За да Ви платят това обезщетение, трябва да си го поискате писмено, като попълните декларация, че през този месец не сте работили и представите трудовата книжка за справка. След като платят, че вписването в тр. книжка е за минути и може да стане пред очите Ви. В НОИ обикновено гледат дали има вписване на обезщетението.
Да аз точно такова поискване с декларация съм дал на работодателя в 2 екземпляра на този който е за мен имам подписа му че го е получил. Що се отнася до НОИ на тях им дадох декларация че ще получавам обезщетение и те ми спряха за този месец тяхното. Въпроса е като съм дал такова заявление и ми се е подписъл работодателя че го е получил има ли луфт и начин да не ми плати тия пари и ако не ми ги плати аз какво трябва да направя? Има ли лихви които му се числят ако реши да ми го изплати след 5 месеца? Това ми е въпроса.
Здравейте!
Съкратен съм по чл.328 ал1 т3 и връчих декларация (по чл.222 ал 1) на моя работодател, че не съм си намерил работа след в 1 месечен период което той ми го подписа, че му е връчено(тоест имам черно на бяло). Аз декларирах в НОЙ, че ще получавам от него  това обезщетение. И сега 1 месец след изтеклия месец нямам обезщетение питането ми е следното ако не ми го плати това какво мога да направя, има ли някакви лихви които да го подпрат и мотивират и какви са те (питам да мога да се позова на тия аргументи). Другото което ме интересува е губя ли нещо ако не си давам книжката да ми отразяват тоя месец на обезщетение нещо наказуем ли съм ...Понеже счетоводителката му ме уведоми че това ми се води осигурителен стаж и т.н. но просто не ми се рискува вероятността да ми кажат трудовата ти книжка я загубихме...?
Благодаря за отговора, утре ще отида дано не възникнат проблеми. А ако ми приемат документите в АЗ това означава ли че после в НОИ няма да ме върнат?
Добре ако сигнализирам в ГИТ какво става, те докато се намесят мене ми минават 5те работни дни да отида на борсата утре е 3тия , 2 дни ме замота управителя с връчването на заповедта...Лошото е че като ми връчи книжката му подписах документ че ми е предадена надлежно и прилежно... той не ми връчи книжката донесе ми я трети човек... та аз подписах и сега виждам каква е работата.
А трудова книжка?
Навсякъде ще е проблем, кой ще приеме на сериозно документ без печат.
Сигнализирайте в ГИТ, нека се намесят.
На трудовата книжка имам печати при стажа но понеже този работодател издава трудновата книжка и точно там под издава се от има място за подпис и печат а нямам печат и подпис
Здравейте имам "Заповед за прекратяване" по чл 328.ал.1.т3 от КТ но на него няма имена на работодателя и печат на фирмата, има само подпис срещу работодател.........., за момента фирмата не може да сложи печат това проблем ли е, и каде ще е проблем в НОИ или в Бюрото по труда?
Имам и предизвестие 30 дни преди заповедта на което също няма печат но поне има име на работодател. Какво мога да направя по въпроса, работодателя казва нямам печат ще си правя нов...
terrific,
прочетете точка 7 от текста.

DESAN,
първо да се разберем, че м. септември няма 31 дни и евентуално връченото ви от работодателя предизвестие трябва да изтече на 30.09.18 г., предполагам че това е техническа грешка и в предизвестието няма вписана дата 31.09.

Дали ще ви освободи по единия или по другия начин?
Честно казано, никой не би могъл да ви отговори на този въпрос, решението ще си бъде на работодателя, при съкращение той би имал повече разходи и като едното нищо може да се отметне от обещанието си.
Срокът ви за регистрация в АЗ е 7 дни, така че ако работодателят ви обработи и връчи документите за 5 дни, както е обещал, няма да имате проблем.
След като ви освободят и не сте се регистрирал в АЗ може да започнете работа когато си искате, то не е обвързано със срокове.
То не е обвързано със срокове ама идеята е да не губя борса а не да започна работа другаде...в този случай почването на работа е с цел съкращение по член който да ми даде правото да получа пълното обезщетение за безработица. Та казано другаяче ако напусна по взаимно съгласие в какъв срок трябва да ме назначат за да се води непрекъснат стаж и да е възможно след това да получа борса в пълен размер?
