Благодаря, и аз мисля да включа гр.договори, ама исках да си сверя часовника, че вече почвам да не си вярвам и се зачудих да не би да залитам твърде много,
Още веднъж благодаря!
Лице има доходи от свободна професия и граждански договори. Тъй като отчетът в статистиката се попълва по ЕГН, това означава ли, че в него трябва:
1. да се включат и доходите от гражданските договори?
2. да се декларират данните за заемите на лицето, които нямат общо със стопанската му дейност, напр. ипотечен кредит от преди 10 години?
 :hmmm:
Работодателят винаги може да освободи пенсионер с 1м. предизвестие.

Така е, не казвам, че не може, а че пенсионираният няма да е щастлив, ако работодателят подходи така.
Моето разсъждение е, че отговаря на условията по чл.123 ал.10 ЗДДС, тъй като е предприятие, съгласно чл. 2 т. 2 от ЗСч във връзка с чл. 57 ал. 1 от Закона за адвокатурата.
Адвокатските дружества също публикуват ГФО, но не в ТР.
 Не, не може. Какъв му е проблема на работодателя да освободи работника и пак да го назначи?

Проблем по-скоро виждам при служителя - може да не иска да получи обезщетението си в този момент, а когато реално се прекрати трудовото правоотношение, тогава би могло размерът да е по-голям.
Колеги, нещо ми се омота логиката на нещата и моля за помощ.

Служител е ползвал авансово месечно облекчение за деца и напуска по средата на годината.

В служебната бележка по чл. 45, ал. 1 не е предвидено да се посочи информация за това, съответно следващият, основен към 31.12.2023 работодател ще преизчисли годишния данък и ще подаде справката по чл. 73 без информация за данъчно облекчение за деца. Аз, от своя страна ще я подам с ползваното облекчение. Лицето е длъжно да подаде годишна декларация, в която ще се "изравни" годишното данъчно облекчение и кръгът би трябвало да се затвори.

Обаче информация за авансовото облекчение лицето ще има само от заредените данни от справката по чл. 73. Ако реши да подава ранна декларация (преди да са обработени данните от справката по чл. 73), какъв документ трябва да приложи, за да е видно колко е сумата на ползваното облекчение, за да попълни коректно декларацията си? Какво пропускам?
Здравейте, как се справихте със случая, бихте ли споделили опит? Моят казус е лице, което живее и работи в Австрия и сега регистрира фирма в България - не знам какво точно следва да направя, когато то се сдобие с А1 от Австрия.