Не е вярно попълнено. Възнаграждението се пише в точката за облагаем доход по чл.24, а пък в т.21 се пише избрания авансов осигурителен доход. Двете нямат нищо общо помежду си.
Благодаря ти много. В случая възнаграждението и авансовия осигурителен доход, са една и съща сума. Но разбрах, в т.21 авансовия осигурителен доход, в т. 31 (облагаемия доход по чл. 24 ЗДДФЛ) . + попълване на т. 31.А Начислен месечен данък.

Освен тази моя грешка, която сте открили, другото правилно ли е попълнено за съдружника-пенсионер(който е самоосигуряващо се лице), и ще се осигурява вече само за задължителното здравно осигуряване ?
Здравейте, въпроса ми е за съдружник в ООД(самоосигуряващо се лице), който скоро ще е пенсионер, и след като му излезе решението, че е пенсионер, вече няма да се осигурява повече за пенсия, а ще се осигурява само за задължителното здравно.

Въпроса ми е може ли да ми помогнете как ще стане попълването на Образец 1, след като вече стане пенсионер. (Ползвам програмният продукт на НАП за генериране на Обр.1 и Обр.6)(Прилагам екрани от програмният продукт на НАП)


1. Тук на страница 3, от Обр.1, съм сложил отметка на "Само за здравно" при което ми нулира дните в осигуряване и ги прави неактивни, не може да се въвежда в тях. (Правилно ли съм го направил тук?)


2. Тук на страница 4, от Обр.1, съм въвел възнаграждението на съдружника-пенсионер, в поле 21., а в поле 22.1 съм избрал 8% за здравно осигуряване.
Въпроса ми е правилно ли съм въвел тук дохода, който получава съдружника-пенсионер, в поле 21.?

-----
Освен този въпрос, имам още един въпрос, ако някой от вас знае,  месеца в който излезе решението за пенсиониране на този съдружник, този месец в който му излезе решението за пенсиониране, трябва ли да плаща осигуровки? (Моето мнение е, че ако решението му излезе на 17.12.2023г., то от от 01.12.2023г. до 16.12.2023г. ще дължи осигуровки, а от 17.12.2023г включително и нататък няма да дължи, но това си е само мое мнение, за това ви питам вас, ако имате информация по въпроса).

Поздрави.
ХХХХХ: Благодаря, разбрах. И да, последното изречение е много важно, благодаря и за него.
delphine: Много Благодаря за отговора.

Ами аз влизах с ПИК от НАП на задълженото лице,
по ЕГНто му,

Избирам следното от сайта на НАП:
Приемане на Декларация образец № 1 "Данни за осигуреното лице" №340 и декларация образец № 6 "Данни за дължими вноски и данък по Закона за данъците върху доходите на физическите лица" №1937

Избирам: Подадени данни
Но най-ранната подадена Образец 6 по ЕГН на лицето, е за 2013г.
Преди 2013г. не показва да са подавани никакви други декларации.

И не мога да разбера, дали това означава че не са подавани Образец 6 преди 2013г.
Или, че са подавани, но не ми ги показва, защото примерно са подавани от КЕП на счетоводител.

Значи ако не е подадена Образец 6 по ЕГН на СОЛ за 2011 с месец 13.
То трябва да я подам така?

Образец 6:
Код на задълженето лице: ЕГН
Код корекция: 0
Месец/Година: 13/2011
ДОО: ДОО за 12те месеца на 2011та
Здравно Осигуряване: Здравните осигуровки за 12те месеца на 2011та

Ако е подадена Образец 6 по ЕГН на СОЛ за 2011 с месец 13.
То Образец 6:
е същата като горе, само че с код корекция: К.
Здравейте,

Става въпрос за Собственик на фирма (ЕТ), който е бил СОЛ. Във фирмата (ЕТ) не е имало други работници освен собственика.

За Януари 2011г., е подадена декларация Образец 1 със сгрешен(по-нисък) процент на осигуровите за ДОО.
Тъй като е за стар период(2011г) трябваше да подадем молба към НАП.
След подаване на молба към НАП, със коригирана Образец 1, с правилният процент на осигуровките за ДОО, същата е приета, и процента коригиран успешно.

Очаквахме с корецията на Образец 1, с коригираният по висок процент на осигурителните вноски, да възникне задължение за довнасяне, да довнесем до по-високата сума за осигуровки и да може този месец да се зачете пред НОИ за осигурителен стаж.

Обаче от НАП, служителката ни каза, че не е възникнало задължение за довнасяне. Мисля, че каза че при подаване на Образец 1 не възниква задължение за плащане. Трябвало да се подаде Образец 6 за да възникнело задължение за плащане.

