден от липсата на алтернативи. Вече имам оферта от друго място с доста по-добри условия и искам да я приема.
Прочетох, че според чл 63, ал3 ако работникът не постъпи на работа в уговореният срок, трудовото правоотношение се смята за невъзникнало и се извършва заличаване. Ще поговоря с работодателя, за да обясня каква е ситуацията, но се притеснявам да не откаже на база подписа ми и да не поиска компенсация.
Също така се интересувам вписва ли се нещо в трудовата книжка относно заличаването, тъй като тя е при мен?
За нотариуса - за какво точно да минавате през нотариус? Да заверите договора за наем ли? Не зная дали трябва.
По банков път е най-чисто и неоспоримо, стига страните да са съгласни.
Какви сметки делите?

Да, за заверка имах предвид. Но ако не е необходимо, тогава договор подписан от нас само ли е необходим?
Принципно няма проблем да сключите договор с наемателя, стига да няма проблем с неговия наемодател. Би било добре да имате документ за това съгласие между двамата (примерно клоуза в техния договор или допълнително съгласие), за да не стане проблем, някой ден да се скарат и да се извъртят. И да се окаже, че сте плащали наем на лице, което е нямало право да отдава под наем и т.н. За всеки случай.

През нотариуст трябва да минем, нали? На мен ми се иска да плащам по банков път.
И другият ми въпрос е за сметките - понеже ги делим има ли начин също по банков път да минават парите?
Здравейте, как да постъпя в следния случай - човек е наел апартамент и дава стаи от него. Договорът си е между него и собственика, като собственикът няма против други наематели, но не желае да прави нов договор. Има ли възможност да се сключи договор с наемателя, за да се осчетоводяват парите за наема?
Здравейте, знам че трудов стаж се доказва със трудовата книжка. И когато тя се запълни се продължава в друга. Въпросът ми е ще ми се признае ли досегашният трудов стаж, ако на следващата работа занеса чисто нова трудова книжка без нищо в нея?
Старата ще си я запазя, разбира се. Причината е че няколко години съм работил обща работа за да се издържам докато уча. Също имам и пропуски в трудовия стаж. По никакъв начин не ме е срам от това, но явно ейчарките си мислят, че всеки кандидат за елементарните им джуниърски позиции трябва да е завършил елитен европейски университет. Да е направил 5 години по специалността или стажувал в фирма с "респектиращо" име, познато в целия свят. В резултат на това много трудно достигам до интервю, какво остава за оферта за работа
Здравейте, лице работи по програма старт в кариерата, като срокът на тази програма е 6 месеца. След това работодателят иска да изпрати лицето отново на борсата и да получава четири месеца обезщетение. За последните 15 месеца трудовият му стаж е тези 6 месеца. Няма право на обезщетение нали?
Здравейте, ако сключа граждански договор за извършване на определена работа (няма да е постоянна или да изисква физическото ми присъствие някъде) след това възможно ли е да сключа трудов договор на осем часа? Като в същото време продължа да работя на граждански договор. Има ли негативи за мен и ако да, какви?