Привет! Майката прехвърля майчинството на бабата когато детето е на 1,3г, поради връщане на работа. Сега мама иска отново да си гледа детенце. И двете са при мен на работа. За майката ясно, но за бабата коя отметка да чекна в Прил.10 към чл.9 промени в обстоятелства? Не виждам моя случай, моля помагайте, че зациклих  :blush:
Здравейте, българско дружество продава хеликоптер, който физически се намира в Бг, но е регистриран в Черна гора. Клиентът е бълг. физ. лице. Актива е закупен преди 10г от Белгия. Отписан е от ГВА, тъй като не е минал на задължителен преглед, т.е. на практика е със свалени номера. Купувачът също ще го регистрира в Черна гора. За сравнение бълг. кораб плава под панамски флаг, нещо такова е и в този случай. Мислите ли , че имам основание да третирам сделката като износ?
Много благодаря!
Здравейте, колеги! Шефът държи да наеме определено лице по ГД, явно добър специалист, който обаче е в продължителен болничен. Въпросното лице се колебае дали да приеме работата, тъй като се опасява, че от НОИ може да му спрат изплащането на обезщетението, а в последствие няма да вземе категория от ТЕЛК. Аз мисля, че от Д1 с код 14 ясно ще види, че лицето получава доход по ГД, а не "ходи на работа", но... наистина не мога да съм категорична.
Въпросът ми е дали може да работи по ГД и успоредно с това да получава обезщетение от НОИ за един и същи период?
Изпратих го като текстови файл, на мястото за подпис изписах имената на шефа  :smile1:
На този  td_sofia_grad@ro22.nra.bg

Това е отговорът:
ЗАЯВЛЕНИЕТО ВИ Е ПРЕДАДЕНО НА ОФИС ЦЕНТЪР______________
Ваня Димитрова
Главен специалист
Сектор "Административно обслужване и деловодство"
Отдел "Логистика"
ТД на НАП София
Мейл: va.dimitrova@ro22.nra.bg
Телефон: (+359 02) 98593813
Национална агенция за приходите
ул. Аксаков № 21, гр.София 1000 , България
http://www.nap.bg

Аз изпратих заявлението през имейла даден за връзка с НАП, не съм го подписвала с ел. подпис. Приеха го и вече виждам сумата прехвърлена по указаната в заявлението сметка.
Не мога да разбера как може да се подава заявлението по ел.път, не виждам опция за попълване или прикачване на документ.
Някой успя ли да го подаде с електронен подпис?
И какъв е смисълът да плащаш данъка до 25.01, а да го декларираш от 01,02 до 25,02,2014?!? :hmmm:
За мен смисъл има само до толкова, че да не си играя да вадя ДОД от текущия месец и да прибавям онзи от предходния - когато пиша платежните.
Здравейте, когато изплащам доход от наем на ЧФЛ следва ли да признавам 10 % нормативно признати разходи?
Здравейте, има ли вече нова версия на платежните нареждания за 2013г ? И ако да - от къде да я сваля?
Искам да попитам за 4-то 3 мес. на 2012г следва ли да подавам декл.по чл. 55 ЗДДФЛ /новата бланка/ за удържан данък от наеми на ЧФЛ? Данъкът вече е удържан и внесен. От 2013г ще подаваме на 3 мес - това ясно, но сега нещо се оплетох в разсъждения... ако може да ме посъветвате  :blush:
Всъщност от догодина не изравняват ли третирането на доходите от наем и удържания данък на местни е чуждестранни ФЛ?
Имам въпрос относно СОЛ. Лице работи по трудово правоотношение, за м.10 осигурителният му доход е 2050 лв.
От 01/10 започва дейност като СОЛ, следва ли да подава Д1 и да внася съответните осигуровки, с презумпцията, че те ще му бъдат възстановени като надвнесени при годишното изравняване или да не внася осигуровки тъй като надхвърля максималния размер на осиг.доход? В този случай не би трябвало и Д1 да подава?
После в м.11 осиг.доход по трудово д-р е 1595 лв, дължи до 2000, в Д1 405 лв ли да посоча или 420?