emil4400 благодаря за разяснението. Ясно ми е, че ще се плаща. Аз не търся вариант да "избягам" от данъци. Търся най-добрия за мен вариант. Естествено, че искам да плащам по-малки данъци (ако е възможно) и да мога да имам доходи като СОЛ, дори и да съм в болничен, без това да даде отражение на обезщетението ми от НОИ по ТД.
Съжалявам, но и в двата случая не работеха със СОЛ. Извинявам се, но не знам защо и вие го приемате така лично. Питам, за да разбера и избера най-добрия за мен вариант, понеже тук не можаха наистина да ми обяснят подробно плюсовете и минусите на това да съм СОЛ или ЕООД. Да, аз не съм наясно със счетоводните неща, но си мисля, че човек упражняващ тази професия би трябвало да е. Съжалявам още веднъж за изказаното си мнение и се извинявам. Лек и слънчев ден ви желая.
Благодаря за отговорите ви!
Като написах, че не са в час, имах в предвид всичко свързано със СОЛ. Повечето работят с фирми.
 Приятни почивни дни и на вас!
emil4400 доста грозно сте извадил думите ми от контекста и ги преиначавате. Ако няма да помогнете, защо правите излишни коментари по темата. Обяснете защо тогава!
Благодаря ви за отговорите. По въпроса - ще извършвам инженерна дейност за фирма в ЕС, която е регистрирана по ДДС. Аз съм лице, работещо на ТД и съответно плащане на всички видове осигуровки. Искам допълнително да се регистрирам като СОЛ, но да плащам само задължителните вноски за фонд "пенсия". Относно регистрацията по ДДС ме съветват, че не било добре да съм регистрирана като физическо лице. Има ли някакви допълнителни усложнения за мен?
Ами да ви кажа, всеки счетоводител с който направих консултация ме убеждава да направя ЕООД, защото не са в час, как стоят нещата със СОЛ. Нито успяха да ми дадат адекватен отговор за правото на болнични, майчинство и т.н.  По тази причина питам тук, защото явно счетоводителите в моя град не са наясно и нямат и желание да са
Здравейте,
По кой чл.97а или по чл.100 трябва да се регистрира лице упражняващо свободна професия? Лицето ще издава фактури на фирма регистрирана по ДДС намираща се в ЕС. Оборота няма да надхвърля 50 000 годишно. Благодаря на отзовалите се!
Много благодаря за отговора Ви.
А по време на болничен? Консултирах се с няколко счетоводителя, според които ако съм в болничен (който ще се изплаща по ТД), то нямам право да работя като СОЛ и да издавам invoice. Как на едното място болна, пък имам приходи като СОЛ?!
Здравейте. Казусът е следният: лице, което работи на постоянен ТД решава да стане и СОЛ (регистрирано по ДДС), но да се осигурява само за фонд "Пенсия". Лицето излиза в болничен и майчинство. Ще има ли НОИ основание да не му превежда обезщетение? Има ли право лицето да продължава да има доходи като СОЛ?