Здравейте. Работил съм откакто завърших всичко на всичко близо 4 години. На постоянна работа пълен работен ден съм, понеже работодателя ми няма да ми направи услугата да ме съкрати а от много време искам да напусна тази работа и да запиша да ставам програмист някак си ми допада зарибих се тука по СофтУни... Та целта ми е да използвам максимума от това което мога да извлека от борсата преди да започна да горя спесяванията си. [До колкото прочетох начина е следния:
Подавам заявление, че напускам, с предизвестие 1 месец както си е по договор . След 1месец ме назначава друга фирма за срок от 1 седмица и ме съкращава "хубаво" имам право на борса. 6 месеца на 60% от брутното си възнаграждение.] Въпросите ми са следните:
1. Работодателя има ли как да контрира този сценарии ако иска да ми прави мръсно, например може ли да ми забави трудовата книжка за да изтърва срок за започване след предизвестието... може ли да срещна спънка понеже това не е по взаимно съгласие напускане а по мое желание и той примерно иска да ме мъчи малко садист си пада...
2. В какъв срок и до какъв срок трябва след предизвестието да започна работа на друго място (имаше едни 2 месеца има ли ги няма ли ги как стои въпроса)?
3. Трябва ли длъжността да е сходна?
4.1. Под какъв член трябва да ме назначи и в смисъл на постоянна работа ли трябва да ме назначи или може и на граждански договор за 1 седмица няква работа?
4.2. Под какъв член трябва да ме освободи другият работодател за да ида на борсата по-добрия начин.
5. По принцип това голяма услуга ли е, трудно ли ще намеря такъв човек да ми свърши работа и въобще голяма драма ли е за човек с фирма да ми свърши такава услуга, ясно е, че такси по осигуровки и др. ще си ги поема... Просто се страхувам че фирмата която уж ми обещава тази работа или няма да е няаясно какво точно трябва да правят, или ще се окаже прекалено голям "жест" от тяхна страна и понеже не сме рода ще ме отрежат, а аз ще съм напуснал вече и ще увисна с безплатна супа и 7 лв на ден за 3 месеца. Та като цяло трудно ли ще намеря фирма да ми направи тази услуга ако не стане работата с тази дето за сега уж е "насреща"...
6. Последен въпрос понеже и на борса не съм бил до сега, да кажем, че съм на борсата и ми звъннат да ме зарадват, че са ми намерили някаква работа, да де ама аз уча за Програмист, ако откажа "офертата" губя ли си борсовите пари щот не ща да работя каквото ми дадат?