Ами и аз не знам за какво ми е това УП3, нали такава била наредбата, че трябвало да се даде и те ми го дават, но грешен. Ами, не я знам какво може да смята ТРЗ, но тя реално твърди, че изобщо не можела да коригира ръчно дните и месеците на осигурителния стаж в УП3, защото като идела в незнам си каква програма и така й излизало - 2 месеца и 20 дни. И ще чака края на април да видела ще й излезе ли друго и да издадяла ново УП3, а щяла да дава и УП2 тогава- може и за зелен хайвер да ме праща с това изказване, но аз няма как да знам. Тя очевидно никаква идея си нямаше какво прави. Книжката също я сбърка-написа там  стаж 3 месеца и 16 дни, после каза че това било всъщност осигурителния стаж и драска отгоре и написа 6 месеца и 3 дни...
Благодаря за отговорите. Аз също смятах и ми излиза 3 месеца и 1 ден. Затова се и зачудих дали проблема не идва от факта, че в НОИ още няма данни за месец март постъпили за осигуряването. Но никои няма отговор на този въпрос. И аз прочетох така тук във форума - при непълен работен ден да се даде и УП3 и те си ми го дадоха, но грешно. Явно така или иначе практическата нужда от въпростното УП3, в случай че не се коригира ще е нулева и ще бъде един хвърчащ лист. Дано да разгадаем защо излиза грешно. Аз че не знам е обяснимо, но че ТРЗ не знаеше и тя...
П.П. В НОИ и НАП никой не е запознат с тази наредба явно.
Аз съм в потрес просто. Днес звъннах в НОИ да попитам дали изобщо е нужно това УП3, защото ако е нужно ще трябва да се коригира. Те не знаят. Насочват ме към НАП. Те също не знаят. Насочват ме обратно към НОИ, а те ме насочват към Министерство на труда или Инспекция по труда. Как е възможно това да е такава загадка - дали е нужно УП3 ако съм била на половин работен ден и защо излизат грешни данни в него? :blink:
Изключително много благодаря, че ми дадохте формула. По тази формула на мен ми излизат 63,5 работни дни и после като разделя ми излиза 3,02. Но може би вашето изчисление е по-правилно.
Въпросът е, че очевидно на издаденото УП3 при това положение излиза грешна информация, че стажа е 2 месеца и 20 дни. Дали се дължи на факта, че данните за март месец все още липсват при мен в НОИ като осигуряване (след справка с ПИК)? Не знам, гадая. Тоест сега трябва да искам поправка на УП3, но тя казва, че тя не може да го поправя ръчно, а то излиза каквото е в системата. Според вас мога ли да изисквам поправка, защото нейното обяснение беше, че не знае дали ще ми издаде ново УП3, защото не знае дали ще излезе нещо различно като стаж в края на април?
Благодаря за отговора. Не съм ползвала 10 дни отпуск. Имаше някакви дни 4 на брой, които около Коледа и Нова Година ни ги бяха пуснали служебно платен отпуск и ме накараха да подписвам молба за отпуск със задна дата с обяснението, че така било за всички служители. Факт е, че не работихме в дните между Коледа и Нова Година.

Ами, аз не знам какво мога да я инструктирам сега ТРЗ след като тя вече е издала УП3 в месеци+дни. Тя каза, че ако накрая на април й излиза нещо друго ще ми издаде ново УП3. По-скоро аз не разбирам как аз да съм сигурна дали осигурителния стаж е 2 месеца и 20 дни (както е написано в сегашното УП3) след като тя го смята, че трябва да е 3 месеца и 16 дни, на мен на калкулатор за осигурителен стаж ми излиза също толкова. Как да разбера и да си го сметна сама, за да знам ако е нужна корекция? Влизам в сайта на НОИ с ПИК и там изобщо няма данни за осигуровки за месец март към момента. Благодаря.
Здравейте, пиша със следният въпрос. Работих от 01.10.21 г. до днес - 04.04.22 на половин работен ден (4 часа). Договорът е прекратен в рамките на изпитателен срок, като заповедта е дадена на 01.04.22, но 04.04.22 е последен ден работен (водят този изпитателен срок до 10.04.22, не знам защо). Днес при предаването на трудовата книжка беше вписано в нея, че трудовият стаж се равнява на 6 месеца и 3 дни. Заедно с това ми беше предадено и УП3 (вероятно се дава, защото трудовия и осигурителни стаж не съвпадат) и в това УП3 излиза осигурителен стаж 2 месеца и 20 дни. Специалистката по ТРЗ не знае защо, така й излизал УП3 в програмата. Казва ми, че в края на април щяла да види и да ми извади ново УП3 ако е различно и заедно с него щяла да ми даде УП2. Според нейното изчисление трябва да е 3 месеца и 16 дни. Но е по-малко. Аз също не мога да се ориентирам какво се случва и защо осигурителния стаж излиза толкова малко. Има ли някой, който може да ми каже какво трябва да се направи, за да бъдат попълнени тези документи като хората. Благодаря предварително.
Благодаря много. Точно е... В смисъл значи в системата на НАП аз мога да видя само реално отработените часове за месеца с болничния - 72 часа, но стажа си е 18 дни по 8 часа?
П. П. Взех книжката, нанесено е там правилно - 2 години.
В този месец съм била 9 дена в болничен и останалото време по 8 часа на работа. Дните в този декември са били общо 18 работни. Писани са 72 часа.
Извинявам се, аз не съм счетоводител, вероятно разсъждавам грешно за някои неща. Не знам, в сайта на НАП стоят точните дни, но часовете срещу дните са значително по-малко, все едно съм била на 4 часа. Това имам предвид.
Още не са ми я предали книжката. Ако това, което излиза във фиша е коректно значи излиза, че съм почнала работа 15 дни по-късно.
Видях, че дните за този болничен не са зачетени в регистъра на НАП. За този месец са писани съответните дни, но много по-малко часове. Не е отменен болничния, но е без право на обезщетение, да. Тоест как изобщо стои това нещо в системата, все едно съм била в самоотлъчка някаква?

