Здравейте,
имам следния счетоводен и житейски "казус":
Съпругата ми от много години работи все на граждански договори, първо журналистка, последните 2 години (грубо) е маникюристка.
Има и доста години общ трудов стаж на трудов договор (да речем 5).
2015 година с трудов договор беше назначена във фирма за да може да взима минималните майчински. Назначена беше 3 месеца преди термина и малко след това излезе в болничен (т.е. не е работила реално). Детето се роди живо и здраво и в продължение на 2 години взимаше минимум като само плащахме 20на лева на месец за здравни, после още 1 неплатена година за да си тече трудов стаж.
Лятото през 2018 година излезе за около 4 месеца на борсата и взимаше минимума там.
Сега отново е бременна и отново е само на граждански договор. Във предната фирма няма как да бъде назначена тъй като фирмата в края на годината беше затворена. В момента ѝ плащаме само здравните и е с непрекъснати здравни права.
Какви са опциите и на какво бихме могли да разчитаме?
- Има ли възможност пак да бъде назначена така в някоя фирма за да взима минимум?
- Как стои въпросът със самоосигуряване ЕТ, ООД, ЕООД и други форми и струва ли си ? Литературата по темата сякаш е безкрайна и се говори за прокуристи, които също трябва да плащат и т.н.
Говорим за получаване на процент от МРЗ, а не за някакви напомпани суми .. в крайна сметка от моята заплата взимат горе долу такава сума всеки месец от много години и ми е доста криво, че понеже е все на граждански пак не може да взима нищо официално без някакви други варианти...
Благодаря за всякаква информация и предложения и се извинявам ако някой сметне темата за "сива".
Поздрави