Можете ли да ми помогнете, и да ми кажете трябва ли да подавам Образец 6?
За да може този месец да се зачете за осигурителен стаж за пред НОИ.
Грешката в Образец 1 е оправена, за месец 01.2011 е бил вписан 16% ДОО, който е бил за миналата 2010. А е трябва ло за м. 01. 2011 да е 17,8%. Тази корекция е направена, и тази грешка е отстранена.

Ако трябва да подавам Образец 6,
така ли трябва да я подам: (Лицето е родено преди 1960 няма ДЗПО)

Образец 6:
1. Код на задълженото лице: ЕИК на фирмата(ЕТ)
7.1.Код корекция: 0 (основна)
8.1. Вид плащане: 3 (Изплатено възнаграждение за месеца (с изключение на декларирани с код 1 - Изплатен аванс за месеца))
9.1. Месец/Година: 01.2011

10. ДОО: (Дохода за месеца * 17,8%)
14. Здравно осигуряване: (Дохода за месеца * 8%)
16. Удържан данък по чл. 42 и чл. 49 ал. 5 от ЗДДфЛ: ((Дохода за месеца - Осигуровките(ДОО, Здравно)) * 10%)
18. Дата на изплащане/начисляване: 31.01.2011
Здравейте,
Ако правилно съм разбрал идеята на СУПТО (Софтуер за управление на продажбите в търговски обект) е следната:

Ако на място където се извършват продажби, има компютър, със софтуер в който има възможност  да съхраняваш вид на стока, количество и цена, то този софутер се води СУПТО.
Има ли възможност да съхраняваш вид на стока, количество, цена, то това се води СУПТО,  защото ти така реално, можеш в тоя "софутер", да си продаваш, да си маркираш какво си  продал, а да не маркираш нищо на касовия апарат.

С една дума можеш да продаваш през софтуера инсталиран на компютъра, а нищо да не маркираш  на касовият апарат. Затова въвеждат изискване от тук нататък, да се ползват само софтуери,  които са така направени, че всяка продажба през софтуера, да се изпраща към касовият апарат,  а той пък(касовият апарат) праща информацията за продажбата към НАП.  Тоест идеята е: да не  е възможно да правиш продажби в софутера, без да маркираш на касовият апарат.

Но ако още ти е смътно, можеш да изслушаш безплатният семинар на НАП, там го обясниха,  понеже и на хората от публиката не им стана много ясно от законовата дефиниция, какво имат  напредвид, затова имаше доста обяснения: (Линка започва директно от частта за промените в  Наредба Н-18 има малко предисловия и докрая май все с това СУПТО се занимаваха =)
https://youtu.be/NX5C-1bm7Gk?t=20130
mishlenka - Много ти благодаря за изчерпателният отговор. Господ да те благослови. Поздрави.
Здравейте, моля за помощ, ако някой има желание да ми помогне за попълването на бележката. Ето и линк от сайта на НАП към формуляра на бележката: http://nap.bg/document?id=3338

Става въпрос за доходи с код 102 (доходи на съдружници, за полагане на личен труд в дружеството)
Интересува ме, как се попълват полета (2, 4 и 9) ?


2. Удържани задължителни осигурителни вноски по реда на КСО и ЗЗО

 - вноските се удържат на края на всеки от 12-те месеца на 2018 г.
 - Тоест тук трябва да посоча сумата от 12-те месечни вноски?

4. Авансово внесени чрез дружеството осигурителни вноски, които самоосигуряващото се лице е задължено да прави за своя сметка по реда на КСО и ЗЗО (попълва се само за доходи с код 102, ако вноските са приспаднати при формирането на месечната данъчна основа, на основание чл. 42, ал. 2 от ЗДДФЛ) 

 - авансово са внесени вноските от 1 месец до 11 месец включително. Вноската за 12 месец 2018 г., ще бъде внесена до 25.01.2019 г.
 - Тоест правилно ли да разбирам, че тук трябва да посоча сумата от 11-те месечни вноски?

9. Авансово удържан/внесен данък по чл. 42 от ЗДДФЛ 

 - И тук пак същата история, той данъка си е удържан на края на всеки от 12-те месеца през 2018 г., но внесеният през 2018г. е само за първите 11 месеца, за последният месец - декември, данъка ще бъде внесен до 25.01.2019г.
Фактически тук сумата на данъка за първите 11-месеца ли да пиша(тоест внесения през 2018 г.) или сумата на данъка за всичките 12-месеца (тоест внесеният за първите 11 месеца + този за последният месец декември, който ще се внесе до 25.01.2019г)