Честно казано аз единсвено искам да се разделим без разправии повече с тези хора, нямам желание да ги преследвам за нещо, но те правиха всякакви опити да ме прецакват, но това е друга тема.
Пише отработените дни, но фактически към стажа не са добавени дни. Тоест все едно първия месец е 0 дни наистина. Фишовете се пращат със заплатата в края на съответния месец, но откога ги извеждат от програмата не знам, може от първо число наистина.

Сега пък в системата на НАП пък виждам и че декември 2018 ми е писан по-малко изработени часове (правилно са нанесени дни, но часовете се по-малко), защото имах болничен, който ми беше отказан от НОИ, но пък работодателя не е платил нито първите три дни нито е зачел тези дни като стаж (евентуално да се води неплатен отпуск). Може ли изобщо да бъде коригирано това със задна дата? За съжаление с този работодател се разделяме в доста влошени отношения.
Благодаря много за отговора.  В НАП сега проверих на опция ПРАВКА ЗА ОСИГУРИТЕЛНИЯ ДОХОД ЗА СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ ПО ДАННИ ОТ ДЕКЛАРАЦИИ ОТ НАРЕДБА Н-13 КЪМ КОДЕКСА ЗА СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ, там фигурира този половин липсващ месец от ноември 2018. Значи фиша и ведомостта не е задължително да съответстват?
Но може би просто се получава разлика в данните им по ведомост и във фиша. Което е странно. Защото не са ли там отбелязани тъкмо данните, които се подават в НАП и НОИ и които се генерират в програмата им? Мен ме понаплаши познат счетоводител, който каза, че тези неща винаги съответстват и най-вероятно ще ми водят стажа грешно и ще го впишат с 15 дни по-малко.
Здравейте,

Разделям се със сегашния си работодател. Проблема ми е, че през цялото време ми водеха стажа въведен във фиша с 15 дни назад. Теглиха ми някакви локуми защо това е станало така и в крайна сметка ме лъгаха, че ще бъде коригирано, но не беше. Почнала съм работа на 15 число на съответния месец. Предстои да си взема книжката и не знам какво ще бъде написано там. Договора беше срочен, със споразумение за продължение и фактически е бил за точно 24 месеца. За текущия месец още не съм получила възнаграждение и не са подадени данни. Въпроса е какво е нужно да се направи, за да се коригират сега данните? И също къде да направя с правка какво се е водело по ведомост? В НАП ли? Не знам дали изобщо задавам правилните въпроси. Ще ме извините, но не съм счетоводител.
Благодаря, сега вече мисля, че ми се изясни ситуацията. Много благодаря на ХХХХХ за подробния отговор.

gergenetsite, не знам какво е МОД. Ако е минимален общ доход, да, възнамерявам за начало да се осигурявам на минимума. Ако вече имам по-висок приход нататък ще се наложи явно да коригирам вноската.
Благодаря. Казвате над 2440. А ако е по-малко от 2440 пак ли се осигурявам само върху разликата?
Благодаря. Тоест осигуряването на 1000 лева от работодателя ми няма отношение към това аз на колко ще се самоосигурявам? Защото някъде попаднах на текст из интернет, че се събират двата дохода, за да се изчисли втората осигуровка по линия на самоосигуряването.
Здравейте,

Предварително се извинявам ако има такава тема вече. Въпросът ми е следния: ако имам трудов договор, но реша да се самоосигурявям освен това, колко ще трябва да внасям в случай, че работодателя ми ме осигурява на 1000 лв? Колко е минимума в такъв случай?