Аз имам въпрос относно командировъчни за Германия.
Във всички предни фирми са ми превеждали 35 Евро (по спомен) на ден за храна които харча по свое усмотрение, отдлено ми дават пътни + покриват нощувки и самолетни билети.

Сега трябваше да заплатя предварително самолетен билет (който ще ми бъде възстановен като разход, но след значително време), покриват ми нощувката, предвидени са пътни, но за храна ми се полагат колкото аз преценя (да кажем по 30 евро за хранене) и ако не изхарча цялата сума, после искат всичко обратно.
Т.е. ако се храня за по 5 евро и в първия случай ми останат 20 Евро са си за мен, а в този случай на практика нямам такава опция.

Та в този ред на мисли не се ли полага нещо за това, че съм командирован в чужбина?
Въпросът е по-скоро от спортна злоба :)
Здравейте,

имам следния счетоводен и житейски "казус":

Съпругата ми от много години работи все на граждански договори, първо журналистка, последните 2 години (грубо) е маникюристка.
Има и доста години общ трудов стаж на трудов договор (да речем 5).

2015 година с трудов договор беше назначена във фирма за да може да взима минималните майчински. Назначена беше 3 месеца преди термина и малко след това излезе в болничен (т.е. не е работила реално). Детето се роди живо и здраво и в продължение на 2 години взимаше минимум като само плащахме 20на лева на месец за здравни, после още 1 неплатена година за да си тече трудов стаж. 

Лятото през 2018 година излезе за около 4 месеца на борсата и взимаше минимума там.

Сега отново е бременна и отново е само на граждански договор. Във предната фирма няма как да бъде назначена тъй като фирмата в края на годината беше затворена.  В момента ѝ плащаме само здравните и е с непрекъснати здравни права.

Какви са опциите и на какво бихме могли да разчитаме?

- Има ли възможност пак да бъде назначена така в някоя фирма за да взима минимум?
- Как стои въпросът със самоосигуряване ЕТ, ООД, ЕООД и други форми и струва ли си ? Литературата по темата сякаш е безкрайна и се говори за прокуристи, които също трябва да плащат и т.н.

Говорим за получаване на процент от МРЗ, а не за някакви напомпани суми .. в крайна сметка от моята заплата взимат горе долу такава сума всеки месец от много години и ми е доста криво, че понеже е все на граждански пак не може да взима нищо официално без някакви други варианти... 

Благодаря за всякаква информация и предложения и се извинявам ако някой сметне темата за "сива".

Поздрави