Здравейте в много деликатна ситуация съм: Искам да се разделя със сегашната си работа със право на борса (6 месеца) имам над 3 г трудов стаж. Говорих с работодателя ми, той се направи на разсеян с довода, че нямало проблем да е по взаимно съгласие и така пак съм имал право на борса и т.н. което не е съвсем така и аз му подадох молба, че напускам по взаимно съгласие. подписана е и от двамата. След това говорих с него и се съгласи да ме съкрати по чл328. ал1 т3 връчи ми предизвестие което изтича след 31.09 следва да се прекрати трудовото ми правоотношение. предизвестието е от 31.08 До тук добре но при въпрос какво стана с книжката Ми и заповедта за прекратяване днес ми отговори, че след 01.10 ще ми даде заповед и после ще чакам да ми "обработи" счетоводителката книжката и т.н. още 5 дни примерно. Питането ми е има ли риск за мен да изтърва някакви срокове да се регистрирам на борсата, може ли да ми извърти номер и да ми връчи заповед по взаимно съгласие(вместо) на 03.10 и понеже са минали 3 дни аз да не мога и да почна работа другаде за да бъда съкратен правилно? Аз имам подписано предизвестие по чл. 328 той има подписана молба по взаимно съгласие какво става в този случай? Какъв е срока ако е по взаимно съгласие и ме замотае с книжката да почна другаде работа за да не губя борса? Ако пък спази члена 328 обаче ми даде на 10.10 заповедта и книжката изтървам ли срокове да се регистрирам на борса нещо?
XXXX Благодаря за отговорите. Ако поне 3 месеца ми е гарантирано 60% бруто това пак е вариант. Мисля да запиша една магистърска програма паралелно и да стана студент за година и половина, а това с борсата ще ми е като финансова помощ един вид, (не разчитам изцяло на това).
ХХХХХ Благодаря за изчерпателните отговори , понеже специалността ми е доста търсена , но откровенно съм се разочаровал от действителността си, какви са вратичките за борсата ако ми предлагат много оферти а аз не искам?
Здравейте. Работил съм откакто завърших всичко на всичко близо 4 години. На постоянна работа пълен работен ден съм, понеже работодателя ми няма да ми направи услугата да ме съкрати а от много време искам да напусна тази работа и да запиша да ставам програмист някак си ми допада зарибих се тука по СофтУни... Та целта ми е да използвам максимума от това което мога да извлека от борсата преди да започна да горя спесяванията си. [До колкото прочетох начина е следния:
Подавам заявление, че напускам, с предизвестие 1 месец както си е по договор . След 1месец ме назначава друга фирма за срок от 1 седмица и ме съкращава "хубаво" имам право на борса. 6 месеца на 60% от брутното си възнаграждение.] Въпросите ми са следните:
1. Работодателя има ли как да контрира този сценарии ако иска да ми прави мръсно, например може ли да ми забави трудовата книжка за да изтърва срок за започване след предизвестието... може ли да срещна спънка понеже това не е по взаимно съгласие напускане а по мое желание и той примерно иска да ме мъчи малко садист си пада...
2. В какъв срок и до какъв срок трябва след предизвестието да започна работа на друго място (имаше едни 2 месеца има ли ги няма ли ги как стои въпроса)?
3. Трябва ли длъжността да е сходна?
4.1. Под какъв член трябва да ме назначи и в смисъл на постоянна работа ли трябва да ме назначи или може и на граждански договор за 1 седмица няква работа?
4.2. Под какъв член трябва да ме освободи другият работодател за да ида на борсата по-добрия начин.
5. По принцип това голяма услуга ли е, трудно ли ще намеря такъв човек да ми свърши работа и въобще голяма драма ли е за човек с фирма да ми свърши такава услуга, ясно е, че такси по осигуровки и др. ще си ги поема... Просто се страхувам че фирмата която уж ми обещава тази работа или няма да е няаясно какво точно трябва да правят, или ще се окаже прекалено голям "жест" от тяхна страна и понеже не сме рода ще ме отрежат, а аз ще съм напуснал вече и ще увисна с безплатна супа и 7 лв на ден за 3 месеца. Та като цяло трудно ли ще намеря фирма да ми направи тази услуга ако не стане работата с тази дето за сега уж е "насреща"...
6. Последен въпрос понеже и на борса не съм бил до сега, да кажем, че съм на борсата и ми звъннат да ме зарадват, че са ми намерили някаква работа, да де ама аз уча за Програмист, ако откажа "офертата" губя ли си борсовите пари щот не ща да работя каквото ми дадат?